Kansallinen harha

Jääkiekon MM-kisojen luulisi kiinnostavan vain NHL:n ja KHL:n värväreitä.

On lähes koomista nimittää sellaisten lajien turnauksia MM-kisoiksi, joita harrastetaan muutamassa maassa. Esimerkiksi kalakukon leipomisen MM-kisat olisivat huumoria, vaikka lajissa järjestetään SM-kisat. Kiekon MM-kisat eivät ole vitsi suomalaisille. Salibandyä ei tunneta kuin muutamassa maassa, mutta siinä ainakaan lajin huiput eivät kieltäydy maajoukkueesta niin kuin jääkiekossa. MM-kisoissa on helpompi menestyä, kun kiekkoa ei pelata vakavassa mielessä kuin 4–5 maassa.

MM-kisoiksi kutsutun turnauksen tittelit ovat kuluttajan harhautusta. Mikä MM-kisa on se, jos maailman pääliiga NHL pelaa samaan aikaan pudotuspelejä? Jokakeväinen itku on tuttua. Kesälomille joutuneet suomalaiset eivät halua osallistua jokakeväiseen pakkopullaan?
Sebastian Ahoa, Patrik Lainetta, Jesse Puljujärveä tai Kasperi Kapasta ei näy MM-kisoissa. MM-kisat eivät kiinnosta, jos taskussa on NHL-sopimus. Miksi ottaa loukkaantumisriskiä tai menettää paratiisisaarilomia moisen turnauksen vuoksi. Turnaus on tarkoitettu niille, jotka kyttäävät NHL- tai KHL-sopimusta.

Silti kiekkoniilot jumittuvat jälleen kolmeksi viikoksi TV:n äärelle, katsovat merkitsemättömiä otteluita, täyttävät pubit ja suuttuvat jos huomauttaa, että maailman parhaita kiekkoilijoita ja NHL-pomoja kiinnostaa enemmän raha kuin edes olympialaiset. Jos Suomi sattuu pärjäämään tässä pelaajien väheksymässä turnauksessa, fanit hyppivät suihkulähteissä ja huutavat kännissä, että ”me ollaan MM-mestareita”.

Tällä turnauksella on arvoa eniten SM-liigan pelaajille. Jos he onnistuvat Slovakian kisoissa, värvärit saattavat pistää nimen ylös ja tarjota muhkean tilin NHL:stä. Kun rahahuolet häipyvät, laimenee kiinnostus MM-kisoja kohtaan.
No miksi sitten Kanadan ja USA:n NHL:n pudotuspeleistä tippuneet pelaajat osallistuvat suomalaisia ahkerammin MM-kisoihin? Osalle heistä matka Eurooppaan on lomamatka, jossa ei tarvitse laittaa täysillä itseään likoon ainakaan alkulohkoissa. Siksi alkulohkossa nähdään ”jymy-yllätyksiä”, joista suomalainen kiekkojournalismi tekee viiltäviä analyysejä.
Olisin katsonut tänä keväänä paljon mieluummin KalPan pudotuspelejä kuin tällä viikolla alkanutta kansallista harhaa.