Kaupunkilehti kultaputkessa

Kuopiossa on kultaputki päällä. KuPS voitti kultaa lokakuussa ja viime viikolla Kuopioon tuli mestaruus myös lehtikilpailussa. Kuopion Kaupunkilehti teki kaupunkilehtien kisassa hattutempun, sillä tämä oli lehdellemme jo kolmas noteeraus Suomen parhaimmaksi kaupunkilehdeksi. Myös sisarlehtemme Viikkosavo ilahdutti olemalla viimevuotiseen tapaan Suomen 10 parhaan kaupunkilehden joukossa. Huomionarvoista on se, että tuomaristo on vaihtuva, eli joka vuosi valinnasta ovat päättäneet eri henkilöt.

Meille lehden tekijöille palkinto on tunnustus intohimoisesta työstä. Uskon, että monelle meistä lehden tekeminen ei ole pelkästään duuni muiden joukossa, vaan kutsumus. Lehtityöhän on keino vaikuttaa ja tehdä maailmasta hieman parempaa paikkaa. Kaikkein parhaita lukijapalautteita ovat ne, joissa todetaan, että kaupungissa jokin epäkohta on parantunut sen jälkeen, kun lehtemme nosti asian julkisuuteen. Demokratia ei voi toteutua ilman vallan vahtikoiraa, eli napakkaa journalistista mediaa, joka vahtii päätöksentekoa ja nostaa esiin epäkohtia ja näkökulmia.

Lukijat ovat kommentoineet, että kerromme oleelliset näkökulmat selkeällä kielellä ja että henkilöjuttuihimme voi samaistua. Lehtemme sekä toimittajamme saavat kiitettävästi juttuvinkkejä. Yhteydenottokynnys on matala, koska lukijat tuntevat pienen toimittajaporukkamme. Paikallisjutut ovat uniikkeja, joita ei ole päivittäisessä uutisvirrassa. Toisaalta joskus kiinnostava Kuopion kokoisen kaupungin paikallisjuttu voi levitä konsernimme muihin lehtiin, jolloin lehti vaikuttaa myös valtakunnallisesti.

Epäkohtien vastapainoksi haluamme nostaa esiin myös asioita, joista alueemme ihmiset voivat olla ylpeitä. Tässäkin lehdessä kerromme kuopiolaisista ylpeydenaiheista, julkaisemalla Vuoden kuopiolainen 2019 -kisan ehdokkaat. Kisassa on jälleen mukana 20 Kuopion alueella vaikuttavaa hyvää tyyppiä, joista jokainen edustaa omalla tavallaan positiivista kuopiolaisuutta.

Lehtikisan palkitsemisperusteluissa raati totesi, että Kuopion Kaupunkilehti antaa kaupunkilaisille äänen. Tavoitteemme onkin ollut tarjota tavallisille kuopiolaisille kanava kertoa näkemyksistään. Lukijat voivat oppia esimerkiksi pitkäaikaissairaan, työttömän tai äkkirikastuneen elämäntarinoista.

Vuonna 2001 perustettu Kuopion Kaupunkilehti tuli tänä vuonna täysi-ikäiseksi. Lehden tekemisen tavat, teknologia ja lehden profiilitkin ovat vuosien saatossa muuttuneet, mutta lehden tehtävä on pysynyt samana. Kaupunkilehti on Kuopion seudulla tärkeä tiedon välittäjä ja ilmoittajille merkittävä foorumi tavoittaa asiakkaitaan. Joka talouteen ilmestyvä kaupunkilehti on edelleen, vuonna 2019, tehokas keino tavoittaa kasvavan Kuopion ja Siilinjärven asukkaat.

Isoin kiitos lehtipalkinnosta kuuluu upeille toimittajillemme, Inka Matilaiselle ja Laura Ruuskaselle, sekä vapaa toimittaja Ismo Vornaselle. He ovat vuosien ajan viikosta toiseen laittaneet itsensä likoon ja tuottaneet yhä koukuttavampia juttuja lukijoillemme. Kiitos kuuluu myös valovoimaiselle ja ammattitaitoiselle myyntitiimillemme.

Kaupunkilehteä ovat tekemässä myös muun muassa ilmoitusvalmistus, painotalon väki, jakeluyhtiö, kolumnistit ja freelance-toimittajat. Lehden tekoon osallistuvat myös lukijamme, lähettämällä juttuvinkkejä, mielipidekirjoituksia, palautteita ja valokuvia. Ilman lukijoita ja mainostajia lehteä ei olisi olemassa. Kiitos siis teille kaikille, jotka mahdollistatte lehden olemassaolon!

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.