Kuka saa mennä naisten puolelle?

Valtaosassa uimahalleista asiakkaan pitää valita joko miesten tai naisten pukuhuone. Tilanne on ongelmallinen sukupuolivähemmistöille. Kuvan naiset eivät liity juttuun. Arkistokuva: Pirjo Nenola

Monissa Kuopion liikuntapaikoissa on rajalliset pukeutumistilat sukupuolivähemmistöille.

Useissa ja kouluissa ja kirjastoissa on viime vuosina otettu käyttöön sukupuolineutraaleja wc-tiloja. Niiden tarkoituksena on tarjota turvallinen tila myös heille, jotka eivät koe itseään yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi. Muualta Suomesta on aiemmin uutisoitu, kuinka niin sanottuun väärään vessaan menemisestä voi saada osakseen epäasiallista huomauttelua. Vessoissa on koettu myös väkivaltatilanteita.

Vaikka tietämys sukupuolten moninaisuudesta on lisääntynyt vuosien mittaan ja asioita on saatu vietyä eteenpäin, on monessa kohtaa vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi liikuntapaikkojen, kuten uimahallien pukeutumistilat ovat yhä jaoteltu vain kahteen sukupuoleen ja pahimmillaan tämä on johtanut esimerkiksi transsukupuolisen henkilön poistamiseen uimahallista vuonna 2013.

Savon Setan puheenjohtaja Laura Mäkivirta on asunut Kuopiossa 5 vuotta ja hän kertoo, että karsastaa joitakin Kuopion liikuntapaikkoja, koska niissä hyvin rajalliset pukeutumistilat ajatellen esimerkiksi muunsukupuolisia ihmisiä.
– Koen sen kynnykseksi käyttää joitakin liikuntapaikkoja ja jos menen, otan usein kaverin matkaan, koska koen tilanteen silloin turvallisemmaksi.

Mäkivirta sanoo, että haastavin tilanne on heille, jotka eivät halua asettaa itseensä kumpaankaan sukupuoleen sekä transihmisille. Hänen muistuttaa, että jomman kumman pukukopin valitseminen voi olla todella iso kynnys ja jopa turvallisuusriski joillekin ihmisille.
– Vaatteet päällä transihminen ei välttämättä herätä kenenkään ajatuksia suuntaan tai toiseen, mutta pukukopissa voi näkyä esimerkiksi arpia, jotka sitten ahdistavat.

Niiralan uimahallissa ei olla törmätty ongelmiin sukupuolivähemmistöjen tai muiden asiakkaiden heihin suhtautumisen kanssa.
Uimaohjaaja Mika Jääskeläinen sanoo, että uimahallissa ollaan kuitenkin ajan hermolla ja pohdittu myös sitä, kuinka sukupuolivähemmistöt voidaan ottaa paremmin huomioon tarvittaessa.
– Tähän mennessä meidän ei ole tarvinnut tehdä erityisjärjestelyitä, mutta se on mahdollista tarpeen vaatiessa. Meillä on kuitenkin velvollisuus tarjota palvelut kaikille asiakkaille sukupuolesta riippumatta.

Jääskeläinen sanoo, että Niiralassa on esimerkiksi tilaussauna ja muita tiloja, joita voidaan tarvittaessa hyödyntää intimiteettisuojan takaamiseksi. Näin on toimittu jo esimerkiksi asiakkaiden kanssa, jotka tarvitsevat avustajaa.
– Siitä joudutaan jatkuvaan vääntämään, jos jollakin on uimapuku saunassa. Niissäkin tapauksissa meille tulee valituksia, joissa henkilöllä on käyttöoikeusmerkki, joka tarkoittaa, että hänellä on lupa pitää uima-asua myös saunassa.

Lippumäen uimahallissa ei myöskään ole tullut ”erityistilanteita” vastaan. Uimavalvoja Ismo Parviainen sanoo, että heille tulee palautetta lähinnä siitä, jos maahanmuuttajat ovat saunassa uimavaatteet päällä.
– Sitten siitä on tarvittaessa käyty sanomassa, mutta ei siitäkään ole haluttu kiristää ilmapiiriä. Jos joku kaipaa yksityisempää pukeutumistilaa niin meillä on esimerkiksi ryhmäkoppeja, joita voi varmasti käyttää tarvittaessa ja jos ne ovat vapaat. Toki toive siitä pitäisi esittää asiakaspalvelussa.

Kylpylähotelli Kunnonpaikan palveluesimies Jonna Tirkkonen sanoo, että olisi varmasti kuullut jos joku asiakkaista ei olisi ollut varma, kumpaanko pukuhuoneeseen mennä. Hänen mukaansa ihmiset ovat osanneet mennä pukuhuoneisiin itseohjautuvasti.
– Meillä on otettava avustaja-avustettava -asiat huomioon ja meillä on useita eri puku- ja pesutiloja. En näe miksi niitä eivät tiloja voisi hyödyntää muutkin jos on tarve. Ja totta kai näitä asioita käsitellään, jos tarve tulee.

Luota, että ihminen tietää

Savon Setan puheenjohtaja Laura Mäkivirta sanoo, että vähintä mitä eri liikuntapalvelujentarjoajat voisivat Mäkivirran mukaan tehdä, on tarjota sukupuolineutraali pukeutumistila. Hänestä tämä tulisi lähteä aina palveluntarjoajan puolelta automaattisesti, eikä niin, että jonkun täytyy vaatia itselleen erillistä tilaa.
– Ei kenenkään pidä joutua laittamaan itseään henkilökohtaisesti likoon tämän asian takia. Sen pitää lähteä siitä, että halutaan tarjota palvelu ja ottaa kaikki huomioon.
Hän myös muistuttaa ihmisiä hyvästä ja kunnioittavasta käytöksestä.
– Kun menet julkiseen vessaan tai pukuhuoneeseen ja näet toisen ihmisen, oleta, että hän tietää olevansa oikeassa paikassa. Aikuiset ihmiset yleensä tietävät.

Sukupuolten moninaisuus

• Sukupuolivähemmistöillä ja transihmisillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät koe omakseen sitä sukupuolta mihin yhteiskunta on heidät syntymässä arponut.
  • Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa valtavaa sukupuoli-identiteettien kirjoa sekä tapoja ilmaista itseään, ja sen muodostavat kaikki ihmiset yhdessä. Jokaisen identiteetti ja/tai ilmaisu on uniikki.
  • Lähde: Trasek