Kukaan ei laulaisi Hopeista kuuta

Kenen bravuuri on Tinakenkätyttö? Kuka pitää countrystä? Kenen suusta kuultaisiin vanhoja poikia viiksekkäitä? Kenen lantion saa nytkymään Antti Tuisku? Kuka suostuisi laulamaan vain jonkun toisen kanssa? Eduskuntatalo: Tarja Lappalainen

Olisitko arvannut, että Antti Kivelä kuuntelee latino-musiikkia? Kaupunkilehti tutustui kuopiolaisehdokkaiden musiikkimakuun.

Lopullisetkin eduskuntavaaliehdokkaat on julkistettu ja todellinen vaalityö voi alkaa. Luvassa on siis paljon palopuheita siitä, miksi juuri ”minä” olisin paras henkilö hommiin. Koeta niistä nyt sitten selkoa ottaa.
Kaupunkilehden toimitus on ainakin sitä mieltä, ettei mikään muu kerro ihmisestä samalla tavalla kuin hänen musiikkimakunsa. Siksipä kysyimmekin kuopiolaisilta eduskuntavaaliehdokkailta, mikä siellä levyrammarissa soi ja minkä biisin he kiekaisisivat karaokessa.
Määräaikaan mennessä tulleista vastauksista käy ilmi, että kyllä vakavamieliseen poliitikointiinkin lähtevät henkilöt antavat välillä musiikin viedä ja karaokelavallekin löytyy lähes jokaiselta bravuuri. Siitä toimitus antaa vielä erikseen pisteet ja oikein papukaijamerkitkin, ettei kenenkään ehdokkaan laulubravuureista löytynyt Hopeista kuuta tai Aikuista naista. Tinakenkätyttökin on vain yhden ehdokkaan bravuuri.

Esimerkiksi vihreiden Veera Willman rakastaa musiikkia, jonka tunnelma vie mennessään ja soittolistalta löytyy muun muassa Adelea, Antti Tuiskua, Ed Sheerania ja John Legendiä. Karaokessa kuultaisiin Vesalan Älä droppaa mun tunnelmaa.
– Se luo hauskaa tunnelmaa, ja siitähän karaokessa on parhaimmillaan kyse!
Saman puolueen Marja Bergin kestosuosikki on Neil Young ja muuten hän kuuntelee lähinnä sitä, mitä radio sattuu soittamaan. Karaokessa hän laulaisi kappaleen Magdaleena.
– Voisin laulaa sen kavereiden kanssa, jotka osaavat laulaa eikä oma laulutaidottomuuteni kuuluisi niin selvästi. Ja on niin hauskaa laulaa ’sukat on sillä makkaralla ja lentää se päivänkakkaralla’.

Keskustan Antti Kivelä tunnelmoisi karaokessa Juicen Viidestoista yö -kappaleen tahtiin, mutta levysoittimessa soi toisenlainen musiikki.
– Kuuntelen salsaa ja muuta latinomusiikkia, klassista kun keskityn.
Klassinen musiikki ja suomalainen gospel ovat lähellä kristillisdemokraattien Björn Cederbergin sydäntä. Hänen suosikkisäveltäjiään ovat J.S. Bach ja Pekka Simojoki.
– Karaokessa laulaisin Simon & Garfunkelin iki-ihanan kappaleen Bridge over troubled water. Tämä liittyy minun teinivuosiini ja sillä on aivan erityinen merkitys minulle.
Minna Sahlbergin (kd.)työmatkoilla soi yleensä reipasta kristillistä musiikkia, suomalaista tai muunmaalaista. Karaokessa hän tulkitsisi Juha Vainion Vanhoja poikia viiksekkäitä.
– Se on ainoa minkä osaan, luultavasti. Tai jonkin virren, jos olisi tarjolla.

Seitsemän tähden liike -puolueen ehdokas Ossi Rantoselle uppoaa musiikissa melkein mikä vain, mutta suosikit löytyvät rockista, hevistä ja suomipopista.
– Karaokessa laulaisin Rosvoroopen, siksi koska olin yhtenä kesänä Rauhalahden kesäteatterissa mukana samannimisessä näytelmässä.
Sosiaalidemokraattien Tuula Väätäinen voisi laulaa karaokessa Tuula Amberlan Lulu-kappaleen, sillä ehdolla, että joku laulutaitoinen tulee kaveriksi.
– Olen vain aina pitänyt tästä kappaleesta ja Tuula Amberlan äänestä. Kuuntelen yleensäkin niin uudempaa kuin vanhempaa iskelmämusiikkia.
Tiina Kaartinen (sd.) kuuntelee myös iskelmiä ja karaokessa hän vetäisisi kappaleen Vaiennut viulu.
– Pienenä tyttönä lauloin tätä laulua enolleni rahasta. Taisi mennä nuotin vierestä.

Alussa mainittu Tinakenkätyttö on keskustan Saara Hanhelan bravuuri.
– Sitä on kiva laulaa, se nostattaa tunnelmaa ja usein saa yleisöstä laulukavereita.
Muuten Hanhela kuuntelee musiikkia fiiliksen mukaan. Tällä hetkellä soitossa on kotimaisia nais- ja miesartisteja tyylillä “ihminen ja kitara”.
– Melankolisuus, yksinkertaisuus ja herkkyys iskee juuri nyt.

Vasemmistoliiton Sakari Laitiselle hyvät sanoitukset ja menevyys ovat tärkeitä musiikissa ja hän kuuntelee pääasiassa metallia ja rockia.
– Karaokessa laulaisin kappaleen Vanha salakuljettaja Laitinen. On tullut lauleltua sitä niin useasti, että en muista enää alkuperäistä syytä. Olisiko kumminkin idea syntynyt sukunimestä.

Jätetään laulaminen muille

Kaikki kuopiolaisehdokkaat eivät kuitenkaan kokeneet karaokea omaksi jutukseen ja laulavat vain pakon edessä tai jättävät loilottelut suosiolla muille.
Sinisten Hannu Heiskanen ei halua järkyttää kanssaihmisiä ja pysyy siksi poissa lauluhommista. Musiikista hän kuitenkin nauttii ja kuuntelee pääsääntöisesti iskelmä-musiikkia.
Saman puolueen Teija Savolainen-Lipponen ei myöskään välitä astua estradille laulun merkeissä, mutta lempimusiikkinsa hän osaa nimetä.
– Musiikkia kuuntelen lähinnä vain autolla ajaessa radiosta. Lempparimusiikkia löytyy Haloo Helsingin, Kaija Koon ja Jenni Vartiaisen tuotannoista.
Vihreiden Harri Auvinenkin toteaa, että on parempi jos hän ei laula, mutta hän haluaisi osata laulaa Musen Uprising -kappaleen.
– Musiikissa kuuntelen laajasti rock- ja popmusiikkia. Kotimaista ja ulkomaista.

Tutustu ehdokkaisiin

• Kuopion Kaupunkilehti on avannut verkkosivuilleen uuden Ehdokkaat 2019 -nimisen sivun.
  • Sivulla voit tutustua kuopiolaisiin kansanedustajaehdokkaisiin pintaa syvemmältä.
  • Musiikkimaun lisäksi kysyimme ehdokkailta mm. lomamatkoista, ruoanlaittotaidosta ja suosikkikirjoista.
  • Sivustolta löytyvät määräaikaan mennessä vastanneiden ehdokkaiden vastaukset pilke silmäkulmassa esitettyihin kysymyksiin.
  • Lue lisää: www.kaupunkilehti.fi/ehdokkaat2019