Julkisuuden raskas taakka

Demari Tuula Väätäinen oli kolme kautta kansanedustajana. Napinpainajasta hän eteni urallaan, tuota… no, napinpainajaksi. Vuoden 2015 vaaleissa hän tippui eduskunnasta.

Väätäisellä oli työpaikka odottamassa. Mutta sairaanhoitajan pesti ei kiinnostanut. Hän alkoi oitis nostaa edustajien itselleen junailemaa moraalitonta sopeutumiseläkettä (IL 6.3.). Koska tienasi näin saman kuin hoitsuna, tekemättä mitään. Lisäansioineen hän tahkosi vuonna 2016 noin 4 200 euroa kuukaudessa. Itse hän ilmoitti syyksi kuuluisuuden kirouksen. Että on liian tunnettu (moniko tuntee?) psykoterapeutin työhön (SS 20.4.2015). On ymmärrettävää, että oikeat työt eivät maistu, jos on vuositolkulla viettänyt leppoisia riviedustajan kissanpäiviä. Naisedustajien työntäyteisin rupeama on syysistuntokausi. Se kuluu valkatessa iltapukua linnanjuhliin.

Väätäisen puoluetoveri Päivi Lipponen kuittaa noin 2 000 euroa sopeutumiseläkettä kuukaudessa. Vaikka häärii miehensä, ex-pääministeri, äskettäin USA:ssa Putinin rikostoveriksi tituleeratun Paavo Lipposen konsulttiyhtiö Cosmopoliksen teejiinä.

Miltähän edustajien pohjaton ahneus ja röyhkeys tuntuvat aktiivimallilla piiskatuista, oikeasti työttömistä? Tai sadoista tuhansista köyhyydessä kitkuttavista aidoista eläkeläisistä?

Demarit ovat aina teeskennelleet olevansa vähäosaisten asialla. Väätäinen: ”Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevilta ja pienituloisilta ei voi enää ottaa, sillä he eivät kestä lisää kiristämistä”. Vuoden 2017 kuntavaaleissa Väätäinen vaalilupasi ”avointa, rehellistä päätöksentekoa”. Vaaleista toiseen noin viidesosa vaalikarjasta menee retkuun. Ja äänestää katteettomia lupauksia ja valheita suoltavia, muka ”pienten ihmisten” asialla olevia demareita.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo on sopeutumiseläkkeeseen liittyen visertänyt, että ”joskus poliitikot voivat syyttää huonosta maineestaan vain itseään. Eikö hävetä?” Ei taatusti! Häpeäminen ei kuulu korruptoituneiden ja pelkästään rahaa ja muita etuja rohmuavien poliitikkopellejen kansalaistaitoihin.

Sopeutumiseläkkeellä elostelevia eliittieläkeläisiä on noin 30. Puoluevärikartan joka kolkasta.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.