Kirurgityypeistä on pulaa

Intialainen henkinen mestari lähetti virikkeeksi WhatsAppilla ajatuksia kypsyydestä. Miten paljon työpaikoilla tulosta ja työaikaa kuluu kitiseviin työntekijöihin? Epäkypsä johtaja saa vielä enemmän pahaa aikaan kuin epäkypsä rivijorkki.

Siellä, missä on epäkypsyyttä, on alistamista, juonittelua, sukuriitoja, helvetillisiä parisuhteita, kateutta ja vallan tavoittelua.

Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jung-unin uhittelu on yksi esimerkki, miten epäkypsät yksilöt aiheuttavat konflikteja valtioiden välillä ja horjuttavat maailman rauhaa.

Epäkypsyyttä on kunnianhimo ja korkeasta asemasta voi tulla epäkypsän ihmisen terapiatila. Epäkypsyys pomppaa pintaan väittelyhaluna, kiihkona ja pätemisen tarpeena.

Asiakeskeisistä kirurgityypeistä tai hyväntahtoisista esimerkillään opettavista henkilöistä on pulaa. Mielensä pahoittajista ja suuttujista on taas ylitarjontaa.

Puhe on yliarvostettua

En muista koskaan kuulleeni hyödyllistä väittelyä. Moottoriturvat syövät toisten ihmisten energiaa ja kaivavat poteroita ympärilleen. Puhe on täysin yliarvostettua, pelkkää motoriikkaa kuin telinevoimistelu tai mäkihyppy. Vaatii taitoa mutta ei viisautta.

Sanoilla voi rummuttaa kovaäänisesti, mutta usein ne ovat kuin peittelyyn tarkoitettuja leikkikaluja.

Vaistoat hetkessä työpaikkahaastattelussa, millainen on hakijan mielenlaatu, vaikka hän sanoo olevansa yhteistyökykyinen. Huomaat ensisilmäyksellä, jos henkilössä on ylimielisyyttä, levottomuutta, minäkeskeisyyttä ja muita sisäisiä ristiriitoja.

Haistat yhtä nopeasti sympatian, empatian ja hyväntahtoisuuden pohjavireet, jotka vetävät ihmisiä puoleensa kuin magneetti.

Mitä on
kypsyys?

Kypsyys on sitä, ettei ala muuttamaan muita. Muut muuttuvat, jos itse muuttuu. Kun hyväksyy ihmiset sellaisina kuin he ovat ja lakkaa vaatimasta, asiat alkavat tapahtua itsestään. Haluaminen on kärsimyksen juuri, kuten Buddha opettaa.

Faktojen sijaan on usein vain näkökulmia, joihin ihmiset takertuvat.  Kypsyys on sitä, että lakkaa vertailemasta itseään muihin, hakemasta toisten arvostusta ja hyväksyy sen, että koko maailma muuttuu hetkestä toiseen.

Sinulla on vain nykyhetki ja ole onnellinen siitä. Mihinkään ei kannata ripustautua, koska kaikki ulkoinen on väliaikaista ja lainassa.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.