Kapitalismus kaput

Viime viikolla markkinatalousihmisillä meni kahvit väärään kurkkuun. Maailman johtava talouslehti Financial Times ilmoitti kapitalismin olevan rikki. Lehden mukaan yli 50 vuotta parempaa elintasoa ihmisille tuonut järjestelmä ei enää toimi. Jatkuessaan tämä toimimattomuus on uhka demokratialle.
Tätähän me olemme kaikki jo epäilleet.

Osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Osakeyhtiön kaiken päätöksenteon on tähdättävä yhtiön ja sitä kautta omistajien edun ajamiseen. Näistä lähtökohdista kapitalismin korjaaminen on aika haastava tehtävä.

Otsakkeessa mainitaan osuuskauppa. Eiväthän osuuskunnat nyt tähän kapitalismin kriisiin mitenkään liity, vai?
Perinteisen kapitalismin olisi ehkä syytä vilkuilla osuustoiminnan suuntaan. Siellä on hyviä malleja, miten voiton tuottaminen omistajille voidaan nähdä vähän laajemminkin.

Jäsenet omistavat osuuskaupan. Osingon sijaan sitoutuneita asiakasomistajia muistetaan ostomääriin sidotuilla bonuksilla ja parhaissa tapauksissa isoilla ylijäämän palautuksilla. Oma osuuskauppamme PeeÄssä jakoi bonusten lisäksi lähes koko tuloksensa 18,5 Me omistajilleen. Kiitos perheemme saamasta 470 eurosta.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) on miettinyt asiat uudelta kantilta. Siellä(kin) väki vähenee ja maakunta tyhjenee. Naapurissa nähtiin, että kun väki vähenee, liiketoiminta näivettyy. PKO:n taloudellinen etu on, että maakunta ei kuole pystyyn.

PKO on kiitettävällä tavalla osallistunut oman toimialueensa kehittämiseen perinteisen liiketoiminnan ulkopuolella. PKO on ollut mukana toteuttamassa mm. liikuntahallia, terveysasemaa ja parkkihallia.

Miltei jokainen maakunnan kotitalous on PKO:n jäsen. Siksi osuuskaupan kannattaa halvan ostoskorin lisäksi ottaa roolia julkisen vallan rinnalla yhteisen hyvän luomisessa.
Toivottavasti myös meillä?

Ajat muuttuvat. Siksi myös meidän on muututtava. Osuuskauppojen on syytä ottaa mallia PKO:sta ja kapitalistien osuuskunnista. Kohti parempaa maailmaa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva maailman ilmiöiden tarkkailija ja Osuuskunta KPY:n edustajiston pj.