Kompromissi sotki soten

Sote ei sovi maakuntahallintoon.

Joskus olin varma, että kaupunkipuolueeksi pyrkivä maalaisliitto, nykyinen keskusta ja kokoomus sulavat ideologisesti yhteen. Järkiavioliitto ei toteutunut sen enempää kuin yhtenäinen vasemmistokaan. Vasurit muistuttavat päivä päivältä enemmän vihreitä. Soten kompurointi paljastaa poliittisen itsepäisyyden. Keskusta tukee vastentahtoisesti kokoomuksen rakastamaa valinnanvapautta. Kokoomus palkitsee keskustaa luovuttamalla keskuskaupunkien vallan maakunnille.

KOKOOMUKSELLA täytyy olla varasuunnitelma maakuntahallinnolle, koska liioitteleva valinnanvapaus kaatuu. Työnjako on selvä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori arvostelee maakuntauudistusta ja Petteri Orpo leikkii mukavaa hallituskumppania. Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen höpisevät hallintohimmeleistä, mutta jättävät kertomatta mitä 18 maakunnan malli merkitsee sotelle ja isoille kaupungeille. Soten järjestäminen kaipaa paljon maakuntia suuremman alustan.

VALINNANVAPAUS Ruotsissa osoittaa sen, että landelaiset jäävät valinnanvapausonnen ulkopuolelle. Näin tulisi käymään myös Suomessa. Mitä tuumaavat tällöin keskustan kannattajat puolueen maaseutulinnakkeissa, tupailloissa.
Maakuntahallinto on ollut keskustan tavoite ammoisista ajoista lähtien. Puolue ei ymmärrä, että Suomeen on tullut urbanismi. Maakuntauudistus ei ollut hallitusohjelmassa. Kokematon puoluejohtaja Alexander Stubb sortui Juha Sipilän vedätykseen, johon Vapaavuori ei olisi koskaan langennut.

KEPULAISTEN kannattaisi vielä pohtia, syökö kaupunkilaisia hyödyntävä valinnanvapaus puolueen kannatusta ja koko maakuntamallin puuhailu on suututtanut ison osan kaupunkilaisista, kuten gallup-luvut kertovat.
Sote on kahden puolueen typerä kompromissi. Kannanottoni ei ole puoluepoliittinen. Toivon mieluummin ennenaikaisia eduskuntavaaleja kuin kokoomuksen ja keskustan sotkemaa sotea.

TILANNE on sikäli skitsofreeninen, että maakuntaliitot valmistelevat maakuntahallintoa ja myös Kuopio, vaikka uudistus on kaatumaisillaan. Keskusta ujutti maakuntamallin Kainuuseen huonoin seurauksin. Nyt se on viemässä samaa kurjuutta hallituksessa koko Suomeen. Kumpi määrää miljardien sote-rahoitusta ja mikä tuo säästöjä; kaupunkikeskukset vai maakunnat? Kysykää asiantuntijoilta.