Koiraharrastus auttaa löytämään uusia ystäviä

Viivi Mäenpää tutustui Henrik Heikuraan ja Riitta Moisalaan koirien myötä. ”Koirat auttoivat löytämään ystäviä uudella paikkakunnalla,” Henrik ja Riitta sanovat. Mosse-koira istuu lattialla Henrikin edessä.

”Koirien tuoma sosiaalisuus on ollut korvaamatonta”, toteaa Kuopioon muuttanut Riitta Moisala.

– Kun muutimme Kuopioon kaksi vuotta sitten, ei meillä ollut täällä yhtään kavereita tai sukua. Koira on auttanut ratkaisevasti uusien ystävien löytämisessä ja koiran tuoma sosiaalisuus on ollut ihan korvaamatonta, Riitta Moisala kertoo.
Riitan ja hänen puolisonsa Henrik Heikuran ensimmäinen koira Heta muutti heille aikuisena. Heta ei välttämättä tule kaikkien koirien kanssa toimeen, joten pelkästään Hetan kanssa asuessa koirapiirit eivät vielä täysin olleet auenneet Riitalle ja Henrikille. Mutta kun perheeseen muutti suloinen Mosse-pentu, alkoi tapahtua.
– Mosse veti ihmisiä kuin magneetin lailla. Söpöä pentua tultiin ihastelemaan ja silittämään, ja monet alkoivat kertoa omista koiristaan, Henrik muistelee.
Henrik sanoo, että koirien ansiosta työpaikalla on helppoa aloittaa keskustelu muustakin kuin säästä.
– Sattui vielä niin, että muutama työkaverikin otti koiran samaan aikaan kun Mosse tuli meille. Niinpä pidimme yhdessä koiratreffejäkin.

”Ai teilläkö on se koira-aita?”

Riitta opiskelee yliopistossa lääketiedettä, kuten Viivi Mäenpääkin. Naiset vielä asuvatkin melkein vierekkäin, mutta eivät olleet tutustuneet toisiinsa, ennen kuin koiraharrastus yhdisti heidät.
– Istuimme kerran bussissa vierekkäin ja tuli ilmi, että satumme asumaan hyvin lähekkäin. Viivi sanoi kiinnittäneensä huomiota pihaamme jossa on koira-aita, vaikka ei tiennyt, kuka siellä asuu. Juttelimme ja sovittiin, että pitää joskus nähdä koirien kanssa. Siitä ystävyytemme lähti. Koulussakin oli sitten helpompi jutella, kun oli tutustunut koirien kautta, Riitta kertoo.
Viivi harrastaa Hilma-koiransa kanssa tokoa. Koirakoululta onkin saanut runsaasti uusia kavereita.
– Kun siellä on tutustunut ja on yhteinen harrastus, on ollut helppo sopia omatoimisiakin treenejä tai lähteä lenkille, Viivi sanoo.

Koirat vetävät yhteen

Riitta, Henrik ja Viivi sanovat, että koirien kautta on paljon helpompi alkaa jutella ihmisille, kun koirat tarjoavat luontevan keskustelunavauksen.
– Ja useasti käy niin, että koirat haluavat pihalla mennä haistelemaan toisiaan. Siinä tulee väkisinkin kontakti myös omistajaan ja juttelu alkaa. Koirapuistossakin tulee juteltua yleensä sille ihmiselle, jonka koiran kanssa oma koira tykkää leikkiä, Riitta kuvailee.
Henrik ja Riitta muistelevat, kuinka Mosse-pentu alkoi kerran painia toisen poikakoiran kanssa torilla. Kahden koiranpennun leikki herätti paljon ihastusta ja ilahdutti omistajia.
– Me omistajat olimme täysin tuntemattomia toisillemme, mutta koirat toivat meidät yhteen. Olemme siitä lähtien pitäneet yhteyttä, Riitta kertoo.

Koirien ansiosta Heidi tutustui parhaaseen kaveriinsa

Kuopiolainen Heidi Hyvärinen tutustui nykyiseen parhaaseen kaveriinsa koirien kautta. Heidillä oli tuolloin jalostuskäytössä chihuahua uros Namppa, jolle oli sovittu astutus chihunarttu Nellin kanssa.
– Nartun omistaja tuli koiransa ja pikkusiskonsa kanssa astutusreissulle luokseni. Tutustuin silloin tähän pikkusiskoon. Siitä se sitten lähti ja kolme vuotta olemme nyt olleet parhaimpia kavereita ja varmasti pysyviä, Heidi kertoo.
Heidi tapaa parasta ystäväänsä edelleen koirien merkeissä, kuten yhteisillä lenkeillä ja koirapuistoissa. Heidin parhaalla ystävällä on nyt Nampan ja Nellin pentu. Nyt naisten ystävyyssuhde on syventynyt myös paljon muuksi, kuin vain koirien vuoksi tapailuksi.
– Näemme vähintäänkin joka viikko. Teemme yhdessä monia eri asioita; pidämme muun muassa tyttöjen iltoja, treenaamme ja valokuvaamme yhdessä. Kesäisin makoillaan hellepäivinä rannalla.
Heidi on ystävänsä kanssa ikuisesti kiitollinen koirille, jotka toivat heidät yhteen.