Kauna kanavoituu jalkapalloon

”Vanhusten hoivan huono laatu on jalkapallostadionin syy.”

Kansalaiskeskustelussa heitellään tunteikkaasti, että Keskuskentän tapahtuma-areena uhkaa kuopiolaisvanhusten palveluja. Kuopion ja maailman suurin liikuntamuoto jalkapallo herättää poikkeuksellista vihaa. Jo vuosikymmeniä sitten Kuopio-hallia vastustettiin jalkapallohallina ja sen rakentamisen sanottiin olevan syypää jopa vanhusten vaippaongelmiin. Myöhemmin hallin jokaisesta neliöstä ovat tapelleet seurat, kuntoilijat ja messujärjestäjät.

Nykyiselle Keskuskentälle raaskittiin rakentaa katsomo vain toiselle puolelle. Toiselle puolelle hinattiin törkeän näköinen puurötiskö. Osa valtuutetuista väitti, ettei lämmitettävää tekonurmea kannata rakentaa 11 liigapelaajalle. Oikeasti Keskarilla pörrää päivittäin noin 300 nuorta ja lasta. Stadionhanketta rusikoidaan mielikuvilla ja väärillä tiedoilla. Keskiviikon Viikkosavossa eräs lukijaraatilainen oli sitä mieltä, ettei jalkapallo-otteluissa ole koskaan Kuopiossa 20 000 katsojaa. Tämä nerokas epäily edellyttäisi, että katsojat ahtautuisivat pelikentälle.

Uuden stadionin kapasiteetti olisi 8000 katsojaa, joka täyttyisi heittämällä maaotteluissa. Areenaan mahtuisi 20 000 ihmistä isoissa tapahtumissa, jolloin katsojat olisivat kenttäalueella. Ulkopuolisten avustusten vuoksi 8000 hengen katsomo saataisiin lähes samalla hinnalla kuin 6000 hengen katsomo. Viikkosavon lukijaraadissa jotkut epäilivät stadionin aiheuttavan melusaastaa. Päinvastoin tulevassa stadionissa melu vähenee nykyisestä, kun ääni eristetään suppilon muotoiseen stadioniin. Jyväskylä on muuten rakentamassa katettua stadionia, jotta sitä voitaisiin tehokkaasti käyttää ympäri vuoden.

Areenan vastustajat yrittävät ampua hanketta alas sillä, että Kuopiossa on ongelmia hoivapalveluissa. Investointien ja käyttötalouden vertaajat ovat usein populisteja, joiden mielestä kaupungissa ei pitäisi olla mitään muuta kuin sotepalveluita. Hoitopaikoista ei puhuta mitään, kun Savilahteen nousee miljoonien liikuntapytinki, jäähallia ja museota parannetaan 10 miljoonalla, teatteriin laitetaan 28 miljoonaa ja kaupunki maksaa vielä näyttelijöiden palkat. Kauna kanavoituu jalkapalloon. Maailmanlopun ennustajat joutuvat harvoin vastuuseen faktojen puutteesta.
Haluaako Kuopio olla yksi valtakunnan 200 000 asukkaan keskus vai samaistuuko se harmaantuvan väestön tukikohdaksi?

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Twitter: @IsmoVornanen1