”Poikani kuoli syliini”

Pojan kuolema toi lääkäri Juho-Pekka Salorannan Kuopioon.

Juho-Pekka Salorannan perhe kävi poikansa kanssa vuoden eloonjäämiskamppailua.

Kuopiolaisen lääkärin, Juho-Pekka Salorannan elämäntarina on esimerkki, miten lapsen sairastuminen ja kuolema muuttavat elämän kulkua ja kirkastavat arvoja.
Työskenneltyään ensin Varkaudessa ja Joroisissa terveyskeskuslääkärinä Saloranta ajautui Lähi-Itään rauhanturvajoukkojen lääkäriksi. Aavikkolääkäri kävi pitämässä myös neuvolaa Jerusalemissa, Tel Avivissa ja Damaskoksessa.

KANSAINVÄLINEN ura vei hänet Robert Mugaben hallitsemaan Rhodesiaan. Saloranta oppi alkeellisissa oloissa yleislääkärin taitoja ja trooppisten sairauksien hoitoa. Usein hän lensi sinne missä apua tarvittiin.

YKSI lento lopetti ulkomaankomennukset. Saloranta oli viemässä potilasta lentokoneella Rhodesiasta Geneveen. 1980-luvun alussa ei ollut kännyköitä. Hän sai vasta Genevessä järkyttävän viestin: Vuoden ikäinen Juho-poika oli sairastunut leukemiaan. Saloranta lensi pikaisesti Helsinkiin.
– Jouduin Helsingissä pitkältä tuntuvaan karanteeniin. Leukemiapotilaan pitää välttää infektioita. Alkoi uuvuttava eloonjäämiskampailu. Tein aluksi lääkärin töitä Joroisissa, mutta koska poikaa hoidettiin KYSissä, vaihdoin työpaikkani KYSiin ja myöhemmin Kuopion terveyskeskukseen, kertoo Saloranta.

LÄÄKÄRIT ennättivät jo arvioida, että syöpä oli väistynyt. Tätä iloa kesti vain hetken aikaa. Juhon leukemia puhkesi uudelleen.
– Sädehoidot tappavat myös terveitä soluja. Lääkkeen annostelussa on riskinsä. Välillä makasin poikani vieressä ja kone siirsi verta minusta häneen. Toivo ja epätoivo vuorottelivat.

PERHEELTÄ kului runsaasti rahaa Juhon hoidon tukemiseen. Siinailta tuotu Volvo piti vaihtaa Volkkariin ja koko perheen piti elää pojan tukena. Juhon elon viimeisinä hetkinä Saloranta istui poika sylissään mökin rannassa Joroisissa. Isällä oli morfiinilääkitys laukussaan, jolla hän lievitti pojan kipuja. Juho kuoli rantakivellä isän käsivarsilla.
– Mitään ei ollut tehtävissä. Lopussa olin pojalleni sekä isä että lääkäri. Suru purkautui haluun auttaa muita perheitä. Lapsen kuolema muutti suhtautumistani läheisiin. Suru paljasti, mikä on elämässä tärkeintä. Läheisistä tuli entistä vahvempi yhteisö, minkä huomasin jo hautajaisissa.

KOKEMUS Juhon menettämisestä teki kuolemasta aiempaa tutumman. Samalla elämän arvo sai uuden merkityksen. Muistoihin syöpynyt suru synnytti halun auttaa muita lapsiperheitä, joiden elämää syöpä koittelee. Salorannan perhe perusti Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen hallinnoiman rahaston.
– Oma kuolema tai syöpään sairastuminen eivät enää pelota. Oikeastaan luottamus elämään kasvoi. Kaikilla surullisillakin tapahtumilla on oma merkityksensä. Pieni mies sai lyhyen elämänsä aikana aikaan paljon enemmän kuin moni pitempään elänyt.

JUHON jälkeen Salorannat saivat lievästi kehitysvammaisen Minttu-tyttären. Lisäksi Salorannalla on neljä muuta lasta, historiaa opiskeleva Pyry-poika, melkein valmis lääkäri Saara sekä Yhdysvalloissa asuva diplomi-insinööri Tatu sekä psykologina työskentelevä Aino-tytär.
– Saara ja Pyry ovat luvanneet jatkaa syöpärahastosta huolehtimista minun jälkeeni. Sanon edelleen, että minulla on 6 lasta, vaikka Juho ei ole enää fyysisesti läsnä.

SALORANTA on hyvin onnellinen siitä, että Hatsalan klassillisen koulun oppilaat ovat tänä syksynä keränneet 8000 euroa rahastolle taksvärkkityönä. Oppilaat olivat halunneet valita kohteen, joka oli paikallinen ja auttoi lapsia.

Muistorahastosta tukea perheille

  • Juho-Pekka Salorannan muistorahasto sai alkunsa siten, että Juhon hautajaisiin ei ostettu kukkia vaan kukkarahat pyydettiin ohjaamaan rahastoon. Rahasto tukee syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä avustus-, kuntoutus- ja virkistystoimintaa. Yksi perheiden iso menoerä ovat sairaalan parkkimaksut.
    – Olemme yrittäneet vaikuttaa siihen, että KYS järjestäisi pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmille edulliset parkkimaksut pysäköintitalosta. Ei ole vielä onnistunut ja korvaamme lasten vanhemmille parkkimaksuja, sanoo Saloranta
  • Juha-Pekka Salorannan muistorahasto jakaa syöpäsairaiden lasten perheille 350 euron alkuavustuksia, antaa matkustustukea, hautausavustusta, yöpymisapua ja tukea lääkehankintoihin.
  • Rahasto käytti vuonna 2016 avustuksiin 33 000 euroa.
  • Rahasto on saanut testamenttilahjoituksin Niiralasta huoneiston. Toisen huoneiston rahasto on vuokrannut Puijonlaaksosta.
  • Rahasto tarjoaa perheille maksutta vuodessa 800–900 yöpymiskertaa.