Ketä sä vihaat?

Muutama viikko sitten julkaistiin erään viestintätoimiston tekemä tutkimus ketä suomalaiset vihaavat. Mitä ihmettä ja miksi? Mitä tai ketä tällainen tutkimus palvelee?

No, ainakin some hörähti ja keskustelu kävi kiivaana, kuten aikaamme kuuluu. Oireellista oli, että eräs keskustelija sanoi – ”no, ainakin tiedämme, mikä on Suomen vihatuin viestintätoimisto”. Vihasta puhuminen synnyttää vihaa. Niitämme mitä kylvämme.

Nettiraivo on uuden ajan erikoinen ilmiö. On vaikea ymmärtää, mikä saa kiltin perheenisän tai virkanaisen omalla nimellään syytämään sontaa netin täydeltä itselleen tuntemattomista ihmisistä. Keskenkasvuisilta tämän voisi vielä ymmärtää, mutta että aikuiset ja kouluja käyneet?

Someraivo käy käsi kädessä populismin kanssa. Ympäriltämme löytyy yhä enemmän ihmisiä, jotka esittävät helppoja ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Tutkitulla tiedolla ja tieteellä on yhä useamman majatalossa yhä vähemmän sijaa.

Someviha ja populismi yhdistettynä oman totuutensa fanaattiseen ajamiseen ovat yhdessä luoneet myös uuden rikosoikeudellisen käsitteen – maalittaminen. Siinä vihataan oikein joukolla ja vainotaan säälittä väärää mieltä olevaa henkilöä. Joukkoistettua koulukiusaamista.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset vihaavat eniten julkisuuden henkilöitä, joita hyvin harva edes tuntee henkilökohtaisesti. Viha perustuu siis fiktioon. Julkisuuden kiroja, voisi sanoa. Ehkä mielekkäämpää ja samalla myös haastavampaa olisi tutkia tätä vihaamista ilmiönä. Koska ja mistä se on tänne maailman onnellisempaan lintukotoon lentänyt?

Mihin on unohtunut meidän kaikkien DNA:ssa oleva vanha luterilainen kasvatusmalli – rakasta lähimäistäsi kuten itseäsi? Onko vika somessa, vai onko some vain purkautumiskanava ihmisten sisäiselle tuskalle ja pahalle ololle? Ruokkiko vihasta puhuminen vihaa vai vähentääkö se sitä?

Puhuttaisiinko vihan sijasta vaikka rakkaudesta? Ihan vanhaan make love not war -henkeen? Mitä, jos tutkittaisiin ketä suomalaiset arvostavat ja kunnioittavat? Mitä, jos aloittaisimme lähimmäisen arvostamiskampanjan? Avaa ovi vieraalle. Ja kun sinulle avataan ovi, sano kiitos. Ja kun sinua kiitetään, sano ole hyvä. Tästä se hyvän tekeminen alkaa. Ei elämässä ketään kannata vihata.

Mutta ei tuomita tätä vihatutkimusta. Oli siinä jotain hyvääkin: 66 prosenttia kansasta ei osaa vihata ketään. Enemmistö on siis tolkun immeisiä. Lisäksi koululaiset ja eläkeläiset suhtautuvat populisteihin kielteisimmin ja vihaavat vähiten.

Vanhuksissa on viisaus ja nuorissa toivo. Hyvä näin.

Kirjoittaja on maailman menosta kiinnostunut eläkeläinen.