Julian kisa päättyi kaksintaisteluun

Julia Suursalmi esitti viime viikon perjantaina nähdyssä kaksintaistelussa Everything Burns -kappaleen. Kuva: Saku Tiainen

The Voice of Finlandissa nähtiin tällä kaudella kuopiolainen Julia Suursalmi.

Kuopiolainen Julia Suursalmi (20) kisaili Nelosen The Voice of Finland -ohjelmassa viime viikon perjantaina. Julia oli päässyt tammikuun alussa nähdystä Ääni ratkaisee -vaiheesta jatkoon, ja Kaksintaistelussa kuopiolaisneito kohtasi Wilma Avannon. Olli Lindholmin tallissa kisailleet Wilma ja Julia lauloivat kaksintaistelussa Everything Burns -kappaleen. Olli Lindholm valitsi jatkoon Wilman ja Julia putosi laulukisasta.

Kaupunkilehti haastatteli Juliaa tällä viikolla hänen kokemuksistaan kisassa mukana olosta. Millainen kokemus kisa oli ja miltä putoaminen tuntui?
– Totta kai putoaminen kirpaisi. Olisin vielä halunnut jatkaa. Ajattelin tilannetta kuitenkin jo etukäteen niin, että jos pääsen jatkoon, se on mahtavaa, mutta jos putoan niin eipähän tarvitse enää ainakaan ajella Etelä-Suomeen ja on aikaa itselle taas enemmän, Julia nauraa ja lisää heti perään:
– Siis tietenkin halusin enemmän kuin mitään muuta päästä jatkoon, mutta pyrin näkemään putoamisenkin etukäteen positiivisen kautta. Kisaan osallistuminen oli kaiken kaikkiaan todella hieno kokemus ja kisa ihan älyttömän hyvin järjestetty.

Julia on hakenut Voice of Finlandiin kerran aikaisemminkin sekä Idolsiin, mutta ei tullut noilla kerroilla valituksi. Tälle kaudellekin hän päätti kokeilla onneaan viimeisenä mahdollisena osallistumispäivänä.
– Otin ulkona aurinkoa ja ensin mietin, että osallistun ja sitten, että en. Lopulta ajattelin, että no hitto, kyllä mä osallistun ja laitoin kisaan vaaditut videot itsestäni. En kertonut tästä muille kuin avopuolisolleni.

Muutama viikko vierähti ja Julia kutsuttiinkin koelauluihin Ouluun. Norjaan suunniteltu reissu yhdistettiin samaan aikaan ja Oulussa Julia raivasi tiensä Ääni ratkaisee -vaiheeseen.
– Siitä piti jo kertoa äidillekin, kun hän istui vieressäni saadessani viestin. Kerroin myöhemmin myös muulle lähipiirille kun nettiin alkoi tulla asiasta tietoa.
Ääni ratkaisee -päivää Julia ei heti unohda. Hän sanoo, että se on yksi hänen elämänsä pisimmistä päivistä tähän mennessä.
– Sinä kuvauspäivänä piti olla aamulla kello 9 Porvoossa Taidetehtaalla. Menimme edeltävänä iltana Järvenpäähän niin ettei tarvitse yöllä ajella. Aamulla sitten ajettiin äidin ja avopuolison kanssa ja poliisit pysäyttivät meidät jostain ihme syystä. Minä soitin paniikissa tuotantoyhtiöön, että nyt myöhästyn 10 minuuttia ja he olivat, että ei hätää ehdit kyllä. No, pääsin paikalle ja lopulta minun vuoroni oli viimeisenä illalla kello 21.20! Odotin siis omaa vuoroani 12 tuntia. Kun Heikki Paasonen kysyi esityksen jälkeen, että miltä nyt tuntuu niin en osannut ensin sanoa oikein mitään ja se leikattiinkin pois.

Sarjaa seuratessa tuntuu, että kaikki tapahtuu hyvin lyhyen ajan sisällä. Oikeasti kuitenkin kuvauksia tehdään hyvin pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi juuri nähdyt kaksintaistelut on kuvattu joulukuun alussa. Juliaa kameroiden edessä olo ei pelottanut.
– Olen esiintynyt niin paljon, että en osannut jännittää sitä. Ja meitä ohjeistettiin niin hyvin, ettei oikeastaan tarvinnut stressata sitäkään, että mokaisi jotenkin.

Julia kertoo katsoneensa televisiosta omat jaksonsa, jotta hän huomaisi, mitä voisi esiintymisessään ja laulussaan parantaa.
– Olen hyvin itsekriittinen oman lauluni suhteen ja tässä on kerrankin mahdollisuus analysoida omaa suoritusta jälkikäteen, mitä ei yleensä esimerkiksi keikkojen jälkeen voi tehdä. Sieltä saa vain yleisön palautteen.

Tv:ssä nyt nähtävät kaksintaistelut on nauhoitettu ennen Olli Lindholmin kuolemaa. Julia kertoo, että hän ehti tavata Ollin vain muutaman kerran lyhyesti, mutta hänelle jäi artistista lämmin kuva.
– Ollilla oli hyviä vitsejä ja muutenkin minulle jäi kuva, että hän on kiltti ja lämmin, oikein sellainen isoisämäinen ihminen.

Julia aikoo seurata Voice of Finlandin loppuun ja kannustaa tietenkin Ollin tiimiä. Kuva: Inka Matilainen

Aina tangokuningattaren tytär

Julia Suursalmi nostettiin The Voice of Finland -kisan aikana usein otsikoihin jo tunnetun äitinsä vuoksi. Julian äiti nimittäin on suomalainen iskelmälaulajana ja Tangokuningattarena (valittiin 1994) tunnettu Tiina Räsänen. Hänen isänsä on Mikko Suursalmi, jonka ääntä voi kuulla tällä hetkellä Radio Novalla. Isäpuoli sen sijaan on vuoden 1999 tangokuningas Petri Hervanto. Julia kertoo kasvaneensa keikkalavojen takahuoneessa. Eipä siis ole ihme, että hänestä tuli niin musikaalinen.
– Minulla on hyvin musikaalinen perhe ja eikä minua koskaan haitannut olla äidin mukana keikoilla. Se tässä tietenkin on välillä harmi, että tulen aina olemaan tangokuningattaren tytär, vaikka kuinka tekisin jotain omaa. Ja minulle on myös aina vielä hoettu sitäkin, että olen niin äidin näköinenkin. Siinä tulee myös pientä painetta päästä eteenpäin.
Julia tosiaankin on äitinsä lailla hyvin kokenut esiintyjä. Hän on keikkaillut paljon sekä äitinsä kanssa, että itsenäisesti ja keikkamuistoista yhdeksi mieleenpainuvimmaksi hän nostaa esiintymisen Savoy-teatterissa. Yleisössä oli tuolloin istunut myös Eino Grön.
– Se oli todella hieno kokemus. Sali oli täynnä, mutta en nähnyt yhdenkään ihmisen kasvoja lavalta enkä sitäkään, että Eino Grön istui ihan eturivissä. Pääsin tapaamaan hänet keikan väliajalla. Se oli hienoa. Harva muu minun ikäiseni on innoissaan saadessaan tavata Eino Grönin, Julia nauraa.
Laulamista Julia aikoo jatkaa, mutta muuten tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki. Etenkin nyt kun jatkoa kisassa ei tullut.
– Lopetin restonomiopinnot, koska ne eivät enää tuntuneet omalta, joten nyt pitäisi sitten keksiä jotain muuta.