Jukan työpäivä alkaa aamulenkillä ja päättyy iltalenkkiin

Jukka Puurunen yhdessä työntekijöidensä Rockyn, Lunan ja Axun kanssa. Kuva: Jukan kuva-arkisto

Yrittäjän arkea

Moneltako työpäivä alkaa?
Työpäivä alkaa yleensä kuuden maissa, henkilökunta herättää.

Mitä teet aamuisin ensimmäisenä?
Ensimmäiseksi työaamuun kuuluu, aamusta riippuen joko kahden tai viiden kilometrin aamulenkki koko työporukalla.

Mitä kaikkea työpäivä pitää sisällään?
Aamulenkin jälkeen suuntaamme maailmalle työtehtäviin tai sitten on vuorossa toimistopäivä jolloin teen raportit edellisiltä päiviltä.

Moneltako työpäivä loppuu?
Työpäivät ovat hyvin eri mittaisia riippuen, kuinka kauaksi olemme menossa. Joskus matkoihin menee jopa kolme tuntia. Työkohteessa menee noin kaksi tuntia ja raportin teossa tunti pari. Joskus on useampi kohde päivässä. Työssä ei ole mitään sidottuja työaikoja, ne muotoutuvat aina joka päivä erikseen.

Ehditkö pitää taukoja? Minkä pituisia, millaisia ja miten usein?
Tykkään tehdä töitä ilman erillisiä taukoja, joskus käyn kahvilla, jos siltä tuntuu. Työntekijät tarvitsevat tietenkin pienen jaloittelu- ja lorottelutauon aina välillä.

Miten pidät huolta omasta jaksamisesta?
Työntekijät pitävät huolta omasta ja meikäläisen kunnosta. Joka päivä käydään lenkillä myös työpäivän päätteeksi.

Mikä on työssä parasta?
Tässä työssä on ehdottomasti parasta se, että voi käyttää hyväksi kaikkea, mitä on oppinut aikaisemmalta yrittäjäuralta. Erityisesti nautin siitä, että voin olla avuksi ihmisille, joilla on ongelmia kotiensa kanssa. Lisäksi työntekijät ovat todella innokkaita ja rautaisia ammattilaisia.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjä?
Yrittäjänä olen ollut 27 vuotta. Noin 10 vuotta kauppiaana neljässä kauppapaikassa. Sen jälkeen opiskelin rakennusalaa ja olin urakoitsijana 15 vuotta. Homekoira- ja sisäilmaselvityksiä olen tehnyt noin neljä vuotta.

Onko suvussasi yrittäjiä?
Yrittäjiä suvussa on ollut kolmessa sukupolvessa. Se olikin ehkä syy, miksi itsekin hakeuduin yrittäjäksi.

Mitä tekisit jos et olisi yrittäjä?
Jos en olisi yrittäjä niin olisin ehkä yrittäjä, eipä sitä muuta oikein osaisi tehdä.

Mistä yrityksesi sai nimen?
Yritykseni virallinen nimi Jukka Puurunen Oy ei kerro toiminnasta mitään. Siksi käytänkin aputoiminimenä Rakennus Puurunen sekä markkinoinnissa Homekoira-Kuopio.

Mikä yrittämisessä on haastavinta ja miksi?
Yrittämisessä on haastavinta ja mielenkiintoisinta olla paras tekijä alalla, sekä tarjota palveluksia ja elämyksiä, jotka jäävät asiakkan mieleen. Tyytyväinen asiakas on parasta, mitä tässä työssä voi saada.

Millaista yrittäminen on Suomessa?
Yrittäminen Suomessa on tehty vaikeaksi monelle aloittavalle yrittäjälle. Alku pitäisi tehdä joustavammaksi ja kannustavammaksi esimerkiksi verohelpotusten avulla, esimerkiksi alv-rajan nosto.

Millaisena näet yrityksesi 5 vuoden kuluttua?
Tulevaisuudessa näen, että myös julkinen sektori käyttää palveluita entistä enemmän ja näin säästää yhteiskunnan varoja.

Jukka Puurunen

• Ikä: 52, mutta henkinen ikä jonkun verran alle.
  • Yritys: Virallisesti Jukka Puurunen Oy ja epävirallisesti Homekoira-Kuopio
  • Harrastukset: ”Yllättäen” koirat sekä tietenkin kalastus.