Junioripalloilu maksaa tuhansia

Joukkueenjohtaja Saija Nivamo (edessä) jakaa tehtäviä muille vanhemmille ravintolapäivän järjestämistä varten. Kirsi Pakarinen (vasemmalla) sanoo, että hänen kolmen lapsensa harrastukseen menee noin 4500 euroa vuodessa. Kuva: Ismo Vornanen

Juniorijalkapalloilijoiden isät ja äidit käyttävät rahan lisäksi lähes kaiken vapaa-aikansa talkootöihin.

Litmasen tekonurmikentälle kokoontuu parikymmentä vanhempaa KuPSin e-juniorijoukkueen harjoituksiin. Vanhempien parvi porisee tuttavallisesti sillä aikaa, kun heidän poikansa hiovat maalintekotaitoja.
Vanhemmista kaksi, Saija Nivamo ja Kirsi Pakarinen hoitavat joukkueenjohtajan tehtäviä. Organisaatiossa on kolmen valmentajan lisäksi vanhemmista nimetyt nettivastaavaa, varustevastaava, rahastonhoitaja, sponsorivastaava ja kioskivastaava.

TÄNÄÄN lauantaina vanhempien yhteisö järjestää ravintolapäivän ja siksi joukkueenjohtajat jakavat tehtäviä ja käyttävät hyväkseen vanhempien suhdeverkostoa. Kaikesta näkee, että vanhemmat viihtyvät hyvin yhdessä, vaikka rahan kerääminen on lähes sivutoimista puuhaa.
– Onko saatu lahjoituksina mausteita, kahvia, leipomistarvikkeita? Pakko on käyttää myös omaa rahaa. Milloin pidetään seuraava palaveri, kyselee Nivamo vanhemmilta.

LASTEN jalkapalloharrastus näyttää vievän vanhemmilta enemmän aikaa kuin heidän lapsiltaan. Joukkueenjohtajat tekevät töitä päivittäin, järjestelevät talkoita, turnauksia ja pelimatkoja.
Perinteisten myyjäisten lisäksi vanhemmat ovat asentaneet osista uusia polkupyöriä myyntikuntoon ja olleet muun muassa muuttotyövoimana. Työtunteja ei lasketa, mutta iso työpanoskaan ei riitä. Omasta kukkarostakin vanhemmat pulittavat useita tuhansia euroja vuodessa, etenkin, jos perheessä on enemmän kuin yksi juniori.

LISENSSIMAKSU e-juniorilla on 380 euroa. Joka kuukausi on maksettava 45 euron suuruinen kuukausikorvaus. B-junioreilla lisenssimaksu on 680 euroa ja kuukausimaksu 70 euroa. Päälle tulevat vielä kasvavien poikien vuotuiset varustehankinnat ja kuljetukset harjoituksiin.
– Pelipaidoissa on lapsen sukunimi, joten niitä ei voi kierrättää nuoremmille. Housut menevät puhki yhdessä kesässä. Tuulitakkeja ja lyhyitä pelihousuja voi kierrättää, kun ne menevät pieniksi.

VANHEMMAT keräävät talkoilla rahaa, jotta pelimatkat olisivat kaikille pojille ilmaisia. Pakarisen jälkikasvusta peräti kolme pelaa jalkapallon juniorisarjoissa. E-juniorijoukkue hyödyntää vanhempien osaamista. Pakarinen on ammattikokki ja tulevana ravintolapäivänä hän valmistaa myytävistä ruuista herkkuja yhdessä joukkueen apukokkien kanssa.
– Rahallista kulua kolmesta junioristani maksan jopa 4500 euroa vuodessa ja siihen vielä tämä vapaaehtoistyö. Eihän tätä muuten jaksaisi tehdä, jos tämä vanhempien taustayhteisö ei olisi niin mukava. Olemme vapaaehtoistiimi, mutta myös kavereita keskenämme, perustelee Pakarinen.

YKSI pääkaupunkiseudun pelireissu maksaa 3500– 4000 euroa. Kun tällaisia reissuja on 8 kertaa vuodessa, pitää kerätä pelimatkoja varten noin 30 000 euroa talkootöillä. Jos huomaamme, että joku pojista ei pysty maksamaan esimerkiksi kuukausimaksua, teemme hakemuksen KuPSin stipendirahastolle. Vanhemmat heittävät toiveen liigaseuralle:
– Toivoisimme, että lisenssimaksuilla lapset pääsivät ilmaiseksi KuPSin liigaotteluihin. Onhan meillä työvuoroja myös KuPSin liigapeleissä.

Junnuilta vain kortin kulu

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kertoo, että seura laski aiemmin junioripelaajat ilmaiseksi liigapeleihin. Seura halusi kuitenkin rekisteröidä, kuinka moni juniori käytti oikeutta ja mistä joukkueista. Leimojen hakeminen passeihin ei kuitenkaan toiminut edes palkintojen avulla.
– Nyt juniorit voivat ostaa 20 euron hintaisen kausisirukortin, joka rekisteröi tulijan portilla. Otamme junnuilta vain kortin kulun. Tätä hintaa emme halunneet laittaa lisenssimaksuun, jotta kaikki juniorimaksut olisivat läpinäkyviä, sanoo Heiskanen.
Heiskanen sanoo kuulleensa valmentajilta, että ne juniorit kehittyvät myös pelaajina, jotka käyvät ottamassa mallia liigapeleistä.

Vanhempien ravintolapäivä on Kuopion Helluntaisseurakunnan tiloissa Vuorikadulla tänään lauantaina 19.5. Ensimmäinen kattaus on kello 11 ja toinen kello 13.

Näistä kulut koostuvat:

  • KuPSin juniorin lisenssimaksu 320–640 euroa vuosi.
  • Lisäksi joukkuekohtaiset kuukausimaksut (e-juniorit 45 euroa).
  • Varustehankinnat ja kuljetukset harjoituksiin.
  • Vanhemmat tekevät säännöllisesti vapaaehtoistyötä kulujen kattamiseksi.
  • KuPSin stipendirahastosta voi saada tukea kustannuksiin.