Kodittomia karsastetaan

Monien mielestä päihdeongelmaiset, sairaat ja vammaiset pitäisi piilottaa.

Päihdeuran alussa juopot teinit uhoavat ja ovat röyhkeitä. Juopottelua opettelevaan elämäntapateiniin tehoaisi parhaiten pakkohoidot ja kuri. Kun yhteiskunnassa on itsemääräämisoikeus, tarkoittaa se myös nuoren oikeutta tuhota elämänsä. Jos tuhoisa kierre jatkuu aikuisikään, ihmisluonne pehmenee kovassa koulussa.

MIKÄÄN maraton ei ole yhtä raskasta kuin herääminen hämäristä koloista. Kädet vapisevat. Harhat vainoavat. Häpeä kalvaa sisintä. Vierotusoireissa raskaan pään saa vedettyä pahnoilta ylös, jos tietää, että saa ainetta ja pään jälleen sekaisin. Paha olo ja kuoleman pelko opettavat nöyräksi ja katuvaiseksi. Pahassa jamassa ihmisen ei tarvitse näytellä vahvaa eikä peitellä heikkouksiaan.

KOLHUISSA karaistuneet katujen kasvatit muuttuvat ihastuttaviksi persooniksi. Heistä tulee usein vilpittömiä ja kiitollisia, jos vain saavat osakseen pientä kunnioitusta.

KUKAAN meistä ei ole yhtään sen parempi kuin se, joka rimpuilee huumeista irti korvaushoidolla. Mikä meidät erottaa noista syrjäytyneistä? Ei mikään, paitsi että syrjäytyneet ovat tehneet erilaisia valintoja vaikeammissa olosuhteissa kuin ne joita on lapsesta asti syötetty kultalusikalla.

KESKILUOKKAISET nirppanokat eivät ymmärrä rappioalkoholistin tai narkkarin tuskaa. Nirppanokat kyselevät, miksi poliisi sallii kodittomien majailla julkisilla paikoilla. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen linja on oikea: ”Jossakin kai heidänkin on saatava olla.”

HYVINVOINNISSA rypevä enemmistö voisi oppia puistojen jengeiltä kiitollisuutta, johon riittää vaatimaton lähimmäisen tuki. University of Southern Californiassa on tutkittu, että syvästä kiitollisuuden kokemuksesta kuka tahansa hyötyisi suuresti elämässään.
Kirkko mukaan lukien vaatii vähemmistöjen oikeuksia. Moniko kristittykin kääntää katseen sivuun, kun näkee kodittoman tai alkoholistin, kauhistelee hänen olemustaan ja ilmoittaa vartijalle häätövaatimuksen jo pelkän reppanan läsnäolosta.

MONIEN mielestä köyhät ja kodittomat eivät saisi pilata maisemia. Juopot ja narkkarit pitäisi lukita laitoksiin ja vammaiset heivata syrjäseuduille. Nostamme kapinan, jos talomme viereen aiotaan rakentaa koteja erityisryhmille. Ostoskeskusten pitää olla siistejä ja osakkeittemme arvot eivät saisi laskea huono-osaisten läsnäolon vuoksi.