Kaverin kanssa yrittäjäksi – uhka vai mahdollisuus?

Huumori on Arto Nokelanja Kaj Aaltosen yhdistävä tekijä. Kuva: Aija Pirinen

Arto Nokela ja Kaj ”Pete” Aaltonen ovat tunteneet 80-luvun lopulta. Miten käy ystävyydelle, kun miehet alkavat yhdessä pyörittää huoltoasemaa?

Arto Nokela ja Kaj ”Pete” Aaltonen tapasivat Kuopion Tekun ruokalassa vuonna 1987. Molemmat olivat kovia syömämiehiä ja kävivät koulun ilmaisella lounaalla kaksi kertaa päivässä, ensin kymmeneltä ja toisen kerran yhdeltä. Miehet ystävystyivät nopeasti, sillä ahkeran ruokailun ja samanlaisen huumorin lisäksi heitä yhdisti kamppailulajiharrastus. Karatea harrastanut Arto ja taekwondoa harrastanut Pete olivat muun muassa perustamassa kamppailuseurojen kattoyhdistys Kuopion Daneja 90-luvun alussa.
– Arto on parisuhteistani pitkäaikaisin, Pete vitsailee.
Nyt Arton ja Peten pitkäaikainen ystävyys on joutumassa testiin. Miehet ovat nimittäin alkuvuodesta ostaneet yhteisen yrityksen, ja alkavat yhdessä pyörittää Männistön Teboilia.
Miten käy ystävyydelle, kun molemmat vielä ovat jättäneet entiset hommansa ja aikovat jatkossa työskennellä päivittäin samassa yrityksessä?
– Perseelleenhän se menee, tokaisee Arto ja molemmat miehet räjähtävät nauruun.

Arto oli väillä 13 vuotta eri puolilla Suomea K-kauppiaana, viimeisimmäksi Riihimäellä. Viime vuosina kaipuu kotiseuduille alkoi voimistua.
– Joka kerta Kuopiossa käydessä tuli tunne, että tänne pitää palata. Reilu vuosi sitten aloin miettiä, että minulla on sellaiset kymmenkunta vuotta työuraa jäljellä. Nyt jos koskaan olisi aika vielä kertaalleen vaihtaa uraa, 54-vuotias Arto sanoo.
Pete on puolestaan tehnyt työuransa Savon ammatti- ja aikuisopistolla turvallisuusalan opettajana ja kuntayhtymän turvallisuuspäällikkönä. Myös hän oli tahollaan jo jonkin aikaa pohtinut uutta suuntaa elämälleen.
– Minulla on neljä lasta, joista nuorimmainenkin täytti jo 18 vuotta. Ajattelin, että nyt voisi kokeilla jotain ihan uutta, Pete sanoo.

Viime vuonna ystävysten puheissa alkoi yhä useammin toistua suunnitelmat yhteisen yrityksen ostamisesta. Pian he alkoivat aktiivisesti tutkia myytävinä olevia yrityksiä ja neuvottelut etenivät pitkälle parinkin eri bensa-aseman, kiinteistöalan yrityksen ja yhden ruokakaupan kanssa. Lopulta silmiin osui myytävänä ollut Männistön Teboil.
– Se kolahti meihin heti, sillä siinä pystymme yhdistämään molempien osaamisen. Pete hoitaa autopesu- ja korjaamopuolen, ja minä myynnin ja kahviopuolen. Lisäksi molemmat vastaamme yhdessä rengasmyynnistä, Arto linjaa.
Ostopäätöksen kaverukset tekivät tammikuussa. Pete teki viimeisen työpäivänsä Sakkylla muutama viikko sitten, Arto oli jo aiemmin jättänyt K-kauppiashommat ja muuttanut Kuopioon. Viime viikot miehet ovat jo aktiivisesti työskennelleet uuden yrityksensä taustalla, mutta varsinaiset hommat huoltoasemalla alkoivat vasta tällä viikolla. Peten ja Arton lisäksi asemalla työskentelee neljä vanhaa työntekijää.
Yhteistyö jatkuu myös edellisen yrittäjän, Kimmo Perkiönmäen kanssa.
– Hän ryhtyy pyörittämään vieressä sijaitsevaa Männistön autovuokrausta. Teemme hänen kanssaan puolin ja toisin tiivistä yhteistyötä, miehet kertovat.

Yhteistä yrittäjäntaivaltaan kaverukset odottavat innolla.
– Palkkatöissä ollessa epäonnistumisella ja onnistumisella ei ole suurempaa eroa. Onnistuessa voit ehkä saada pienen palkankorotuksen ja epäonnistuessa nuhteluita. Mutta yrittäjänä niin epäonnistumiseen kuin onnistumiseen liittyy moninkertainen lataus. Juuri ajatus onnistumisen mahdollisuudesta tuo mielekkyyttä työhön.
Ja mitä siihen ystävyyden jatkumiseen tulee, ovat kaverukset luottavaisin mielin.
Tätä kaksikkoa yhdistää humoristinen elämänasenne ja sen avulla he uskovat pärjäävänsä myös yrityksen pyörittämisen mahdollista karikoista.

Suunnitelmissa terassi A-oikeuksineen

Vuonna 1975 rakennettu Männistön Teboil on yksi harvoista perinteisistä täyden palvelun huoltoasemista, joissa on polttoainemyynnin lisäksi korjaus- ja pesupalvelu, rengasmyynti ja kahvio. Asema on monen kaupunginosan asukkaan lähiöpaikka, jonne tullaan vaihtamaan naapurien kanssa kuulumiset ja syömään paikanpäällä paistetut munkit.
– Tässä onkin viime päivät ollut tekeminen munkinteon opettelun kanssa, Arto Nokela nauraa.
Suunnitelmissa on mahdollisesti jossain vaiheessa avata aseman pihalle pieni terassi A-oikeuksineen. Miehet näkevät asemalla muutenkin kasvupotentiaalia, sillä aseman vieressä sijaitsevaa Itkonniemen kaavaa ollaan muuttamassa ja alue tulee lähivuosina kasvamaan ja tiivistymään merkittävästi.
Se tietää alueelle uusia asukkaita ja lähihuoltoasemalle uutta asiakaskuntaa.