Kirkon kosteat tilaisuudet

Helsingin seurakuntayhtymässä selvitellään parhaillaan piispa Teemu Laajasalon luottokorttien käyttöä. Piispan kuittiepäselvyydet ja höveliäs rahankäyttö olivat otsikoissa viikkokausia – ja ihan aiheesta. Tällaisten tapausten vuoksi tarvitaan mediaa, jotta julkisten varojen käyttö tulee julkisuuteen ja veronmaksajien arvioitavaksi.

Miksei samanlaista kohua noussut silloin, kun Iltalehti selvitti piispa Irja Askolan ja arkkipiispa Kari Mäkisen kosteita edustuskuluja?

Iltalehden (18.6.2016) ansiokas kuittiselvitys osoitti, ettei kirkon piispatkaan ole mitään raittiusseuralaisia.

Esimerkiksi tammikuussa 2012 Askola oli vieraillut yhden vieraan kanssa helsinkiläisessä ravintola Juttutuvassa. Ruokien yhteydessä, ennen kello neljää päivällä, oli nautittu kymmenen (!) lasillista viiniä.

Sama meno on ollut arkkipiispa Mäkisellä. Esimerkiksi huhtikuussa 2014 Mäkinen seurueineen oli Pietarin junamatkallaan kuitannut vodka-paukut jo kello 06.45.

Laajasalon tapaus eroaa yllä mainituista esimerkeistä siinä, että Askolalla ja Mäkisellä oli tarjoiluistaan kuitit tallessa. Se ei poista moraalista ongelmaa: Miksi kirkon esipaimenet ylipäätään käyttävät verovarojamme alkoholitarjoiluihin?

Alkoholia tarjoillaan myös Kuopion seurakunnissa. Kuopion Kaupunkilehti (27.1.) selvitteli Kuopion seurakuntien alkoholitarjoilulinjauksia. Haastattelemamme kirkkoherrat kertoivat, että vieraille voidaan tarjota viiniä ja olutta kohtuudella. Väkeviä ei sentään tarjoilla.

En moralisoi kirkon edustajien alkoholinkäyttöä. Raivoraittius ei ole merkki pyhyydestä, toisin kuin monissa hengellisissä piireissä ajatellaan. Papit ja piispat nauttikoot viininsä, kunhan tekevät sen omaan piikkiin. Verovaroilla kustannetut alkoholitarjoilut – ja erityisesti kirkon piirissä – voi sen sijaan aiheellisesti kyseenalaistaa.

Tuntuu suorastaan irvokkaalle ajatella, kuinka kirkon harvalukuiset aktiivikävijät, pienituloiset eläkeläismummot, saattavat säästää viimeisiä roposiaan kolehtia varten. Ja samaan aikaan kirkon pomot kuittailevat Alkon ostoksia omiin edustuskuluihinsa.

Seurakunnilla on lähivuosina edessään totiset paikat, kun väki vähenee ja kirkollisverokassa pienenee.
Kirkon johdossa olisi syytä pohtia, mihin vähentyvät kirkollisverot käytetään. Säästötalkoot voisi aloittaa vaihtamalla vodka-tarjoilut vaikka veteen. Kyse ei ole summien suuruudesta, vaan siltä, miltä asiat näyttävät.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.