Kaupunkilehti palkittiin jälleen

Rohkeat näkökulmat toivat lehdelle jälleen parhaan lehden tunnustuksen.

Kahdeksan vuotta sitten Kuopion Kaupunkilehti muuttui broadsheet-lehdestä tabloid-kokoon. Samalla uudistimme lehden logon. Uuden logon vakioelementiksi laitettiin slogan, ”se rohkeampi”. Samalla slogan julisti lukijoille lehden uuden linjan.
Rohkea linja on ollut ilmeisen kannattava valinta. Viime viikolla journalismin asiantuntijat ja alan opiskelijat palkitsivat Kaupunkilehden jo toista vuotta peräkkäin Suomen parhaana kaupunkilehtenä. Molempina vuosina raadin palkintoperusteluissa korostui, että lehti todella lunastaa lupauksensa olla se rohkeampi.

Lehdessämme rohkeus tarkoittaa aiheiden ja näkökulmien valintaa. Nostamme esiin puheenaiheita, käynnistämme keskustelua ja herätämme tunteita. Otamme kantaa, pengomme taustoja ja haastamme vallitsevia näkökulmia. Annamme myös runsaasti palstatilaa koskettaville henkilöhaastatteluille. Aihevalinnat eivät synny sattumalta, vaan toimituspalavereissa pohdimme tarkkaan, mitkä aiheet puhuttavat ja mistä lukijamme ovat kiinnostuneita. Saamme myös runsaasti juttuvinkkejä lukijoiltamme.

Rohkea linjamme myös jakaa mielipiteitä. Varsinkin aroista aiheista kertovat jutut eivät kaikkia miellytä. Eräskin tuohtunut soittaja tokaisi, ettei ilmaisen kaupunkilehden kuulu julkaista kriittisiä juttuja. Mutta linjaamme ei kuulu hyssyttely, vaan haluamme toteuttaa lehdistön perustehtävää toimia vallan vahtikoirana. Haluamme osoittaa, että myös ilmainen kaupunkilehti voi tehdä kunnianhimoista journalismia.

Erityisen ilahduttavaa meille lehdentekijöille oli se, että tänä vuonna myös sisarlehti Viikkosavo nousi kaupunkilehtikilpailussa kymmenen parhaan lehden joukkoon. Viikkosavon linja poikkeaa täysin Kaupunkilehdestä. Uutislehtenä Viikkosavo ei niinkään herätä tunteita, vaan tarjoaa tärkeää tietoa Kuopion alueen tapahtumista ja uutisista. Molempien lehtien nousu kaupunkilehtien kärkikymmenikköön osoittaa, että täysin erilaiset lehtemme ovat molemmat laatulehtiä.

Parhaan lehden palkinto ei olisi tullut Kuopioon ilman loistavaa tiimiä. Kaupunkilehteä ja Viikkosavoa tekee rohkea, intohimoinen ja ammattitaitoinen porukka. Molempia lehtiä tehdään kunnianhimolla, mutta samalla huumorilla ja pieni pilke silmäkulmassa.
Kaupunkilehden ja Viikkosavon väelle lehtien teko ei ole pelkästään sisällöntuottamista.
Porukkamme tunnistaa, että journalistisesti toimitetuilla kaupunkilehdillämme on vaikutusta koko kaupungin kehitykseen. Haluamme osaltamme olla mukana rakentamassa Kuopiosta entistäkin parempaa paikkaa meille kaikille.