Kiitä kärsimyksiä

Kipu ja suru ovat opetuksia ja voivat johtaa kasvuun.

Ihmisen on vaikea hyväksyä sitä, että omat valinnat aiheuttavat suruja. Toisaalta väärien valintojen seuraukset ovat opetuksia. Synnin tunnossa ei pidä piehtaroida kuten kristillisissä piireissä on tapana vaan korjata huonot taipumukset ja ajattelutavat. Kärsimyksestä pitäisi oikeastaan olla kiitollinen, koska kipu pysäyttää ja suru voi johtaa kasvuun.

Toisaalta onnenpotku, esimerkiksi äkkirikastuminen tai valta-asema ovat ansoja kypsymättömälle henkilölle. Menestys voi taannuttaa tai tuhota, kuten on käynyt monille tähdille, esimerkiksi Elvikselle ja Irwin Goodmanille. Aika harva taitaa tietää, millaiset olosuhteet ovat kenenkin taipumuksille hyväksi. Palatsimaisessa ylellisyydessä, mutta myös aineellisessa puutteessa on sekä onnellisia että syvästi masentuneita persoonia. Onnellisuudella ei näytä olevan paljoakaan tekemistä pankkitilin saldon tai ihmisen aseman kanssa. Toki köyhyys voi olla myös kannustin.

Toistamme samoja virheitä, koska seuraukset tulevat pienellä viiveellä. Suomalaiset tietävät, että reipas iltakänni viettelee kivassa seurassa. Vasta seuraavana päivänä huomaa, miten solumyrkky sekoitti unirytmin ja laski mielialaa. Kivun pitää olla välitön, jotta käytös muuttuu nopeasti. Jos käsi osuu kuumalle liedelle, hermostomme antaa heti varoituksen. Käsi singahtaa turvaan.

Haitallisia tottumuksia on työläs muuttaa, koska niiden seuraukset eivät näy heti. Kärsimyksistään ja onnettomasta kohtalostaan ihmiset syyttävät yhteiskuntaa tai julmaa sattumaa, vaikka vika on usein omissa valinnoissa. Kukaan ei ole kaikkea kontrolloiva robotti, mutta ei elämän avuton uhrikaan. Länsimaisen nautiskelijan on lähes mahdoton tunnustaa, että mielihaluilla mässäily ei ole vapautta. Hedonismi orjuuttaa ja vie riippuvuuksien vankilaan.

Vapauden hurmassa on helppo tehdä valintoja, mutta valintojen seuraukset eivät ole vapaan tahdon piirissä. Voit tupakoida, mutta seuraukset eivät ole sinun omissa käsissä. Sitä paitsi huonot valinnat tuovat lähipiirille surua halusimme tai emme.
Monien vuosien väärät valinnat voivat kostautua sairautena tai muuna onnettomuutena. Kun kokonainen kansa tai sen johtajat alkavat toimia itsekkäästi toisia kansoja vastaan, nekin joutuvat valinnoistaan vastuuseen. Kaikki diktaattorit ja sortajat luhistuvat ennen pitkää.