Kallis pysäköinti harmittanut

KYSin pyöreään pysäköintitaloon rakennettiin lisäkerroksia vuonna 2011. Kuva: Juha Poutanen

Pitkäaikaissairailla on jo pitkään ollut mahdollisuus pysäköidä edullisemmin, mutta harva on sitä tiennyt. KYS panostaa asiasta tiedottamiseen.

Kuopion Kaupunkilehti kertoi vuoden 2017 maaliskuussa, kuinka kuopiolaisen Hanna Hyvösen poika Väinö sairastui leukemiaan. Nyt reilut kolme vuotta myöhemmin Väinön hoidot ovat päättyneet ja perhe käy enää joka toinen kuukausi kontrollikäynnillä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS).
Kuluneiden kolmen vuoden aikana KYS ja sen tilat tulivat tutuiksi perheelle. Tutuiksi kävivät myös talon parkkihallit, kun vanhemmat ajoivat päivittäin Nilsiästä sairaalaan poikansa luokse.
– Ensimmäinen jakso kesti kuukauden, jonka aikana olimme yhtäjaksoisesti sairaalassa. Vuorottelimme miehen kanssa ja ajoimme kahdella autolla.

Pysäköinnistä ja ajomatkasta tuli perheelle kuluja. He kuitenkin hakivat ja saivat sairastuneiden lasten perheitä tukevalta Juho-Pekka Salorannan muistorahastolta tukea, joka helpotti kulujen hoitamisessa.
– Silloin emme tienneet tästä edullisemmasta pysäköintikorttijärjestelystä, ja jonka huomasimme vasta nyt, kun jouduimme olemaan kuopuksemme kanssa pari viikkoa sairaalassa vähän aikaa sitten.

Hyvönen on sitä mieltä, että KYS voisi tarjota pysäköinnin pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmille ilmaiseksi. Hän muistuttaa, että vanhemmat ovat kuitenkin lapsensa kanssa sairaalassa koko päivän ja vastaavat lapsen hoidosta.
– Hoitajat tekevät hoitotoimenpiteet ja antavat lääkkeet, mutta muuten vanhempi hoitaa lasta. Vanhemmille voisi vähintään antaa jonkun todistuksen, jolla saisi pysäköidä halvemmalla. Ja akuutissa tilanteessa voisi olla vaikka joku kortti, jota hyödyntää.

Lapsen äkillinen, vakava sairastuminen pistää perheen arjen sekaisin, ja samalla usein romahtavat myös tulot. Usein vähintään toinen vanhemmista joutuu jäämään pois töistä lapsen vuoksi, ja se on iso taloudellinen lovi kukkarossa.
– Itse en ole uskaltanut edes laskea, paljonko pysäköintiin meni rahaa. Mutta jos ajatellaan, että ainakin 12 tuntia päivässä oltiin, niin kyllä siitä kertyy. Ja välillä käytiin muualla, jolloin parkkiaika tietenkin alkoi aina alusta. Me olemme onneksi olleet kohtuu hyvässä asemassa, mutta jos ajatellaan pienituloisia, niin se on aika iso raha.

Puijon sairaalalla on kaksi pysäköintitaloa: Kaarisairaalan edustalla sijaitseva pyöreä pysäköintitalo ja Kelkkailijantiellä, Sädesairaalan yläpuolella, sijaitseva Sädeparkki.
Tällä hetkellä KYSin pysäköintitaloissa pysäköinti maksaa euron per 30 minuuttia. Toisesta tunnista eteenpäin seuraavat puolituntiset maksavat 50 senttiä ja vuorokauden hinta on 13 euroa ja siitä jatkuvat vuorokaudet 6 euroa per vuorokausi.
Pitkäaikaispotilaat, kuten dialyysipotilaat ja heidän omaisensa, kuten pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmat, voivat ostaa kahden viikon tai kuukauden pysäköintikortin. Kahden viikon kortti maksaa 37,20 euroa ja kuukauden kortti 74,40 euroa. Pysäköintitalojen omistuksesta ja toiminnasta vastaavan Kiinteistö Oy Mustinlammen toimitusjohtaja Hannu Lahti kertoo, että pysäköintikortit ovat olleet tarjolla jo hollin aikaa.
– Ne ovat olleet tuotteina meillä jo pitkään, mutta tietoisuus on sekä sairaalan henkilökunnalla että asiakkailla heikkoa. Edelleen tämä silloin tällöin unohtuu henkilökunnalta ja siksi on tärkeää, että nostamme tätä asiaa tasaisin väliajoin esille. Kortteja voi ostaa meidän infopalvelusta. Tietysti lähdetään siitä, että pystytään toteamaan kortin tarve, mutta emme me poliiseiksi ryhdy, eikä meidän tietoon ole koskaan tullut väärinkäyttöjä.

Pysäköintikorteissa ajateltu erityisesti pitkämatkalaisia

KYSin pysäköintitalojen omistuksesta ja toiminnasta vastaavan Kiinteistö Oy Mustinlammen toimitusjohtaja Hannu Lahti sanoo, että kahden viikon ja kuukauden pysäköintikortit on tehty vastaamaan pitkäaikaissairaiden potilaiden tarpeeseen.
– Jos esimerkiksi lapsi on syöpäosastolla, vanhemmat käyvät siellä monta kertaa päivässä tai joutuvat olemaan sairaalassa pitkiä aikoja kerrallaan. Pysäköinti näissä tilanteissa muodostuu kohtuuttoman kalliiksi perheelle ja halusimme tarjota edullisempaa pysäköintiä. Tässä on ajateltu erityisesti kauempaa tulevia potilaita.

Muokattu 11.10. klo 9. Korjattu Juho-Pekka Salorannan muistoarhaston nimi.

KYSin hinnasto

30 min – 1 euro
1 h – 2 euroa
1 h 30 min – 3 euroa
2 h – 4 euroa
Seuraavat 30 min 0,5 euroa/30 min.
1 vrk (24 h) 13 euroa
Seuraavat alkavat vuorokaudet 6 euroa/vrk
Pysäköintikortti pitkäaikaispotilaille ja heidän omaisilleen: 37,20 € / 2 vko tai 74,40 € / kk. Kortin voi ostaa kahdeksi viikoksi tai kuukaudeksi kerrallaan Puijon Pääsairaalan infosta. Kortti on tarkoitettu pitkäaikaispotilaille, kuten dialyysipotilaille ja pitkäaikaissairaiden lapsipotilaiden vanhemmille.