Katujätkiä kaukalossa

Jere Karalahti markkinoi kirjaansa mutta tahraa samalla jääkiekkoa.

Jääkiekkoväki puree omaa kättään. Lajissa ihaillaan salaa tekoja, jotka muistuttavat normaalielämässä rikoksia. Suosion lasku on kai ainoa asia, joka konsultoi kiekon kabinettipiirejä. Kaukaloiden laidoilla värjöttelevillä isillä ja äideillä on valtaa, jos he alkavat viedä jälkikasvuaan toisiin lajeihin. Maksava yleisö on toinen vallankäyttäjä, joka voi jaloillaan panna vauhtia uudistuksiin.

VASTUSTAJAN tahallinen vahingoittaminen ja sen hiljainen hyväksyminen parhaaseen katseluaikaan on epäurheilijamaista ja kuvottavaa. Nyrkkihipat ja telominen jatkuvat niin kauan kunnes ne halutaan lopettaa. Uhoavat nuoret miehet saadaan kuriin, jos johtajat niin haluavat. Jere Karalahti lisää kiekkoväen rasitteita tekemällä kännisekoilusta sankaritarinan: Tehkää perässä, jos pystytte. Kova jätkä hallitsee viinan, huumeet, naiset ja huippukiekon. Kirjan myyntiluvut nousevat, mutta jääkiekon rötösmaine vahvistuu.

KARALAHDESTA on tehty Suomessa samanlainen idoli kuin Matti Nykäsestä. Jotkut kiekkiniilot uskovat, että katujätkämäisyys uppoa yleisöön. Nämä jortikat eivät tajua, että nykypolven ihanteet ovat muuttuneet, kutsutaan ilmiötä sitten vaikka juhlallisesti henkisyydeksi. Karalahden tarina kertoo säälittävästi, että jääkiekkopiireissä hyväksytään tappelemisen lisäksi rellestäminen arvokisoissa.

VALMENTAJAT keksivät hätävalheita puujalasta, kun Karalahti paranteli MM-kisoissa krapulaansa. Humalaiselle tai krapulaiselle teräsmiehelle sallittiin mailajuoppous. Muissakin ammateissa osataan törttöillä, mutta niillä ansioilla ei kehuta julkisuudessa, pikemminkin hävetään. Tämä jokavuotinen paskanlapiointi jääkiekon väkivallasta on väärin KalPan kapteeni Tommi Jokisen kaltaisille kiekkopersoonille, jotka edustavat lajiaan kunniakkaasti. Esimerkiksi KalPa rakentaa imagoaan muun muassa koulukiusaamista vastaan. Joka kerta yhteiskuntavastuun jalot päämäärät himmentyvät, kun SM-liiga raportoi pelikielloista ja päävammoista. Minkä verran on sikailua juniorisarjoissa? Niistä ei ainakaan paljon julkisuudessa hiiskuta.

MILLAISEN roolimallin Karalahti antaa, kun kauppaa kännisekoilujaan ja sanoo tv-lähetyksessä, ettei hänellä ole tapana pyydellä anteeksi. Kiekkoväki ei pyytele muutenkaan anteeksi, ei suljettua SM-liigaa, ei pelaajien kesken kauden myyntiä, ei sitä että kaikki eivät viitsi osallistua MM-turnaukseen, jonka luonteesta voi lukea Karalahden kirjasta. Ylimielisyyden aika on ohi.

 

Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi