”Kiusaajat eivät osaa sanoa, miksi kiusaavat”

Sanni Vaskinen ja Riitta Savinainen ohjaavat uutta Selviytyjät-ryhmää Kuopiossa. Riitan pojat Otto ja Eikka Nevalainen ovat myös kokeneet kiusaamista. Kuva: Laura Töyräs

Kuopiossa alkaa Selviytyjät-vertaistukiryhmä kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille.

– Tuntuu tosi yksinäiselle, kun yrittää selvittää, mitä siinä kiusaamistilanteessa on tällä kertaa tapahtunut. Pelko on aina siitä, mitä on käynyt ja miten lapsi siihen reagoi. Lasta alkaa seurata ihan eri tavalla, että näkyykö kiusaamisen jäljet, masentuuko tai sulkeutuuko lapsi, kolmen kiusatun lapsen äiti Riitta Savinainen luettelee.
Koulut alkavat jälleen ensi viikolla ja osa lapsista ja nuorista joutuu kiusatuksi. Myös Riitta ja pojat jännittävät, mitä tämä lukuvuosi tuo tullessaan.
– Minun kohdallani on mietitty, vaihtaisinko koulua kiusaamisen takia. Menen nyt kuudennelle luokalle. Ainakin kun menen yläasteelle, niin menen eri kouluun kuin kiusaajani, Riitan keskimmäinen poika Eikka Nevalainen kertoo.

RIITAN perheessä on kokemusta kiusaamisesta vähän joka suunnalta. Riitta itse on ollut työpaikkakiusattu ja sen lisäksi, että pojat ovat olleet kiusattuja, on myös osa pojista kiusannut muita.
– Meidän nuorin poika on ollut myös kiusaajan roolissa. Hänellä on taustalla neurokirjon oireita, ja joskus on ollut niitäkin tilanteita, ettei hän ole varsinaisesti yrittänyt kiusata, mutta se on tulkittu niin.
Tällä hetkellä Eikan tilanne on akuutein. Eikalla on todettu masentuneisuutta kiusaamisen vuoksi.
– Kiusaajat eivät osaa sanoa, miksi kiusaavat. Se on tönimistä, lyömistä, haukkumista ja lenkillä päälleni on yritetty sylkeä, Eikka kertoo.

EIKAN kiusaaminen on ollut päivittäistä, mutta meni pitkään, ennen kuin tilanteen laajuus selvisi kokonaisuudessaan vanhemmille.
– Lapsi ei välttämättä uskalla kertoa kaikkea, vaan peittelee tilanteen vakavuutta ja yrittää kenties myös suojella vanhempiaan, Riitta sanoo.
Vaikka perhe on sitä mieltä, että Eikan opettaja yrittää puuttua kiusaamiseen kaikin tavoin, kritisoi Riitta sitä, kuinka koulussa kiusaamistilanteet yritetään yllättävän usein selvittää niin, että viesti tilanteesta ei välity kiusaajan vanhemmille.
– Olisi kuitenkin tärkeää, että asiat käytäisiin perusteellisesti läpi kaikkien osapuolten kesken, niin että epäselvyyksiä ei jäisi.

VERTAISTUKI on auttanut Riittaa perheineen sekä selviämään aiemmista tilanteista että jaksamaan nykyistä.
– Ilman vertaistukea olisi tosi yksin tilanteessa. Saman kokeneet ymmärtävät niin hyvin, mitä käymme läpi ja se voimauttaa. Heiltä saa myös toivoa ja selviytymistarinoita. Muut tuppaavat monesti vähättelemään tilannetta ja kokemuksia, ja välillä kyseenalaistetaan sekin, onko mitään kiusaamista edes tapahtunut.
Kiusaamista on kokenut myös Sanni Vaskinen, joka nyt valmistelee sosiaalipsykologian graduaan kiusaamisteemasta. Sannia kiusattiin vaihtelevasti aina yläasteelta yliopistoon saakka.
– Kohtasin fyysistä, sanallista ja sosiaalista eristämistä. Kiusaajat ovat monesti sosiaalisesti älykkäitä ja osaavat puhua muut puolelleen, jolloin kiusattu jää todella yksin.

NYT Sanni on saanut käännettyä kiusaamiskokemukset voimavarakseen, mutta meni monta vuotta, ennen kuin hän oppi hyväksymään ja pitämään itsestään kiusaamisen jälkeen. Hän haluaisi, että kiusaamiseen puututtaisiin tehokkaasti ja nopeasti niin, että kiusatuista saataisiin koppi jo hyvissä ajoin. Muuten negatiiviset vaikutukset voivat ulottua vuosikymmenienkin päähän.
– Onnekkaita ovat ne, joiden kohdalla kiusaamiseen saadaan pureuduttua ajoissa. Itse en pitkään aikaan kertonut kenellekään, että olin kiusattu. Toivon nyt, että olisin kertonut ja saanut apua jo aiemmin, niin olisin voinut selvitä tilanteesta helpommin. Kiusaamisen ollessa päällä kiusatun on tärkeää saada kuulla muualta, miten tärkeä hän on, ja että hän kyllä kelpaa omana itsenään.

Selviytyjät-ryhmä alkaa Kuopiossa

12–21-vuotiaille kiusaamista kokeneille nuorille järjestetään Selviytyjät-vertaistukiryhmätoimintaa Kuopiossa loka–joulukuussa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset, joihin kuuluvat myös Riitta Savinainen ja Sanni Vaskinen.
Selviytyjät-ryhmä on voimavarakeskeinen ja perustuu nuoren vahvuuksien tunnistamiseen. Tavoitteena on pyrkiä käsittelemään nuoren kiusaamiskokemusta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ryhmissä keskitytään nuoren itsetuntoon, identiteettiin ja minäkuvaan liittyviin asioihin, sekä harjoitellaan sosiaalisia taitoja.

Kiusaamista vastaan

  • Selviydytään kiusaamisesta -projekti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin 2017 käynnistämä hanke.
  • Projektissa kehitettiin matalan kynnyksen vertaisryhmätoimintamallia 12–20-vuotiaille nuorille.
  • Syntyi Selviytyjät – kiusattujen nuorten vertaistukiryhmämalli, jossa tavoitteena on tukea kiusaamista kokeneita lapsia ja nuoria niin, ettei kiusaamisen negatiivisia vaikutuksia ilmenisi, tai että ne eivät pitkittyisi.