Johannes Teppo: ”Päiväkodissa en ollut lapsena päivääkään”

Torivalvoja Johannes Teppo on tuttu muun muassa Kaukolasipartio-yhtyeestä ja Isyystesti-nimisestä YouTube-kanavasta. Kuva: Tepon albumi

Minä lapsena: Johannes Teppo, torivalvoja

”Se oli syyskuu 1987 kun pärähdin maailmaan. Tai paremminkin laahustin, sillä ehdin paikalle pari viikkoa myöhässä. Tarinani alkoi Ylämyllyltä, Pohjois-Karjalasta. Lapsuuden perheeseeni kuuluu isoveli Ilja, äiti Irmeli ja isä Jaakko. Äiti oli toimittaja ja isä viihdetaiteilija. Ensimmäisinä vuosina isää näkyi työkiireiden vuoksi pihassa vähemmän, mikä huomattavasti helpotti kolttosten tekemistä. Lapsuuden kodista on lempeitä muistoja. Asuimme pienen lammen rannalla, hyvän sienimetsän siimeksessä. Siellä seikkailin uskollisen Topi-koiran ja mielikuvitusystävieni Nunnan ja Timon kanssa. Päiväkodissa en ollut päivääkään, sillä varhaiskasvatuksestani vastasi tätini Anneli.

90-luvulla Tepot pistäytyivät Iisalmessa tekemässä konkurssin. Sille reissulle jäi myös isän terveys. Niin, ja samassa rytäkässä meni se Ylämyllyn lapsuuden kotikin. Oli aika pakata taas muuttolaatikot ja haistella uusia tuulia. Muutimme paritaloon Joensuun keskustaan. Ensimmäistä päivää Joensuun alakoulussa en muista, mutta opettaja Hakaliston Pekka muistaa. Pekka kertoi myöhemmin ensikohtaamisestamme koulun ruokalassa. Istahdin tottuneesti Pekan vastapäätä ja tiedustelin, että ”Mikäs mies se sinä olet?”. Olin siis kova poika verkostoitumaan ja yrittäjähenkinenkin, minkä ansiosta pyöritin menestyvää kakkubisnestä. Pidin leipomisesta jo pienenä ja kaupittelin täytekakkuja bensiksellä puolitutuille. Liiketoiminta oli minulle kannattavaa, sillä vanhemmat kustansivat jauhot ja minä keräsin hillot.

Joensuussa kävin kouluni ja kasvoin aikuiseksi. Oppilaana olin pikemminkin eläväinen kuin tunnollinen. Lempiaineita olivat musiikki, ilmaisutaito ja historia. Koulussa olin harvoin ajoissa, mutta viihdyin siellä oikein hyvin. Kokeisiin luku ei minua stressannut, joten energiaa riitti hyvin musiikki- ja viihdetaiteiluun. Lapsuudesta jäi taskuun paljon esiintymiskokemusta ja myönteinen elämänasenne. Perheessämme vallitsi hyväksyvä ilmapiiri. Kotiin uskalsi aina mennä, vaikka toisinaan tulikin töppäiltyä näyttävästi.”

  • Minä lapsena -juttusarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.

Kuva: Marko Paakkanen