Joulupukki ehti vielä ennen aattoa haastatteluun ja kahvikupposelle Kuopioon

Joulukiireiden alla muori ja pukki ehtivät kuitenkin piipahtaa kavilla Kauppahallissa. Kuvat: Laura Ruuskanen

Joulun alla pukki herättää huomiota kaikkialla minne meneekin. Kesällä shortsiasussa saa olla enemmän rauhassa.

No nyt on toimiston oven takana jännittävä vieras. Punanuttu vilahtaa, ovikello soi. Haastatteluun on tulossa kenties maailman tunnetuin henkilö ja suurin superjulkkis, joulupukki! Mukana on myös joulumuori, joka huolellisesti asettelee pukin partaa ennen valokuvaa, jotta varmasti saadaan edustava otos.

Enkä muuten ole ainoa, joka haluaa pukista kuvia, kun lähdemme kaupungille. Korvatunturin vieraat ovat haluttua kuvaseuraa. Vaikka on vuoden kiireisin aika, ehtii pukki muorinsa kanssa henkilöhaastatteluun ja kahvikupposelle Kuopion Kauppahalliin. Haastattelumme ajoittui maanantai-iltapäivään, jolloin kaupungilla näkyi liikenteessä pääsääntöisesti vanhempaa väkeä. Monet lapset olivat vielä koulussa ja hoidossa. Mutta se ei suinkaan vähentänyt fanien huomionosoituksia. Pukin kainaloon tulivat enemmän kuin mielellään myös aikuiset.
– Niinhän se monesti meneekin, että sellaiset +40-vuotiaat ovat innokkaimpina tulossa halaamaan. Lapsia saattaa ensin vähän mietityttää ja jännittää, mutta moni heistäkin uskaltaa sitten pukin polvelle. Ja onhan se mahtava työvoitto, kun tapaamisen aikana saa lapsen luottamuksen voitettua ja he rohkenevat sitten vaikkapa viereen kuvaan.

Tämän vuoden joulunalustapaamisista pukille on jäänyt lämpimänä mieleen eräät kuopiolaistytöt, jotka tulivat markettiin pukkia ja muoria tapaamaan.
– He kävivät ihan omalla rahalla ostamassa pukille Kinder-suklaata. Voi että mitä mahtavaa vastavuoroisuutta he osoittivat, pukki kehuu.
Joulupukki sanoo, että tänä vuonna on ollut mukava huomata, että monen lapsen toivelistat ovat olleet maltillisen mittaisia.
– Niille, jotka toivoivat paljon tavaraa, yritin myös muistuttaa, että eikös se yhdessäolo ole ihan parasta. Joskus voisi jättää älypuhelimenkin kädestä ja touhuta yhdessä. Vanhempiakin voisi auttaa, sillä yhdessä tehty joulu on paras, pukki muistuttaa.

Viime vuoden aattoillalta pukille muistuu mieleen eräs ihana perhe, jonka luona hän vieraili Etelä-Kuopiossa.
– Talossa oli yhteensä noin 25 henkilöä, kun sinne oli kokoontunut sisarukset lapsineen ja lapsenlapsineen. Perheestä säteili yhteisöllisyys ja siellä oli löydetty yhdessä tekemisen ilo. Pukin kanssa laulettiin ja vielä illan päätteeksi pukki pyydettiin saunaan!
Joulupukki sanoo, että aattona mukavimpia vierailuja ovat käynnit kodeissa, joissa joulu on valmisteltu yhdessä ja rauhassa, ja joissa hehkuu lasten riemu.

Pukki ja muori ovat viime vuosina ottaneet vierailuillaan usein puheeksi myös ilmastoasiat. Pukki itsekin on jo kantanut kortensa kekoon ilmastotalkoissa; esimerkiksi mukana kulkeva öljylamppu on vaihtunut jo viisi vuotta sitten led-lamppuun.
– Juttelen lapsille myös aineettomista lahjoista ja kehotan miettimään, mitä tavaralahjaa oikeasti tarvitsee.

Joulupukin ja muorin tavoittelemisessa näin vuoden kiireisimpänä aikana auttoi ohjelmapalvelu Jenga-Jengala.

Pukki vinkkaa, näin onnistut joulussa:

• Puuhailkaa ja järjestäkää joulu yhdessä, koko perheen voimin.
  • Pukkia ilahduttavat vanhempiaan auttavat lapset.
  • Vanhemmille pukki peräänkuuluttaa heittäytymisen taitoa ja aikuisen hyvää esimerkkiä.
  • Parasta aattoiltana on lasten hehkuva ilo.
  • Pukki on mukana ilmastotalkoissa. Hän suositteleekin pohtimaan myös aineettomia lahjoja ja miettimään tavaralahjojen elinkaarta. Pukki suosii suomalaista.
  • Pukki ei tykkää lukea Korvatunturin uutisista, jos joku on käyttänyt aattona liikaa alkoholia. Pukki suositteleekin miettimään, kuuluuko alkoholi ainakaan lapsiperheen jouluun.

Ulkoilu pitää pukin kunnossa

Nykyisin puhutaan paljon työuupumuksesta, ja varsinkin näin loppuvuoden kaamosaikaan akut saattavat monella olla jo aika tyhjänä. Myös joulupukin ja tonttulan työmäärä joulun alla on hirmuinen. Kuinka joulupukki sitten pitää huolta jaksamisestaan?
– Kyllä ulkoilu on todella tärkeää. Joulupukkia ilahduttaa myös aattoiltoina ulkoilmasta punoittavat lasten posket. Omaa lempitekemistäni ovat tunturivaellukset ja purokalastus. Joka vuosi on tehtävä sellainen tunturiretki. Yleensä siihen löytyy aikaa alkukesästä, kun työkiireet helpottavat. Muori tykkää sienestää, niin saadaan joulupöytään sienisalaatti itse poimituista sienistä.
Toinen joulupöydän lempiherkku pukin ja muorin mielestä on graavattu lohi, itse pyydetty tietenkin, jos vain mahdollista.

Joulupukki sanoo, että kesällä uni ei meinaa loppua ollenkaan. Silloin voisi vain nukkua, kun talven kiireet ovat ohi.
– Kyllä lepo on todella tärkeää. Pukin unentarve on lisääntynyt viimeisinä kymmeninä vuosina, hän naurahtaa.
Pukki saa voimaa myös läheisistään. Eritoten puheyhteys muoriin on syytä säilyttää hyvänä.
– Ei saa mennä maaten niin, että jotain olisi jäänyt viiksenkoloon. Kaikki pitää selvittää puhumalla.

Kesällä pukki ja muori saavat kulkea rauhallisemmin: ilman, että heitä jatkuvasti ollaan pyytämässä valokuvaan.
– Kun vaihdetaan kesävaatteisiin, meitä on hankalampi tunnistaa. Pukki saattaa myös vähän leikata hiuksiaan, muori paljastaa.
Kesällä tosin muorin pitää välillä huolehtia, että pukki muistaa olla välillä myös jututtamatta lapsia.
– Pitää vähän keskittyä siihen, että en ala rannalla jutella lapsille samalla tavalla kuin joulun alla. Uikkareissa ei mennä kysymään, että onko täällä kilttejä lapsia, pukki nauraa.