”Kaiken mihin olen pyrkinyt, olen saanut”

Markku Rossin mielestä hänen työhuoneensa on Pikkuparlamentin parhaimmalla paikalla. Kuvat: Laura Ruuskanen

Markku Rossilla on eduskuntatyötä takana liki 23 vuotta. Yhteensä 10 eduskuntavaalit ja kuusi kautta kansanedustajana. Nyt on aika eläköityä.

Vielä hetken aikaa oli Markku Rossilla eduskuntatyötä jäljellä, kun maaliskuun alkupuolella vierailin hänen luonaan Eduskuntatalolla. Joitakin pakkaustoimenpiteitä eduskuntatyöstä luopuva mies oli kuitenkin jo tuolloin aloittanut, jättääkseen pian työhuoneensa seuraavalle käyttäjälle. Markun työhuone on varmasti yksi Pikkuparlamentin puolen makeimmalla paikalla olevimmista työhuoneista. Kulmahuone yläkerroksissa. Hienot näkymät avautuvat yli kansallismuseon, musiikkitalon, Kiasman ja Oodin.
– Eniten tulee ikävä juuri tätä työhuonetta ja eduskunnan ilmapiiriä, Markku toteaa.

Takana politiikassa on muun muassa 10 eduskuntavaalit ja 11 kunnallisvaalit.
– Kuusi kautta täällä eduskunnassa. Kaiken mihin olen pyrkinyt, olen saanut. Joten erinomaisen hyvällä mielellä voin nyt jäädä pois. Minulla on suorastaan onnellinen olotila.
Todella suuri muutos eduskuntatyön jättäminen tulee tietenkin olemaan. Markku sanoo, että Helsingin päässä tulee helposti tehtyä 14-tuntisiakin työpäiviä. Eikö siinä jo ole miettiminen, mihin kaiken uuden vapaa-aikansa käyttää?
– Kyllä minä sopeudun. Mutta en tiedä, miten muut sopeutuvat siihen, Markku vitsailee.

Ensimmäisenä hän sanoo, että täytyisi päästä eroon usean asunnon loukusta ja päättää, mihin lopulta asettuisi. Kuopio on kyllä erittäin vahvoilla siinä mittelössä.
– Ja onhan minulla laatikoissa 50 vuoden ajalta valokuvia, joille haluaisin oikeasti tehdäkin jotain. Eli ehkä on käytävä ostamassa muutama valokuva-albumi. On minua myös yllytetty kirjoittamaan muistelmia, mutta saa nyt nähdä. En tiedä vielä mihinkä tässä innostuu. Ensin on otettava aikaa ihan itsellekin.

Vaikka Markku onkin päättänyt luopua eduskuntatyöstä, niin itse asiassa hän sanoo tuntevansa, että olisi nyt vasta parhaimmillaan hommaan.
– Tähän mennessä on syntynyt aikamoiset verkostot ja osaaminen. Äänestäjät eivät aina ehkä ihan muista ajatella sitä. He saattavat sanoa, että nyt eduskuntaan tarvitaan jotain uutta. Mutta sillä uudella menee ainakin kaksi–kolme kautta päästä kunnolla kiinni tähän hommaan; kunnon asemiin ja tehtäviin, Markku muistuttaa.
Hän sanoo, että kokeneen kansanedustajan työ on monessa portaassa aika vaikuttavaa. Äänestäjiä hän ei kuitenkaan lähde neuvomaan, mutta muistuttaa harkitsemaan, miten alueellinen edustavuus turvataan.
– Pohjois-Savo ei saa jäädä paitsioon. Kyllä kansanedustajillekin oma maakunta on kuitenkin aina oma maakunta. Olisi outoa, jos Kuopiosta ei olisi omaa edustajaa.

Kun kysyn Markulta, mitkä ovat mieleenpainuvimpia päätöksiä, joihin hän on päässyt uransa aikana vaikuttamaan, hän pystyy suoraan vastaamaan neljä.
– Pelastusopiston saaminen Kuopioon, elintarvikkeiden alvin laskeminen, hammaslääkärikoulutuksen uudelleen aloittaminen Kuopiossa ja Kallansillat.
Hän on myös iloinen siitä, että viimeisten vuosien aikana valtion velkaa on saatu taitettua ja 140 000 uutta työpaikkaa luotua.

Kun Markku ensi kertaa valittiin kansanedustajaksi, oli Eduskuntatalolle mukava tulla töihin. Itse talo ja moni henkilö oli jo nuorisopolitiikan ja aiempien töiden kautta tuttu.
– Kyllähän siinä oli juhlallinen tunnelma, kun ensimmäisenä työpäivänä vahtimestari sanoi ovella: ”Edustaja Rossi, tervetuloa”.
Ensimmäisestä päivästä Markku muistaa tutustumiskierroksen, jolle uudet edustajat vietiin. Yleisradion kuvausryhmä seurasi kierrosta.
– Arvokkaasti kävelimme ympäriinsä, minullakin oli oikein salkku kädessä. Totuus kuitenkin paljastui samana iltana tv-lähetyksessä, kun filmiä pyöritettiin pikakelauksena, ja kävelimme kuin pingviinilauma johtajan perässä. Minullakin laukku viuhtoi menemään sen minkä kerkesi. Tämä on jäänyt mieleen, Markku nauraa katketakseen.

Markku Rossi

• Markku Rossi on kuopiolainen Suomen Keskustan kansanedustaja.
  • Hänet valittiin kansanedustajaksi ensimmäistä kertaa vuonna 1991.
  • Eduskuntatyötä takana liki 23 vuotta.
  • Nyt on aika eläköityä. Vaalikauden päättäjäiset 10.4. ja viimeinen kansanedustajapäivä 17.4.