Juha Jylhäsalmi: ”Lapsena viihdyin omassa mielikuvitusmaailmassani”

Juha Jylhäsalmi oli nuorena kova musiikkidiggari ja fanitti muun muassa Kissiä ja Iron Maidenia. Kuvat: Jylhäsalmen albumi

Juha Jylhäsalmi, 44, yrittäjä

”Lapsuudenkotini sijaitsee Pielaveden kirkonkylällä. K-Kaupalta matkaa kotiovelle on tarkalleen kaksi kilometriä. Asuin kotona pitkään. Lähdin äidin helmoista vasta armeijan jälkeen. Vanhemmat asuvat edelleen samassa talossa. Käyn siellä kylässä 1–2 kertaa kuussa.
Olin lapsena arka mietiskelijä. Pelailin takapihalla yksikseni jalkapalloa. Viihdyin siis hyvin omassa mielikuvitusmaailmassani. Musiikki oli minun pakokeinoni todellisuudesta. Minulla on yksi pikkusisko. Lapsena perheeseeni kuului läheisten ihmisten lisäksi kissa nimeltä Aku ja koira nimeltä Nella.
Tässä on aika totuudenmukainen kuvaus lapsuudestani: ’Olen 10-vuotias. On helmikuu. Pakkasta -15. Normikylmä keskiviikko. Kävelen sukset kainalossa koulusta kotiin. On kuukauden huippuhetki. Olen kuullut, että uusimmassa Suosikissa on Twisted Sistersin juliste. Laitan julisteen seinälle Kissin ja Iron Maiden -julisteiden väliin. Sitten teen läksyt ja alan odottamaan rockradion alkua. Tuleekohan sieltä heviä tänään? Vuosi 1984 on ollut pielavetiselle musiikkidiggarille hienoa aikaa. Tänä vuonna olen jo nauhoittanut välijohdon avulla Kissin, Waspin, Iron Maidenin ja Mötley Cruen uudet kasetit. Tytöt puhuu koulussa vain ja ainoastaan Dingosta. Osa pojistakin tykkää Dingosta. En kyllä ymmärrä miksi.’
Lapsuusaikanani isäni oli töissä huoltoasemalla. Äitini työskenteli R-Kioskilla myymäläpäällikkönä. Mummo hoiti päivittäin minua ja siskoani, kun vanhemmat raatoivat töissä. Mummo tuli aamukahdeksan linja-autolla 14 kilometrin päästä meille ja lähti iltaviiden autolla takaisin.
Ala-asteen kävin Rannankylän koululla. En ollut arkuuteni vuoksi kovin suosittu oppilas ja joskus jopa pelkäsin kouluun menoa. Murrosikäisenä alkoi kapinavaihe ja ylä-asteella maine kasvoi, kun pyörin hieman epämääräisissä porukoissa muutaman vuoden. Olin kuitenkin sen verran hyväsydäminen ja arka, etten hölmöillyt onneksi pahemmin.”

  • Sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.