Kosto hallitukselle

Vaaleista tullee ennennäkemätön kansan kosto hallitusrintamalle.
Hallituksen suosion syöksy 30 %:n tuntumaan on ainutlaatuista. Moni keskustan ja kokoomuksen uskollinen kannattajakin näkee nyt punaista hallitustyötä muistellessaan. Sinisillä on vain uskottomia kannattajia.
Sikäli tämä on hämmentävää, että keskimäärin maalla menee suht hyvin. Mutta kansan ymmärtämä poliittinen viisaus on, ettei keskiarvo kanna yksilöä. Niin moni koki itseään tai ryhmäänsä nöyryytetyn. Vastakkainasettelut vahvistuivat ja etenkin heikot kokivat tulleensa piestyiksi.

Keskustalaiset eivät saaneet tilaamaansa alkiolaisuutta hallitustyöhön. Sipilän logiikan mukaan on pidettävä erityisen hyvää huolta miljonääreistä. Jos heitä hellitään ja heillä on maksukykyä, näiden rahat Karibialta valuvat yhteiskuntaan, mm. työllistämään. Moni äänestäjä ei arvannut, että keskustasta tulikin Keskusta-pinssinen kokoomuspuolue. Kokoomuksen äänestäjät toki tiesivät, mitä saivat.

Barrikadihenki kasvaa, kun keskimääräinen kukoistus on yhtä kuin menestyvien yhä parempi menestys, kärsivien kärsiessä yhäti syvemmin. Onneksi henki purkautuu Suomessa ilman keltaliivejä. On vain tyydytty paukuttelemaan punavihreitä henkseleitä. Väkivaltaisuutta on ilmennyt lähinnä oikeistossa.
Keskiarvojen seuraamista tärkeämpää on tutkailla, mikä kehitys on huono-osaisimmilla: kaikkea muuta kuin suotuisa. Pettyneen ei aina tarvitse olla hallitustoimien uhrinakaan. Punavihreisiin on alkanut kallistua moni potkittuja kohtaan myötätuntoa tuntenut. Ja on niitä, jotka toivovat paluuta konsensusyhteiskuntaan, vaikkapa turvalliseen kolmikantaan tukeutuen.
Aakkosissa hallituksen likaisiksi nähdyt toimet alkavat aktiivimallista. Se on herättänyt paitsi uudistuksen uhrit myös lukemattomat humaanit ihmiset. Moni näkee rahan himossa laiminlyödyt vanhuksetkin palvelujen yksityistämistä ajaneen hallituksen uhreiksi. Näin, vaikkei hallitus ole rakentanut yksityisiä hoitobisneksiä. Vanhukset koituivat etenkin kokoomuksen suosion syöjiksi. Sotekin meni lehmänkaupoin mönkään. Tuon kansa muistaa tuoreeltaan, ei niinkään sote-työn muinaishistoriallisia mokia. Aakkosissa ööhön asti hallituspuolueet pääsivät, kun perussuomalaiset örvellyksineen olivat mukana.

Vaikka uusi uljas punavihreä hallitusrintama saisi orgastisen vaalivoiton, ei tule sekään pääsemään helpolla. Maailmantalous alkaa laskea ja maailman onnellisimmassa maassa on iso onnettomien armeija. Tulevassa hallituksessa olisi – viimein – kiinnitettävä huomio heihin.

Kirjoittaja on kuopiolainen terveydenhuollon suunnittelija.