Jussi rakentaa kehoa ja taloja

Jussi Heikkilä (43) työnsi penkissä jo 17-vuotiaana 185 kiloa. Kuva: Ismo Vornanen

”Suomessa ihmiset pitävät kehonrakentajia tyhminä pullistelijoina”, harmittelee suuren rakennusliikkeen tuotantojohtaja Jussi Heikkilä.

Jussi Heikkilä (43) on Rakennusliike Lapti Oy:n tuotantojohtaja ja pitkäaikainen kehonrakentaja. Iso mies on avoin, seurallinen ja hymyilee sympaattisesti. Hänen sänkitukkansa ja pullottavat lihaksensa herättävät helposti vääränlaisia mielikuvia ylpeästä tai itsekeskeisestä henkilöstä. Tutut näkevät Jussin toisin kuin mitä bodareista ajatellaan ihmisten stereotypioissa.
– Kun liikun ulkomailla, saleilla ihmiset tulevat rohkeasti juttusille sekä kommentoivat aristelematta, että oletpas tehnyt kovasti töitä kroppasi eteen ja jotkut pyytävät yhteiskuviin. Suomessa ihmiset pitävät kehonrakentajia tyhminä pullistelijoina. Jotkut myös kadehtivat lihaksikkaita miehiä, vai mistä johtunevat nuo kielteiset leimat, pohtii Heikkilä.

Näiden asenteiden vuoksi seurallinen mies vetäytyy joskus salilla korvalappustereoidensa taakse ja rakentaa itselleen suojamuuria. Hän haluaisi murtaa myytin, jonka mukaan bodarit ovat hyökkääviä ja epäsosiaalisia tyyppejä, jotka soveltuvat vain portsareiksi. Onhan hän itsekin esimerkki kehonrakentajasta, jolla on vaativa johtajan työ ja vastuullaan satakunta työntekijää.
– Ovimiehen työ on sinänsä erittäin vaativa asiakaspalvelutaitoja edellyttävä ammatti. Nuorena olin itsekin ovimiehenä. Mutta kyllä kehonrakentajat ovat muissakin ammateissa. Itse olen pitkän linjan rakennusmies. Nykyään työskentelen rakennusfirman tuotantojohtajana.
Jussi naurahtaa, että lihasmassasta on ollut hyötyä töissäkin erityisesti silloin, kun hän oli tuolloin nuori työnjohtaja.
– Uran alussa vanhat rakennusjermutkaan eivät kyykyttäneet minua, kuten yleensä nuoria rakennusinsinöörejä.

Aiemmin Jussi kilpaili kehonrakennuksessa. Nyt kisat ovat jääneet, mutta silti hän elää yhtä askeettisesti kuin osallistuisi edelleen syksyn SM-kisoihin. Syksyisin mies kiristää kroppansa tikkiin, niin että rasvaprosentti on vain 3.
– Pidän aina rasvaprosentin alle 10 lukeman. Kurinalaisuudesta huolimatta lauantai on minun, vaimoni ja kahden lapseni karkkipäivä. Syön silloin mitä huvittaa, esimerkiksi suklaata, hampurilaisia ja korvapuusteja. Saatan ottaa lauantai-iltana myös konjakkinapsut.

Jo poikasena Keski-Pohjanmaalla Vetelissä Jussi kävi naapuritilalla fyysisesti raskaissa työhommissa. Kovissa töissä rakentui fysiikan pohja. Isä vei hänet 7-vuotiaana yleisurheilun pariin, jossa päälajiksi tuli ottelu. Jussi tutustui ottelijana useisiin eri lajeihin, joissa hän kilpaili aina SM-tasolle asti. Keihäänheiton rajuissa repäisyissä hän särki selkänsä jo 16-vuotiaana. Korvaavaksi urheiluksi nousivat punttitreenit, jotka ovat jatkuneet näihin päiviin saakka.

Ollessaan Vaasassa armeijassa satakiloinen jässikkä voitti sotilaspainin SM-kullan. Armeijan jälkeen alkoi tavoitteellinen kehonrakennus, joka vauhdittui vuonna 1997, kun Pohjanmaan mies alkoi opiskella Kuopion Tekussa.
– Punttitreeneistä tuli myöhemmin vastapainoa rakennustyölle, jossa aikataulut ja sääolosuhteet tuovat vastuutehtävissä stressiä. Saleilla saan myös tyydytystä sosiaaliseen nälkään, jota uskokaa tai älkää myös bodarit kaipaavat.

Jussi Heikkilä

  • Kuopiolainen kehonrakentaja ja Rakennusliike Laptin tuotantojohtaja.
  • Kilpaili aikoinaan kehonrakennuksessa, mutta on nyt jättänyt kisailun.
  • Edelleen syksyisin kiristää kroppansa lähes kisakuntoon.
  • Perhe: Vaimo ja kaksi lasta.