Kauas tuet karkaavat

Suomi 100v elää keskellä valtavaa tukiverkostoa. Tukirahoja maksetaan eri tarkoituksiin vuosittain miljoonia euroja. Kysymys kuuluu: kohtaavatko eurot tuettavansa. Nappaavatko jotkut muut nuo tukirahat?

On tukia, jotka ovat kierouttamassa talouden rakenteita. Asumistuki lienee näistä selvin. Asumistuen kasvu on valumassa asuntosijoittajille: Paradoksaalista, että entisten porvarigryndereiden rinnalle ovat tuleet toverigrynderit. Sopii kysyä, onko ammattiyhdistysliikkeen  aikanaan valtion tukemien VVO-asuntojen tuoton verovähennysoikeus moraalisesti arveluttavampi kuin eläkeläisten saama asumistuki. Verovapaus on valtava tulonsiirto ja lisäksi VVO on nostanut vuokrahintoja.  Tässä tapauksessa asumistuki menee suoraan verovapautena VV0:n omistajille.

Tuulivoiman tuki karkaa kansainvälisille yrityksille, yrittäjätuki suurille yrityksille. Ei pienille, paremmin työllistäville pienyrityksille. Kilpailutilanne horjuu. Työpaikkoja ei pystytä ylläpitämään, saatikka lisäämään. Työttömyys kasvaa.

Maataloustuki on kuuma peruna EU:ssa. Sen tarkoituksena on ollut ylläpitää omavaraisuutta, halventaa elintarvikkeiden hintaa ja pitää maaseutu asuttuna. Hyviä tavoitteita, mutta kohtaavatko eurot tuen tarvitsijan. Väitetään, että maataloustuet valuvat keskusliikkeiden, kuten SOK:n ja Keskon laariin. Kansa pidetään hiljaisena, koska ruuan hinta laskee. Maanviljelijät jäävät nuolemaan näppejään. Uusi maatalousministeri Leppä on luvannut  parantaa tuen perillemenoa.

Miettiä voidaan myös, kuinka kauan maatalous pysyy pystyssä kannattamattomana ja pelkkien tukien varassa, maatalouteen melko huonosti sopeutuvassa Suomessa

Kotitalousvähennys remonttitukena on jo kauan valunut remonttifirmojen taskuun. Remonttitarjouksissaan firmat jo ilmoittavat verovähennysmäärän.  Sen he ovat vähintään 50 prosenttisesti lisänneet omiin saataviinsa.  Kuka tätä valvoo. Ei kukaan.

Terve yhteiskunta elää terveemmin ilman tukia.  Unohdetaan uudet tukiajatukset ja keskitytään takaamaan nykyisten tukien perillemeno tuettaville – ei välivouhkille!

 

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva farmaseuttisen mikrobiologian yliopistonlehtori ja dosentti. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi