Katse siirtyy seinien ulkopuolelle

Jere Pajunen, Hannu Airila ja Sami Jukarainen kesällä valmistuvan Asunto-osakeyhtiö Nuppineulan tulevassa esittelyhuoneistossa. Kuvat: Inka Matilainen

Neulamäkeen valmistuvassa Nuppineulassa halutaan ajatella asumista uudella tavalla.

Kaupunkiasuminen muuttuu. Tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä kommentoi viime kesänä Ylelle, kuinka tulevaisuudessa asuminen on entistä tiiviimpää, yhteisöllisempää ja talojen katoilla kasvatetaan ruokaa. Rönkä kertoi jutussa, että asumisen muutosta kirittävät ruoka, liikkuminen ja energia. Asumisessa keskitytään enemmän asunnon ulkopuolella oleviin mahdollisuuksiin ja ihmisiin, kuin sisälle asuntoon.

Tähän ajatukseen on tarttunut Kuopiossa paitsi Kuopas, joka rakennutti Puijonlaaksoon yhteisöllisiä opiskelija-asuntoja, mutta myös Neulamäessä sijaitseva, vapailla markkinoilla toimiva Asunto-osakeyhtiö Nuppineula.
Nuppineula on kiinteistökokonaisuus, jonka asunnot olivat aikaisemmin opiskelijoiden soluasuntoja. Asunto-osakeyhtiö remontoi parhaillaan kerrostaloja ja muuttaa solut nykyaikaisiksi vuokrakaksioiksi ja -yksiöiksi. Remontin on tarkoitus olla valmis heinäkuun loppuun mennessä. Projektia vievät eteenpäin taloyhtiön hallituksen jäsenet Hannu Airila, Sami Jukarainen ja Antti Kuusela sekä asukaskoordinaattori Jere Pajunen.

Miehet kertovat, että ennen remonttia kolmessa kerrostalossa oli yhteensä 63 huoneistoa. Remontin jälkeen huoneistoja on 89. Asuntojen muutostyön yhteydessä myös taloyhtiön palvelut uudistuvat. Taloyhtiön asukkaiden käyttöön tulee muun muassa sähköinen yhteiskäyttöauto ja viisi sähköpyörää.
– Rappukäytävään olemme pilotoimassa sähköisiä kosketusnäyttötauluja, joista näkee ajankohtaiset tiedotteet sekä esimerkiksi viereisen bussipysäkin aikataulut, Airila kertoo.
Taloyhtiön kolmesta saunasta alkuun otetaan käyttöön yksi ja mikäli kylpijöitä on enemmän, voidaan loputkin saunat ottaa käyttöön. Taloyhtiöstä löytyy jo entuudestaan myös hyvät kerhotilat, joita on tarkoitus kehittää.

Tavoitteena on, että kaiken taloyhtiöön liittyvän voisi halutessaan hoitaa digitaalisesti. Esimerkiksi pyykituvan, saunavuoron, pyörän ja auton voi varata puhelinsovelluksella.
– Sovelluksen voi ladata esimerkiksi puhelimeen, jolloin saunavarauksen teko onnistuu vaikka punttisalilta. Taloon ei tule vanhanaikaisia saunavuoroja, vaan saunaan voi varata vapaan vuoron silloin, kun tarvitsee, Jukarainen sanoo.

Myös yhteisöllisyyteen on kiinnitetty huomiota.
– Toimin taloyhtiössä asukaskoordinaattorina. Ajatuksena on, että taloyhtiössä on henkilö, joka pystyy jakamaan kokemuksia, kehittämään asumista ja olemaan apuna muille asukkaille, Jere Pajunen kertoo roolistaan.
Otettaisiinpa taloyhtiöön mielellään myös esimerkiksi Airbnb-palveluiden tarjoaja.
– Siinä ajatuksemme on, että jos jollekin tulee vaikka sukulaisia kylään, mutta he eivät mahdu yöksi pieneen yksiöön, voisivat he vuokrata samasta talosta itselleen huoneen yöksi, Airila sanoo.

Asunto-osakeyhtiö pyrkii kehittämään kaikkia taloyhtiön ratkaisuja energiatehokkaasti ja ennakoiden. Esimerkiksi pihan ja yhteisten tilojen valaisimet on vaihdettu led-valaisimiksi ja sisällä valot toimivat liiketunnistimilla.
– Olemme käyneet läpi kiinteitä kustannuksia ja pyrkineet saamaan ne minimiin. Pyrimme tehostamaan energiankäyttöä ja kannustamme myös asukkaita vähähiiliseen toimintaan. Teemme myös ennakoivan huoltosuunnitelman, jossa tarvittavia korjaustoimenpiteitä tehdään ennakoivasti, eikä vasta sitten, kun jotain hajoaa, Kuusela avaa.

Kaikkea ei tarvitse omistaa

Asunto-osakeyhtiö Nuppineulan puuhamiehet Hannu Airila, Sami Jukarainen, Antti Kuusela ja Jere Pajunen haluavat kehittää uusia tapoja asua. Jukarainen sanoo, että erityisesti nuoremman polven asumistottumuksissa on havaittavissa muutosta. Enää ei viihdytä soluissa, vaan kodilta halutaan rauhaa ja yksityisyyttä. Näkyvä ilmiö on myös hänen mukaansa se, ettei uusi sukupolvi halua omistaa kaikkea itse.
– Nuorempi polvi ei halua omistaa ja sitä kautta sitoutua voimakkaasti, vaan elämässä täytyy olla mahdollisuus tehdä nopeita ratkaisuja. Moni haluaa säästää asumiseen menevät rahat esimerkiksi siihen, että pääsee vuosittain muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille.

Asunnoissa on tehty pintaremonttia ja uusittu muun muassa keittiöt.

Nuppineula sijaitsee Neulamäessä.

Asuminen muuttuu tulevaisuudessa

  • Kaupunkiasuminen muuttuu, ja tätä muutosta kirittävät ruoka, liikkuminen sekä energia.
  • Kaupunginosista tehdään jatkossa tiiviimpiä. Alueista tehdään samalla elinvoimaisempia ja niissä keskitytään enemmän ihmisiin.
  • Tulevaisuuden visiossa ihmiset viettäisivät asunnon sijaan enemmän aikaa yhteistiloissa sekä muiden kaupungin palveluiden parissa.
  • Lähde: Yle 31.8.2018 julkaistu juttu tulevaisuuden asumisesta.