Konnia ja sankareita

Kaupunkilehdessä käynnistyi alkuvuodesta Viikon konnat ja sankarit -niminen palsta. Sarjassa arvioidaan puolivakavasti ja joskus huumoripitoisesti ajankohtaisten paikallisvaikuttajien, urheilijoiden ja julkkisten sanomisia ja tekemisiä. Joka viikko yksi tuttu kasvo päätyy joko konnaksi tai sankariksi, sen mukaan miten toimitus on hänen tekemisiään arvioinut. Sarjaa ei kannata ottaa liian ryppyotsaisesti, eikä konnaksi joutuneiden ole syytä pahoittaa mieltään, sillä myönnämme humoristisen tittelin vain viikoksi kerrallaan. Jonkun viikon konnahan saattaa olla jo seuraavalla viikolla sankari. Lukijan on syytä muistaa, että sanaa ”konna” käytetään tässä hiukan humoristisessa merkityksessä.
Sarjan idea sai alkunsa loppuvuodesta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Heroes and Villains -ohjelmasta. Siinä BBC:n toimitus nosti vuoden varrelta brittiläisiä julkkiksia konniksi tai sankareiksi, sen perusteella mitä he vuoden aikana olivat tehneet tai sanoneet. Englannissa, kuten monissa muissa maissa julkinen keskustelukulttuuri on Suomea paljon räväkämpi ja kriittisempi. Siellä media ruotii julkkiksia välillä armottomalla otteella. Suomalainen media on paljon helläkätisempi ja varsinkaan maakunnissa ei ole totuttu, että julkisuudessa olevia ihmisiä arvioidaan.
Suomessa julkista keskustelukulttuuria leimaa joskus herkkähipiäisyys ja mielensäpahoittaminen. Siitä kertoo muun muassa se, että nykyään on muotia nostaa vihapuhe-kortti esiin silloinkin, kun kyse on ihan tavallisesta kriittisestä keskustelusta. Kaupunkilehdenkin toimitukseen tulee palautteita, joissa väitetään milloin mitäkin lehtijuttua vihapuheeksi. Viimeisimmäksi eräs lukija väitti vihapuheeksi sitä, kun haastateltavan nimi oli kirjoitettu vahingossa väärin.
Myös monet poliitikot ovat herkkiä suuttumaan pienestäkin kritiikistä, vaikka itse käyttävät julkisuutta hyväkseen. Median velvollisuus on ruotia erityisesti poliitikkojen tekemisiä ja sanomisia. Eduskuntaan ei kannata pyrkiä, jos ei siedä itseensä kohdistuvaa julkista arviointia.
Toki henkilön persoonaan kohdistuva arvostelu ja uhkaava kielenkäyttö ovat asia erikseen – niissä voi olla kyse ihan oikeasta vihapuheesta. Sellaista ei pidä hyväksyä.
Yhteiskunnan kehittyminen vaatii avointa ja arvioivaa keskustelua ja erilaisten mielipiteiden sallimista. Siksi meidän kaikkien on hyvä harjoitella kritiikinsietokykyä: sitä, että ajatuksiamme kyseenalaistetaan ja sitä, etteivät kaikki ole kansamme samaa mieltä.
Sen vuoksi käynnistimme myös konnat ja sankarit -palstan. Toivomme, että kotikaupungissakin oppisimme keskustelemaan asioista asioina, sietämään kritiikkiä, mutta samalla kunnioittamaan toistemme mielipiteitä.
Yhtä lailla meidän mediassa työskentelevien on siedettävä kritiikkiä – onhan työmme tuottaa näkökulmia, puheenaiheita ja uutisia julkiseen keskusteluun. Kannustamme lukijoitamme haastamaan lehdessä esitettyjä näkemyksiä ja kirjoittamaan vastakkaisia ajatuksia mielipidepalstallemme.

 

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.