Kelan tukien varassa elävä Tiina: ”Tämä on ihan puhdasta pompottelua”

Tiinan ja Eilan elämä pyörii jatkuvasti Kelan lappujen täyttämisen ympärillä ja jännityksessä, tuleeko rahaa tässä kuussa vai ei. Kuva: Inka Matilainen

Kuopiolainen Tiina on joutunut ottamaan velkaa äidiltään, koska perustoimeentulotukea ei ole maksettu ajoissa.

Iltaisin nukkumaan mennessä kuopiolaisen Tiina päässä pyörivät ajatukset. Sängyssä valvottavat huolet. Mistä rahaa ruokaan ja lasten vaatteisiin.

 

Tiinan pojalla on vaikea adhd, joka aiheuttaa muun muassa raivokohtauksia. Koska poikaa ei voi sairauden vuoksi jättää yksin, on Tiinan pitänyt jäädä pois työelämästä ja hän elää Kelan toimeentulotuen, lapsilisän ja elatusmaksujen varassa.

Äkkinäinen voisi ajatella, että mikäs hätä tuossa on, kun tuet kuitenkin tulevat. Näin ei kuitenkaan ole. Viime syksyn lopulla alkoi vyyhti, joka vaikuttaa Tiinan elämään edelleenkin.

 

Se, että Tiina joutui jäämään lapsensa sairauden vuoksi pois töistä, ei aluksi vaikuttanut mitenkään tukiin, koska hänellä oli asiasta lääkäriltä mustaa valkoisella. Joulukuussa kuitenkin hänen toimeentulotuestaan oli yllättäen otettu pois 200 euroa.

– Soitin Kelalle ja kysyin mistä on kyse, ja että olihan lääkärin lausunto tullut perille. Vastaus oli, että oli tullut, mutta se ei riitä, vaan pitää olla lausunto myös TE-toimistolta ja lopulta vielä sosiaalitoimistostakin lappu. Virkailija uhkasi, että tuesta leikataan 40 prosenttia pois, jos en toimita noita lappuja.

 

Tiina on joutunut soittelemaan paljon eri virastoihin ja paikkoihin saadakseen selville, mitä kaikkia lappuja hänen pitää toimittaa Kelalle. Kelan asiakaspalvelussa hänelle on lyöty kolmesti luuri korvaan ja todettu, ettei adhd ole niin vakava sairaus, että töistä pitäisi jäädä pois.

– En koskaan itse huuda tai kiroile, kun soitan sinne. Sanon niin kuin asiat ovat. En ole tyhmä. Ja kun saan yhden lapun toimitettua, niin se ei riitä, vaan sitten pitää toimittaa jokin toinen. Tämä on ihan puhdasta pompottelua ja joka virkailijalla on eri jutut.

 

Myös sähkölaskut ja vuokran maksu kuuluvat toimeentulotuen piiriin. Tiina toimittaa sähkölaskut käsin ja Kela maksaa ne. Joulukuun 10. päivä häneltä katkesivat yllättäen sähköt, vaikka lasku oli Tiinan mukaan toimitettu ajoissa Kelalle. Hän kertoo, että myös vuokrat ovat olleet usein maksamatta.

– Soitin sähköjen katkeamisesta Kuopion Energialle, josta sanottiin, että lasku on maksamatta. Sitten soitin Kelalle, jossa taas vastattiin, että lasku on maksettu. Minun piti itse maksaa 90 euron avausmaksu heti, jotta sain sähköt takaisin samana päivänä. Maksoin sen elatusmaksuista ja joulukuu meni miinukselle. Koska Kela ei myönnä tehneensä virhettä, en ole saanut tuota rahaa takaisin. Eikä Kela maksa puhelinlaskujani siitä, että joudun soittelemaan ympäriinsä.

 

Joulukuu meni pienemmän toimeentulotuen ja yllättävän sähkökatkoksen vuoksi Tiinalla niin tiukille, että hän joutui lainaamaan äidiltään ja tämän ystävältä rahaa, jotta sai lapsilleen ruokaa.

– Kelalta tuumattiin asiaan, että enhän minä nyt enää rahaa tarvitse, koska lapset saivat jo mahansa täyteen. Minä oikeasti tarvitsen tuon rahan takaisin, ei minulla ole varaa sitä lahjoittaa, vaikka kuinka haluaisin, pienen eläkkeen varassa elävä Tiinan äiti Eila sanoo.

