Kulttuureissa on eroja

Tarja Halosen mielestä erilainen kulttuuri ei selitä seksuaalirikoksia.

Viimeisen parin viikon ajan Suomea ovat järkyttäneet Oulussa lapsiin kohdistuneet raakalaismaiset seksuaalirikokset. Kaikissa kolmessa tapauksessa epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen kiintiöpakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Moni on ymmärrettävästi ollut tapauksesta vihainen. Miten on mahdollista, että henkilöt, jotka ovat tulleet hakemaan Suomesta turvaa, aiheuttavat itse turvattomuutta?

Presidentti Tarja Halonen totesi lauantain Ylen Ykkösaamussa, ettei erilainen kulttuuri ole selityksenä maahanmuuttajien seksuaalirikoksiin. Hän sanoi, että kyseiset teot ovat kiellettyjä kaikissa yhteiskunnissa ja kulttuureissa. Näyttää kuitenkin selvältä, että kulttuureissa on valtavia eroja esimerkiksi suhtautumisessa naisten ja lasten asemaan.

Esimerkiksi Syyriassa tyttöjä saatetaan naittaa jopa 13 vuoden ikäisinä. Islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila on haastatteluissaan selittänyt, että arabimaissa yleiset lapsiavioliitot perustuvat islamin lakiin. Kulttuurieroihin vetosi myös eräs Syyriasta tullut sarjaraiskaaja, joka haki hovioikeudesta tuomioonsa lievennystä muun muassa sillä perusteella, että miehen ja naisen asema on Suomessa erilainen mihin hän oli synnyinmaassaan tottunut (HS 28.11.).

Maallistuneet suomalaiset kuvittelevat, että kyllähän muualta tänne tulleet omaksuvat suomalaiset tavat ja arvot, kunhan kotouttaminen hoidetaan hyvin. Emme täysin ymmärrä sitä, että monille muualta tulleille uskonto ja kulttuuri ovat paljon vahvempi osa identiteettiä, kuin meille maallistuneille kristityille. Uskontoon perustuvat arvot voivat olla niin syvällä ihmisessä, ettei niitä muuteta kotouttamiskursseilla. Toki monet turvapaikanhakijoistakin kotoutuvat hyvin ja heistä Suomi saa tulevaisuuden veronmaksajia.

Oulun kaltaisia tapauksia ei ratkota vihalla. Eikä teoista saa syyttää kaikkia turvapaikanhakijoita. Emmehän mekään ole vastuussa ulkomailla töpeksivien suomalaisten tekosista.
Kaikissa kulttuureissa on hyviä ja pahoja ihmisiä. Jokaisessa uskonnossa on myös rakkauden viesti, mutta ääripäät tulkitsevat pyhiä tekstejä vihan viesteinä ja pitävät toisia kansoja ja ajattelutapoja vihollisinaan. Pahan erottamiseksi on tarpeellista käydä avointa julkista keskustelua, jota ei saa tyrmätä rasistileimalla.

 

Tekstiä muokattu 14.12. klo 12.30. Muutettu alusta sana ”tekijät” ”epäillyiksi tekijöiksi”.