Korruption kourissa

Rehtori oppi, että tulli ei jousta. Kehitysmaissa pärjää voitelurahalla.

EU-valtioiden ulkopuolella virkamiehen mielivalta, korruptio ja valkoisen miehen rahastus kuuluu asiaan. Suomen kaltaisissa paratiiseissa kaikki on toisin. Poliisille voi haistattaa paskat, köyhä saa oikeutta ja rajoilla saa päättää itse käveleekö vihreälle vai punaiselle linjalle.

Eräs kuopiolaislääkäri joutui putkaan Brasiliassa. Nainen oli korottanut ääntään tullimiehille. Lääkärin poikaa syynättiin pitkään ilmeisen tahallaan, ettei poika ennättäisi koneeseen. Tekaistuilla syillä tullimies vainusi, että ”sakolla” voisi lyhentää esimerkiksi asuntolainaa. Äiti ja poika vapautettiin putkasta tuhansien eurojen korvauksia vastaan.
Eräs kuopiolaismies taaskin arvosteli Intian rajalla tullimiestä viisumikäytännöistä. Asemies kuljetti kuopiolaisen yöksi lentoaseman tyrmään. Vettä eikä ruokaa herunut ja kaveri palautettiin aamukoneella Suomeen.

Seikkailin pari viikkoa sitten Guinea-Bissaun ja Senegalin rajoilla. Tullimiehet seisottivat kuumuudessa tunteja. Jonossa viskaali kuiskasi korvaan, että hänen pomonsa on hyvä mies. Kuiskaus tarkoitti sitä, että päällikölle pitää sujauttaa kahisevaa, jos haluaa, että matka jatkuu. Tullipomo kirjoitti käsin sepustuksia ruutuvihkoonsa, läiski leimoja sinne tänne ja vaati allekirjoituksia. Konekiväärein varustetut sotilaat viestittivät, ettei toimituksen aikana ei ole syytä vitsailla. Lopulta mursuviiksinen köriläs vaati 100 euroa ”viisumista”. Noissa maissa satanen on suuri summa. Raja hiljenisi, jos jokaiselta rajan ylittäjältä perittäisiin heidän kuukausipalkkansa. Äijä tunki setelit taskuunsa ja iski passin kouraan. Hökkelien seinillä olevat ebola-varoitukset ja kapinallisia jahtaavat aseistetut sotilasajoneuvot kruunasivat hilpeän rajatunnelman.

Kotimatkalla Helsingin lentoasemalla tapasin yliopiston rehtori Jukka Mönkkösen. Hänellä oli ikimuistoinen tullikokemus. Rehtori kertoi olleensa menossa Hongkongin kautta Malesiaan. Passissa ei ollut tarpeeksi voimassaoloaikaa. Mönkkönen oli pysäytetty Hongkongin lentokentälle 10 tunniksi ja passitettu takaisin Suomeen.
EU-maiden ulkopuolella passin pitää olla voimassa 3–6 kuukautta. Nyt Mönkkönen tietää, että kaikilla mailla on sääntönsä ja niissä ei ole joustamisen varaa tai jos on, se vaatii tullimiehen voitelua. Kaikkien muidenkin matkailijoiden on hyvä tietää, että tullia kannattaa kunnioittaa.