 

Tiinan tilannetta rasittaa myös se, että toimeentulotuki maksetaan usein jopa kaksikin viikkoa myöhässä. Sama tilanne oli nyt tammikuussa, jolloin tuet tulivat vasta 14. päivä, vaikka ne pitäisi maksaa kuun ensimmäinen päivä. Sen lisäksi hän on velkaa äidilleen.

– En saa rahaa mistään muualta, jos en lainaa. Ja tiedän, että on monia muitakin, jotka kiroavat kun rahat eivät tule. Täytän hakemuksen aina ajoissa niin kuin kuuluukin, mutta silti rahat tulevat todella usein myöhässä.

 

Tiinaa ja esimerkiksi sosiaalitoimen ja TE-toimiston virkailijoita ihmetyttää, miten heidän lausuntonsa voisivat muuttaa lääkärin lausuntoa. Viimeisimmäksi Kela on lisännyt Tiinalle tuloja, joita hänellä ei ole ja hänen pitää todistaa tiliotteilla, ettei tuloja ole.

– Minulle lisättiin, että saan elatustukea vaikka en sitä saa. He eivät uskoneet minua, joten pyysin lapsiperheyksikköä soittamaan sinne puolestani.

 

Unta vain pari tuntia yössä

Täysin Kelan armoilla elävän Tiinan stressitasot ovat korkealla. Hänellä on kaksi teini-ikäistä poikaa, jotka kasvavat vauhdilla. He tarvitsevat paitsi murua rinnan alle, myös vaatteita ja kenkiä sekä tietenkin muita elämisen perustarvikkeita. Jatkuvassa taloudellisessa niukkuudessa elävä Tiina tinkii ensin itsestään.
– Eihän tässä mitään olisikaan, jos vain itsestä pitäisi huolehtia. Minulle tärkeintä on, että lapsilla on kaikki tarpeellinen ja asiat hyvin. Se on kaiken pääasia. Kirpputoreilta koitan löytää pojille vaatteita, mutta eihän sieltäkään aina löydy.

Äiti Eila on huolissaan tyttärestään, joka nukkuu enää vain 2–3 tuntia yössä.
– Monesti mietin, että miten kauan Tiina ja ihmiset yleensäkin jaksavat, ennen kuin tekee jotain harkitsematonta. Ihmiset vedetään niin kireälle. Tuntuu, ettei Kelalla välitetä enää ollenkaan, kuinka ihmiset pärjäävät.

Sekä Tiina että Eila sanovat, että asiat ovat menneet roimasti alaspäin kun toimeentulotuen maksaminen siirtyi Kelalle. He ihmettelevät, miksi toimeentulotuen maksaminen yleensäkin siirrettiin pois sosiaalitoimistolta.
– Asiat ovat menneet alusta lähtien huonosti ja käsittelyajat tuntuvat vaan kasvavan jatkuvasti. Työntekijät ovat todella tympääntyneen oloisia ja tuntuu hurjalta, että Petoselta lopetettiin Kelan toimipiste vaikka se oli aina ihan tupaten täynnä.

Äiti Eilaa ja tytär Tiinaa huolestuttavat myös muut samassa tilanteessa olevat. Erityisesti he joilla ei ole voimia tai tietoa selvittää asioita ja pitää puoliaan.
– Nämä ovat välillä todella monimutkaisia juttuja ja jos ei ole tarkkana hukkuu helposti byrokratian rattaisiin.

Kuopion Kaupunkilehti yritti tavoitella Kelan etuusjohtajaa kommentoimaan aihetta, muttei saanut häntä ajoissa kiinni.

Toimeentulotuki siirtyi Kelalle 2017

Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyivät Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa. Muutoksen jälkeen toimeentulotukea on voinut hakea pääasiassa Kelasta. Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja.
Muun muassa Taloussanomat uutisoi viime vuoden elokuussa, että perustoimeentulotuesta oli kanneltu eduskunnan oikeusasiamiehelle puolen vuoden aikana 241 kertaa. Kanteluissa esiin nostetut puutteet koskivat pääosin tukihakemusten käsittelyn hitautta. Kela on pyrkinyt parantamaan asiakaspalveluaan muun muassa rekrytoimalla lisää väkeä.
Vuonna 2017 perustoimeentulotukea sai yli 400 000 henkilöä. Hetkittäin Kelan tilastot toimeentulotukea saavista ovat näyttäneet varovaisen rohkaisevilta. Vähentymistä selittää kuitenkin muun muassa opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin.