Joulun makuja tarjolla myös uudella twistillä

Reetta Simpanen Ramin Konditorialta sanoo, että suklainen Amaretto-kakku ja puolukka-suklaakakku sopivat hyvin pikkujoulukauteen ja muutenkin syys- ja talviaikaan. Kuva: Laura Ruuskanen

Kasvisruoan kysyntä on kasvanut valtavasti, ja se näkyy myös pikkujoulujen menutoiveissa.

Pikkujoulukausi on jo ovella. Kaupunkilehti selvitti, mitkä ovat olleet tämän vuoden trendejä juhlatarjottavissa ja mikä on in pikkujoulupöydässä.

Aloitetaan ensin pääruoista. Teemu Kotiniemi Koivumäen kartanolta kertoo, että selkein muutos pääruokien saralla on raskaiden ruokien jääminen vähemmälle.
– Halutaan kevyttä ja terveellisempää. Tosin täytyy muistaa, että juhlaruoissa saa myös herkutella, eikä ole väärin ottaa sekaan raskaampaakin. Mutta kesällä salaatti oli suosittua ja nyt syksyllä ja talvella tulevat keitot, Kotiniemi sanoo.
VS Cateringin yrittäjä Aki Hiltunen sanoo, että yhä enemmän kysytään kasvis- ja vegaanista ruokaa, sekä lähiruokaa.
– Häissäkin saattaa olla useampaa ruokavaihtoehtoa, joissa vain osassa on lihaa.
Samoilla linjoilla ollaan Juhlapalvelu Remarissa.
– Isoimpana trendinä näkyy kasvispainotteisuus ja vegaanisuus. Asiakkaat haluavat ja osaavat pyytää puhtaita ja selkeitä makuja kauden kasviksista. Nyt menee paljon juures- ja sieniruokia, restonomi Minna Kananen sanoo.

Koivumäen kartanolla pikkujoulukausi viedään paikan henkeä kunnioittaen läpi suhteellisen perinteisessä hengessä.
– Tosin kalan osuutta on lisätty sekä alkupala- että lämpimällä puolella, ihan asiakkaiden toiveesta.
VS Cateringilta sen sijaan on tänä vuonna pyydelty enemmän myös uudenlaisia pikkujoulutarjottavia.
– Yleensäkin on kysytty paljon fingerfoodia, eli sosiaalisempaa syömistä. Myös pikkujouluihin on pyydetty sormiruokaa. Ruokaan toivotaan rentoutta ja hauskuuttakin, Hiltunen sanoo.
Osa joulun perinteisistä mauista tai raaka-aineista saattaa olla hyödynnettynä uudella tavalla.
– Esimerkiksi tuttuja jouluisia mausteita voidaan hyödyntää lihan maustamisessa, mutta uudella twistillä, kuten tänä vuonna esimerkiksi jouluisen BBQ:n muodossa.

Ramin Konditorialla ollaan aivan innoissaan pikkujoulukaudesta. Yrittäjä Pirita Huikuri kommentoi, että leipomon puolella testaillaan parhaillaan uudenlaista piparkakkujäätelöreseptiä.
– Joulun aika on ihanaa, ja se näkyy meillä voimakkaasti. Kuun vaihteessa alkaa tulla ensimmäiset glögikakut ja joulutortut myyntiin. Pikkujoulutarjoiluissa on myös aina jouluinen jälkkäri.
Huikuri sanoo, että pikkujouluihin kysytään sekä perinteistä että uudempaa tarjottavaa.
– Voidaan esimerkiksi tuoda ne jouluiset vivahteet tapastyyliseen ruokaan. Vegen kysyntä on kasvanut myös pikkujoulutarjottavissa.

Kotiniemi kertoo, että kepeys on siirtynyt hänen kokemuksensa mukaan myös jälkiruokapuolelle. Kauden marjoja voidaan hyödyntää paksupohjaisen ja tuhdin piirakan sijaan esimerkiksi kiisseleissä tai mousseissa.
– Kokoustarjoiluissa on niissäkin siirrytty kevyempään suuntaan, eli ei aina mene vain pullaa, vaan saatetaan pyytää smoothieta tai kiisseliä.
Hiltunen sanoo, että makealla puolella pyydetään nykyisin ehkä enemmän yksinkertaista hyvää.
– Ehkä panostetaan laatuun enemmän kuin määrään. Ja kakku voidaan jättää kokonaan tilaamatta, ja tilataan sen sijaan ”purettu kakku”, eli pieni annosmainen jälkkäri, jossa voi olla kakun elementtejä, kuten keksipohjan päällä moussea.
– Paljon menee pieninä makeina annosjälkkäreinä vaikkapa pannacottaa tai bruleetä. Kun pikkuannos on riittävän makea, yksi pala riittää, Kananen Remarilta kommentoi.

Laadukas kakku pitää silti pintansa. Nykypäivänä etenkin morsiamet seuraavat paljon kakkublogeja ja osaavat tulla kuvan kanssa pyytämään haluamaansa luomusta.
– Meillä menee enemmän moussekakkuja, sekä naked- ja semi-naked-kakkuja. Perinteistä kakkua halutaan monesti vähän twistata, Kananen jatkaa.

Myös Remarin pikkujoulumenuihin on pyydelty joulun makuja uudella tavalla. Perinteistä jouluruokaa menee pikkujouluihin vasta hyvin lähellä aattoa.
– Alkuruokiin halutaan nykyisin panostaa kunnolla, niin pikkujouluissa kuin muutenkin. Pääruoka tuntuu joskus jopa olevan pakollinen paha, kun kylmäpöydästä on jo tehty todella runsas.