Kenestä Kuopion seuraava kaupunginjohtaja?

Olisiko Tuomas Enbuskesta, Kimmo Timosesta, Riitta Ahosesta, Ari Lahdesta, Vesa Lötjösestä, Seppo Kääriäisestä tai Anu Vehviläisestä Kuopion kaupunginjohtajaksi? Kuvankäsittely: Marjo Lämsä

Sopisiko tehtävään Tuomas Enbuske, Kimmo Timonen, Ari Lahti tai Riitta Ahonen?

Kaupunkilehti kommentoi

Kuopio etsii valovoimaista, kansainvälistä, markkinointihenkistä ja kielitaitoista kaupunginjohtajaa. Eikä tässä vielä kaikki. Tulevalta päälliköltä vaaditaan erityistä kunnallishallinnon tuntemusta.
Petteri Parosen aikakaudella Kuopio nousi eliittikaupunkien sarjaan ja ehkä juuri siksi, että Parosen päässä pyöri muutakin kuin kuntahallinnon pykäliä. Onko kunnallishallinnon tietämyksellä väliä, kun kaupungin organisaatiossa pyörii ennestään 6 000 byrokraattia?
Kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen kertoo Kaupunkilehdelle, että kaupunki aikoo lokakuussa kysyä asukkailtaan, millaisen johtajan Kuopio tarvitsee.

Kaupunkilehti päätti koota kansalaiskeskustelun pohjaksi virikkeitä kaupunkijohtajan valintaan.
Nostimme jo viime viikon lehdessä kaupunginjohtajakisaan esiin jo yhden nimen: kaupunginjohtajaksi sopisi vuoden liikemieheksi valittu, Skandinavian lemmikkitarvikkeilla valloittanut Mika Sutinen.

Jos taas halutaan reipasta kaupunkipolitiikkaa, haastatteluryhmän kannattaisi lähestyä Tuomas Enbuskea. Provosoiva toimittaja, kohauttava kolumnisti ja ahkera twiittaaja valittiin viime vuonna Speakers Forumin Vuoden juontajaksi. Kaupunkipolitiikan kannattajana tunnettu Enbuske twiittaa liitos- ja naapurikuntien maalaisille: ”Lopettakaa mussutus. Postin ei tarvitse olla kilometrin päässä navetasta. Muuttakaa kaupunkiin, jos haluatte sivistykseen ja palveluita.”

Jos Kuopion valta tahdotaan siirtää maakunnan reunoille niin kuin maakuntauudistuksessa tavoitellaan, sopiva kaupunginjohtaja voisi olla esimerkiksi joensuulainen keskustaministeri Anu Vehviläinen tai valtakunnan päätöksenteon ytimestä pudonnut Seppo Kääriäinen. Molemmat vaikuttajat kantavat ylpeästi maakuntalippua.

Sopisiko Kuopion miesvallan vastapainoksi kaupunginjohtajaksi apteekkiopin professori ja Kaupunkilehden kolumnisti Riitta Ahonen? Pojat voisivat katsella turvallisen matkan päästä ja lähettää Ahosen likaisiin tehtäviin silloin, kun edunvalvonta edellyttäisi Helsingin herroille kampoihin pistämistä. Ahosella on näyttöä Kuopion puolustamisesta eikä ylähuuli väpätä edes TV-lähetyksissä.
Mitenkähän Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjösen ajatukset taipuisivat, jos hänestä tulisi Kuopion johtaja? Kuoriutuisiko Lötjösestä kuntarajan yli näkevä messias, jos työnantajana olisi Kuopion kaupunki?

Kaipaisiko Kuopiokin kaupunginjohtajaksi tunnettua urheilunimeä? Amerikan ex-presidentti Barack Obama tuntee kuopiolaistaustaisen jääkiekkoilija Kimmo Timosen todennäköisesti paremmin kuin pääministeri Juha Sipilän tai presidentti Sauli Niinistön. Timonen oli mukana, kun Chicago Blackhawks vieraili Obaman luona Valkoisessa talossa. Tuolloin Obama muisti Timosta erikseen puheessaan. Pistäkää muut hakijat paremmaksi! Timonen laittaisi Kuopion ”ulkopolitiikan” kuntoon.

Timonen sopisi Kuopion kasvutarinaan. Kiekkomies on voittanut sairautensa ja sen jälkeen juonut samppanjaa Stanley Cup -pokaalista. Urheilulegenda kiinnostaisi valtakunnan mediaa enemmän kuin vaikkapa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. KuPSin omistaja Ari Lahti olisi kustannustehokas kaupunginjohtaja. Mesenaatti hoitaisi ulkopuolisen rahoituksen kulttuuri- ja urheiluhankkeille. Verorahat jäisivät soteen ja valtuutetuilta loppuisi iänikuinen kitinä.

Kaupunki pyytää asukkailta toiveita tulevasta kaupunginjohtajasta

Kuopion markkinointijohtaja Kirsi Soininen kertoo, että kaupunki alkaa keräillä kuopiolaisten videokommentteja, millaista kaupunkijohtajaa kuntalaiset toivovat.
– Kokoamme kansalaisten videomateriaalin ja kriteerit #kuopiollejohtaja-nimiselle some-alustalle. Kerromme myös valitulle kaupunginjohtajalle, mitä kuopiolaiset odottavat johtajaltaan.
Soininen sanoo, että hänen omalla toivekaupunginjohtajallaan olisi samanlaisia some-taitoja kuin entisellä Helsingin apulaiskaupunginjohtajalla Pekka Saurilla, joka nosti kansalaiskeskustelun uudelle tasolle.

Kuka mielestäsi sopisi Kuopion kaupunginjohtajaksi? Kuka tai millainen hän voisi olla? Osallistu keskusteluun: Lähetä oma kommenttisi sivun vieressä olevan ”Lähetä mielipidekirjoitus” -painikkeen kautta.

Kaupunginjohtajan haku päättyy lokakuun lopussa

Kaupunginhallitus nimesi 26.6. kaupunginjohtajan viran täyttöä varten ohjausryhmän.
Ohjausryhmään nimettiin valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginvaltuuston puheenjohtajat ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat.
Virkaa voidaan hakea 31.10. mennessä.
Kaupunginjohtajan viran rekrytoinnissa käytetään julkisen haun lisäksi suorahakua.