Katteeton kulttuuripääkaupunkihanke

Kuopiolaisena ei vähempää voisi kiinnostaa Savonlinnan kallis EU-hanke.

Kiinnostaako ketään, onko joku kotoisin Pohjois-Savosta? Vielä vähemmän hetkauttaa itäsuomalaisuus, maakuntien satraappien suosima paperinmakuinen aluemääritelmä. Ihmiset ovat kotoisin kunnista tai kaupunginosista. Kukaan ei vakavasti väitä, että identiteettini on Pohjois-Savo ja vielä vähemmän samaistutaan itäsuomalaisuuteen, josta tulee mieleen ensimmäisenä kansansairaudet.

Neljän Itä-Suomen maakunnan pitäisi yhdessä ajaa keinotekoista Savonlinnan Euroopan kulttuuripääkaupunki -hanketta. Katteeton mainoskampanja on ristitty Saimaa-ilmiöksi. Kuopiolaisena ei vähempää voisi kiinnostaa raskas ja kallis EU-hanke, jolla yritetään profiloida opettajakoulutuksen Joensuulle menettänyttä Savonlinnaa.
Kuihtuvalle pikkukaupungille Savonlinnalle nimi ”Euroopan kulttuuripääkaupunki” olisi muuten vitsi. Ei kuitenkaan naurata, kun kampanja saattaa maksaa jopa 70 miljoonaa euroa. Oulu hakee kulttuuripääkaupunkititteliä reilusti kaupunkina. Hakijoista Tampereella on Suomen mittakaavassa paljon suuremmat lihakset kulttuuripääkaupungiksi kuin Savonlinnalla.

Ja onhan Tampereellakin savolaiskytkös. Hankkeen viestintävastaava on aito kuopiolaistaustainen Seppo Roth. Keskiaikainen linna ja kerran kesässä Oopperajuhliin tuleva parempi väki ei riitä minkään sortin pääkaupungiksi. Savonlinnaan mennään mökille. Olkoot mieluummin Euroopan mökkipääkaupunki. Itse kaupunki on reilusti pienempi kuin naapurissa oleva toinen muuttotappiokaupunki Mikkeli.
Jos sääli ei ole kriteeri, oikeita kulttuuripääkaupunkeja ovat esimerkiksi Pietari, Pariisi ja Rooma. Maakuntia voi yhdistää rata- tai tiehanke, jos kulkuväylä halkoo kyseisiä maakuntia ja lyhentää matkaa Helsinkiin.

Maakuntaliitot eivät millään ymmärrä aluetutkija Timo Aron viestiä. Kuopion kaltaiset kasvukeskukset eivät välttämättä heijasta kasvua maakunnan peränurkkiin. Parempi on kuitenkin imeä väkeä maakunnasta Kuopioon kuin katsoa vierestä, miten maakunnasta junat vievät väen pääkaupunkiseudulle. Koko Suomen asuttuna pitäminen perustuu muutamaan kasvukeskukseen. Iisalmesta ei tule kasvukeskusta, vaikka Olvin kotikunta julistettaisiin Euroopan olutpääkaupungiksi.
Maakuntaliittojenkin olisi aika tunnistaa isojen kaupunkiseutujen merkitys sen sijaan, että puljut lämmittelevät väkisin maakuntapäiviä ja vuoden kyläkilpailuja.