Kymmenet ihmiset kävivät kuvauttamassa itsensä alasti Kuopiossa – ”Oli tosi vapauttavaa!”

Marc Sabat tarkistaa screeniltä, tuliko kuvasta halutunlainen: ”Tosi hyvä”. Kuvattavana Kalamukki-tanssiryhmän jäsenet Risto Kiuru, Jenni Kääriäinen, Kimmo Vähäkoski ja Eeva Asikainen. Kuva: Aija Pirinen

Jatkoa kuvauksille on luvassa ensi keväänä.

Vuorikadulla valokuvaaja Marc Sabatin studiolla käy keskiviikkopäivänä kuhina. Ihmisiä lappaa ovesta sisään ja osa jää jonottamaan ulko-ovelle asti. Jokainen saapuu vuorollaan pienen sermin taakse ja heittää siellä ihan ilkosilleen. Sukuelimiä vilahtaa siellä täällä, niin että toimittajankin poskia vähän punottaa.

Kuvattavat toisensa jälkeen saapuvat nopeaa tahtia kameran eteen, ottavat pahvisen mallinuken suojakseen ja asettautuvat poseerausasentoon. Osalla on pikkuhousut suojanaan, osa on ihan Aatamin asussa. Muut paikalla olijat seuraavat kiinnostuneena, kun kuvattava asettautuu asemiinsa.
– Tosi hyvä, pidä toi!, sanovat valokuvaajat Marc Sabat ja Tiina Haring.
Hetken päästä mustavalkokuvat tulevat näkyviin isolle screenille.
– Tosi hyvä!, Marc toistaa.
Kun kuva on otettu, sipsuttelee kuvattava takaisin sermin taakse pukemaan vaatteet ylleen. Koko prosessiin menee vain viitisen minuuttia.

Annukka Sarsa on juuri saapunut kuvauksesta.
– Vähän jännitti, mutta tämä oli tosi hyvä kokemus. Törmäsin tähän Älä mahdu muottiin -kampanjaan Instagramissa ja se vaikutti kiinnostavalta ja tärkeältä aiheelta. Teema koskettaa läheltä itseänikin.
Annukan mielestä kampanja on hyvä kannanotto nykymaailmassa vallitsevaan käsityksekseen siitä, että ihmisen pitäisi olla tietynlainen ollakseen hyväksytty.
Samaa mieltä on kuvauksiin tullut Minna Metelinen.
– Koen kampanjan tärkeänä. Itse työskentelen ihmisten kanssa, joilla on syömishäiriö. Kampanjan viesti on, että keho ei määritä meitä. Paino ja ikä ovat vain lukuja.

Paikalle ovat saapuneet myös Jenni Kääriäinen, Eeva Asikainen, Risto Kiuru ja Kimmo Vähäkoski. He haluavat kaikki olla samassa kuvassa. He ovat Kalamukki-tanssiryhmän jäseniä ja päättivät tempaista tanssiryhmän puolesta.
– Tanssiryhmässämme korostetaan, että jokainen saa tanssia tavallaan. Tämä kampanja käy samoihin arvoihin, Eeva sanoo.
– Olen vain kerran aiemmin ollut alastonkuvassa ja se oli syntymäni hetkellä, Risto nauraa.
Aloitteen kuvauksiin tulosta teki Kimmo, jolla on aiempaa kokemusta ”julkinakuilusta” Joensuusta.
– Osallistuin aikoinaan Ilosaarirockissa naku-uintitempaukseen, Kimmo myhähtää.
Nelikko nauraa ja kikattelee, kun he saapuvat kuvauspaikalle mallinuket sylissään. Kuvaukset ovat nopeasti ohi ja tanssiryhmäläiset sipsuttavat laittamaan vaatteet ylleen.
– Oli tosi hauskaa ja vapauttavaa!, porukka toteaa.

Paikalla oli myös Suomishäiriöliiton väkeä jututtamassa ihmisiä. Niina Pitkänen Kuopion Syli-keskukselta kertoo, että Älä mahdu muottiin -kampanjalla on hyvä sanoma siitä, että kaikenlaiset kehot ovat hyväksyttyjä ja kauniita.
– Kulttuuri ja sosiaalinen ympäristö ohjaavat mielikuvaa siitä, millainen keho on hyväksyttävä. Monilla on jatkuva tyytymättömyys itseensä ja se on tosi kuormittavaa.
– Kampanja korostaa, ettei ihmisten ole pakko pyrkiä tietynlaiseen ulkonäköön. Elämästä pitää nauttia! Sitä paitsi kauneinta ihmisessä on aitous.
Älä mahdu muottiin -kampanjalle on tulossa jatkoa. Kuopiossakin seuraavat kuvaukset järjestetään taas toukokuussa.

Tästä on kyse

  • Älä mahdu muottiin on kahden valokuvaajan, Mirkku Merimaan ja Niina Stoltin aloittama tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja itsensä hyväksymistä edistävä projekti.
  • Tempaus on laajentunut valtakunnalliseksi ja alastonkuvauksia järjestetään myös Kuopiossa.
  • Älä mahdu muottiin -projektissa ihmisiä kuvataan alasti mallinuken kanssa.
  • Mallinukke symboloi epärealistisia paineita ja odotuksia, joille useimmat ihmiset altistuvat. Projektin perimmäinen tarkoitus on ravistella ajatuksia siitä, mitä ihmisten kuuluu olla.