Jyri Roivaisen työpäivä voi kestää jopa 17 tuntia

Jyri Roivaisen työpäiviin vaikuttaa olennaisesti sää, etenkin näin talviaikaan. Kuva: Roivaisen albumi

Yrittäjän arkea

Moneltako työpäivä alkaa?
Työpäiväni aloitus ja työpäivän kesto pihahuoltoalan yrittäjänä ovat talviaikana hyvin riippuvaisia sääolosuhteista ja aloitan työpäiväni vaihtelevasti aamuyöstä kolmen ja kuuden välillä. Pääsääntöisesti asuin- ja hallikiinteistöillä lumenaurausraja on viisi senttiä. Jos lunta on satanut edellisen illan ja yön aikana, lähdemme aamuyöllä kolmelta auraamaan ensin liike- ja hallikiinteistöjen piha- ja parkkialueita, asuinkiinteistöille siirrymme kello kuuden jälkeen. Sään ja sääennustusten seuraaminen on tämän alan yrittäjillä ympärivuorokautista. Aina eivät ennustukset osu kohdalleen ja on nopeasti kyettävä reagoimaan säätilan muutoksiin.

Mitä teet aamuisin ensimmäisenä, kun tulet töihin?
Lumenaurausaamuna suunnittelemme päivän aikataulun aamukahvia juodessa, tarkistamme sääennusteen ja sitten lähden ajamaan konetta.

Mitä kaikkea työpäivä pitää sisällään?
Tultuani auraus- ja hiekoituskierrokselta työpäivääni kuuluu konekaluston huoltoa, yhteistyötä ja suunnittelua pääasiallisen yhteistyökumppanini kiinteistöhuoltoyhtiö Rokipan kanssa, yhteydenpitoa talo- ja kiinteistöyhtiöiden edustajiin ja viimeisimmän aluevaltauksen takia myös omakotitalojen asukkaisiin.
Viikkoihini sisältyy myös paljon toimistotyötä ja henkilökunnan kanssa käytäviä keskusteluja sekä tarvikkeiden ja kaluston hankintaa. Syksyisin ja keväisin työpäiväni sisältävät pihojen puhdistusta, nurmen laittoa, istutusten leikkausta yms. pihanhuoltotyötä.

Moneltako työpäivä loppuu?
Yrittäjällä ei ole säännöllistä työaikaa ja työpäivien pituus vaihtelee 8–17 tunnin välillä tilanteen mukaan. Työasiat vaativat huomiota usein vielä kotiin tultuakin.

Ehditkö pitää taukoja?
Konetta ajaessa on tärkeää päästä välillä jaloittelemaan, mutta ruokatauko jää usein lyhyeksi. Toimistopäivinä ehdin paremmin pitää ruokatauon ja kahvia kuluu aina työn lomassa.
Mitä teet viimeiseksi, kun lähdet töistä?
Laitan hälyt päälle toimistolla ja hallissa, sekä huolehdin että kaikki on valmiina seuraavaa päivää varten.

Miten pidät huolta omasta jaksamisesta?
Aina kun on mahdollisuus pitää lomaa, pyrimme matkustamaan perheen kanssa ulkomaille. Se on paras keino päästä irti yrittäjän arjesta. Kodin remontoiminen ja sisustaminen sekä kiinnostus ruoanlaittoon ja hyviin viineihin tuo hyvää vastapainoa työlle.

Mikä on työssä parasta?
Parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus kehittää bisnestä haluamaansa suuntaan ja kehittää samalla itseään. Yrittäjänä toimimisessa on tärkeintä vastuun kantaminen ottamistaan velvoitteista, lupausten pitäminen ja keskusteleva yhteistyö eri tahojen kanssa.

Jyri Roivainen

  • Ikä: 33
  • Yritys: JR Pihahuolto
  • Perhe: Vaimo, kolme lasta ja koira
  • Harrastukset: Matkustelu, ruoan laittaminen ja ulkoilu perheen kanssa.