Puheenaihe: ”Kuinka moni masentuu koronan takia?”

Masennus ei pysähdy vaikka muu maailma ympärillä pysähtyy. Kuva: Leena Koivisto

Masennuksesta kärsivä Eveliina on huolissaan siitä, saavatko masentuneet poikkeustilanteessa tarvitsemaansa hoitoa.

On koti, kaksi koiraa, terveet ihanat lapset ja onnellinen avioliitto. Asiat ovat hyvin. Silti mikään ei tunnu miltään ja nyt kuolema on alkanut vierailla päivittäin mielessä.
Masennus on ollut aina jollain tavalla läsnä siilinjärveläisen perheenäiti ja koulunkäyntiavustaja Eveliinan elämässä. Viimeiset pari vuotta ovat kuitenkin olleet kriittisimpiä.

Eveliina on saanut säännöllistä hoitoa masennukseensa vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin elämä oli hyvin mustaa ja nainen teki lopulta itse itsestään lastensuojeluilmoituksen.
– Mieleni valtasi mustuus ja en nähnyt enää mitään hyvää elämässä. Uskon, että masennus on ollut jollain tapaa mukanani aina, mutta kuten moni muukin, olen vain suorittanut elämää. Jossain vaiheessa siihen kuitenkin väsyy ja tulee stoppi.

Tällä hetkellä Eveliina käy säännöllisesti juttelemassa terapeutille ja hänellä on myös masennuslääkitys. Aikaisemmin hän kävi myös ryhmäterapiassa. Tärkeintä on kuitenkin kasvokkain tapahtuvat terapiakäynnit.
Masennusta on hankala kuvailla, mutta hän yrittää ja sanoo, että päässä on niin miljoonia ajatuksia ja skenaarioita, että lopulta tuntuu kuin ei olisi ajatuksia ollenkaan. Arvottomuuden tunne ja pelko, että ihmiset ympärillä jättävät on myös hyvin yleistä.
– Ei se ole välttämättä aina edes sitä, ettet jaksa nousta sängystä, vaan sitä, että olet omassa epätoivon kuplassa tai piiloudut johonkin. Minulla itselläni oli esimerkiksi sellainen vaihe joskus, että koti piti imuroida kolmesti päivässä. Kun päässä oli kaaos, kodin piti olla erityisen siisti.

Viime syksy ja jopa pimeä aikakin meni yllättävän hyvin. Alkuvuosi ja kevät taas vastaavasti kiikun kaakun. Vallallaan oleva koronaepidemia ei suinkaan helpota tilannetta.
– Nyt tuntuu, että elämässä ei saisi olla muita vaikeuksia pitäisi olla vain kiitollinen siitä ettei ole hengityskoneessa, vaikka ihmisillä on muitakin sairauksia ja ongelmia kuin korona. Jos masentunut tekee itsemurhan nyt, kirjoitetaanko siitä? Onko se kuolema yhtä arvokas kuin koronaan kuoleminen?

Epidemian luoma epävarmuus on Eveliinalle rankkaa. Itse virusta hän ei niin paljon pelkää, vaikka ottaakin sen vakavasti. Hän uskoo, että moni muukin masentunut kokee samoin.
– On todella raskasta olla, kun päässä on muutenkin asiat sekaisin, ja nyt mistään ei tiedä mitään. Huomisesta ei ole mitään varmuutta.

Eveliina muistuttaa, että vaikka muu maailma pysähtyykin, masennus ei. Häntä huolestuttaa, että ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa jos eri palveluita joudutaan syystä tai toisesta supistamaan epidemian vuoksi.
– Joillekin on helpotus, että ei tarvitse lähteä kotoa terapiaan ja että sen voi hoitaa puhelimella. Minulle taas ei ole sama puhua asioista puhelimessa. Onneksi olen saanut vielä käydä yksilöterapiassa.

Vaikka korona onkin monelle vaarallinen, niin on Eveliinan sanoin myös masennus jos siihen ei saa apua. Hän myös muistuttaa, että moni ”ei masentunut” saattaa masentua koronaepidemian aiheuttamien lieveilmiöiden vuoksi.
– Entäs jos menettää työpaikan ja sitä kautta rahat, joilla ruokkia lapset ja pian ei olekaan kotia, missä asua. Kyllä muutkin asiat kuin korona saa, ja pitää tuntua jossain. Ei siinä tilanteessa, kukaan mieti, että onneksi en sairastanut koronaa. Kuinka moni masentuu tällaisten takia ja kuolee itsemurhaan tai jos ei kuolekaan, niin jää loppuelämäkseen työkyvyttömäksi.

Eveliina haluaa puhua aiheesta, koska hän kokee, että masennusta ei vieläkään oteta riittävän vakavasti. Varsinkaan, jos se ei näy selkeästi ulospäin. Hän haluaa muistuttaa, että ihmiset kohtaavat koronaepidemiankin hyvin erilaisista lähtökohdista.
– Monelle se on yhä hävettävä sairaus.

Pinsseillä hyvää

Masennusta sairastava Eveliina haluaa auttaa muita samassa tilanteessa olevia ja hän on suunnitellut aiheeseen liittyvän pinssin. Eveliina toivoo, että pinssistä tulisi Roosa-nauhan kaltainen kampanja ja hän aikookin nyt aloittaa pinssien myynnin pienimuotoisesti. Pinssit ovat yksittäispakattuja ja hänellä on niitä näin alkuun 100 kappaletta.
– Korona asettaa omat haasteensa pinssien myynnille tällä hetkellä. Tuotot aion tässä alkuvaiheessa käyttää esimerkiksi niin, että ostan vaikka jollekin perheelle tai henkilölle, jossa on masennustapaus viikon ruoat. Haaveissani on, että toiminta kasvaisi niin isoksi, että voisin tukea tällä enemmänkin masennuksen hoitoa.

Eveliina on suunnitellut masennusaiheisen pinssin, josta hän toivoo aikanaan tulevan Roosa-nauhan kaltainen kampanja. Kuva: Eveliina

Neljä faktaa

  • Masennukseen sairastuu noin 20 % ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.
  • Masennukselle tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt alakuloisuus, toimintakyvyn lasku, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet, univaikeudet, ruokahaluttomuus, alentunut kyky tuntea kiinnostusta tai mielihyvää sekä ajatusten keskittyminen kuolemaan.
  • Masennus voi puhjeta missä iässä tai elämänvaiheessa tahansa.
  • Sairauden varhainen toteaminen ja hoidon aloittaminen on tärkeää, jotta masennus ei pitkity.