Johanna Tuukkanen: ”Koin välillä olevani motissa saaressa”

Kuva: Tuukkasen albumi

Minä lapsena: Johanna Tuukkanen, 45, Anti-festivaalin taiteellinen johtaja, vastaava tuottaja

”Ensimmäinen lapsuudenkotini sijaitsee Oulussa, Nuottasaaren kerrostaloissa, joissa vietin ensimmäiset elinvuoteni noin 8-vuotiaaksi. Sittemmin vanhempani päättivät muuttaa Hailuotoon, joka on Oulun edustalla sijaitseva Perämeren suurin saari. Asuimme muutamissa paikoissa lyhytaikaisesti, mutta toisena lapsuudenkotina pidän vanhempieni Hailuotoon rakentamaa taloa. Siellä asuin, kunnes muutin 15-vuotiaana lukioon Helsinkiin.

Lapsuuteni oli iloinen ja toiminnallinen. Perheeseeni kuuluivat äitini Oili, isäni Ilpo ja minua kuusi vuotta nuorempi siskoni Kristiina, joka valitettavasti menehtyi vuonna 2010. Oulussa meillä oli irlanninsetteri Rekku, joka oli ahkera lintukoira, mutta ainakin pienen tytön mielestä kova vetämään. Hailuodossa meillä oli myöhemmin kissa ja hirvikoira Igor.

Olin tottunut kaupunkielämään kulttuuripalveluineen ja muutto Hailuotoon oli minulle suuri järkytys. Hailuodossa luokallani oli kaksi tyttöä ja kaksi poikaa, minä ja Marjo sekä Kimmo ja Kalle. Myöhemmin oppilaiden lukumäärä kasvoi niin, että parhaimmillaan meitä oli seitsemän. Koin pienellä paikkakunnalla asumisen ja saaressa motissa olemisen suoraan sanottuna aika ahdistavana. Toki hyviäkin muistoja on paljon. Hailuodon kauniit hiekkarannat olivat kesäisin loputtomien aurinkoisten päivien piknik-paikkojamme, monet taiteilijat viettivät kesiään Hailuodossa ja toivat saareen monenlaista vipinää ja kuvataideleirit olivat legendaarisia.

Hailuodossa harrastusmahdollisuudet olivat aika rajalliset. Kesäisin pyöräilimme ympäri saarta ja kävimme uimassa, hoidimme kasvimaata ja syksyisin poimimme mustikoita ja puolukoita. Talvisin olin kova hiihtämään. Kansalaisopistossa soitin pianoa ja rumpuja ja ehkä siellä oli teatterikerhokin. Myöhemmin aloin harrastaa tanssia, mutta tanssitunneille piti mennä Ouluun. Yläaste kuluikin töitä tekemällä, jotta sain rahaa tanssitunteihin ja -kursseihin, ja järjestelemällä kyytejä Hailuodosta Ouluun.

Pääosan peruskoulusta kävin Hailuodossa. Koulussa lempiaineitani olivat ne, joiden opettajia inhosin vähiten. Tykkäsin kaikista kielistä, englannista, ruotsista, saksasta ja äidinkielestä, sekä matematiikasta ja liikunnasta.”

Johanna Tuukkanen asui suuren osan lapsuudestaan Hailuodossa – Oulun edustalla sijaitsevassa saaressa. Kuva: Laura Töyräs