Kunnanjohtaja palaa yrittäjäksi

Koska sote- ja maakuntauudistus kaatui, katson, että on hyvä palata jälleen yrittäjäksi, Toni Auvinen sanoo. Kuva: Sanna-Liisa Kiiskinen

Tuusniemen entinen kunnanjohtaja Toni Auvinen jättää nyt digijohtajan työt ja suuntaa uusille urille.

Rantasalmelainen nuorimies perusti ensimmäisen yrityksensä vähän yli parikymppisenä 2000-luvun alussa. Ensimmäinen työ vanhempien maatilamatkailuyrityksessä toi mukanaan tukun tutkintoja, sitten seurasi yrittäjyys, mutta isommat saappaat löytyivätkin yllättäen kuntasektorilta. Toni Auvinen valittiin Tuusniemen kunnanjohtajaksi vuonna 2012, jolloin hän pääsi aloittamaan kliseisesti sanottuna puhtaalta pöydältä. Kunnallinen päätöksenteko ja vaikuttaminen olivat hänelle tosin entuudestaan tuttua.
– Jo vuonna 2001 aloitin kunnallispolitiikassa Rantasalmella, ehdin olla ehdokkaana myös kolmissa eduskuntavaaleissa ja toimia useissa luottamustehtävissä. Sitä kautta syttyi yhteiskunnallinen kiinnostus ja suoritin yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon työn ohessa. Aloitin kunnanjohtajana 1.3.2012. Kun muutin Tuusniemelle, en tuntenut ketään, näin ollen ei ollut sidoksia mihinkään suuntaan. Se oli mielestäni hyvä asia, lähdin ihan puhtaalta pöydältä, alkutaival oli puolin ja toisin tutustumista toisiimme.

Onko paikkakunnalla entuudestaan tuntemattomana henkilönä aloittava kuntajohtaja etu vai haitta? Sitä Auvinen itse pohtii enemmän kunnan sen hetkisestä tilanteesta.
– Se riippuu kunnan tilanteesta, Tuusniemellä oli iso uudistumistarve, siinä hetkessä oli hyvä, että tulin ulkopuolelta. Neljässä ja puolessa vuodessa tehtiin paljon uudistuksia, ei ollut helppoa millään lailla. Se oli vaativaa aikaa sekä henkilöstölle että luottamushenkilöille.

Johtajuutta Auvinen on myös pohtinut paljon, suorittanut siitä tutkinnonkin ja tunnisti omat vahvuutensa muutoksen läpiviejänä.
– Kunnan johtaminen on kovaa työtä, se vaatii johtajalta paljon ja on yksinäisen miehen tai naisen puuhaa. Omasta mielestäni selvisin suhteellisen hyvin. Vahvuuteni on rauhallisuus ja määrätietoisuus. Ihmisiä pitää kuunnella, asioita perustella ja viestiä niistä avoimesti. Tunnepuolelle ei kannata lähteä mukaan. Ja pitää luottaa omaan tekemiseen, tehdä taustatyö huolella. Jos itse alat epäröidä, et saa muitakaan vakuuttuneeksi, Auvinen pohtii.

Neljän ja puolen vuoden jälkeen Auvinen koki, että oli oman osuutensa tehnyt, hän irtisanoutui ja siirtyi Pohjois-Savon liitolle digijohtajaksi.
– Digijohtajana tehtäväni oli selvittää kuntien ja maakuntien digitalisaatiomahdollisuuksia. Löysimme 19 kunnan kanssa yhteisen tahtotilan siitä, minkälainen toimintamalli sopii kaikille kunnille yhteisesti. Tarkastelimme toimintoja toimialoittain, kuntien haasteet ovat kuitenkin tietyiltä osin yhtenevät ja jatkossakin niitä tarkastellaan yhdessä. Nyt kirjoitan hankkeen loppuraporttia. Koska sote- ja maakuntauudistus kaatui, katson, että on hyvä palata jälleen yrittäjäksi.

Yrittäjänä Auvinen pysyy tutulla sektorilla, hän aloittaa kaiken muun ohessa kirjoittamaan toista kirjaansa, jossa luodaan katsetta kuntien ja kaupunkien elämään vuonna 2035. Siitä hänellä on jo oma näkemyksensä olemassa.
– Pohjois-Savossa on kolme vahvaa keskittymää: Iisalmi, Kuopio ja Varkaus, joissa pystytään tekemään vahvaa aluepolitiikkaa. Haasteet ovat reunakunnissa, niillä on omia vahvuuksia, mutta riittävätkö ne isoon muutokseen? En näe hallinnollista kuntaa merkityksellisenä, vaan alueet, joissa ihmisellä on hyvä elää ja asua. Globaaleille muutoksille emme voi mitään, aalto vie mennessään. Siksi kunnilta odotetaan nyt rohkeaa visiointia, avarakatseisuutta ja verkostoitumista. Hallinnolliset rajat häviävät, jatkossa palveluja tuotetaan ihmislähtöisesti, Auvinen visioi.

Haastattelun lopuksi hän pohti vielä omaa tulevaisuuttaan noin 10 vuoden päähän. Juuri isäksi tulleena ajatukset ovat vähän hämmentyneetkin.
– Toivottavasti olen vuosien saatossa löytänyt itseäni enemmän, suuntautunut siihen suuntaan mistä tykkään ja mitä haluan tehdä. Tulevat vuodet ovat opettelua isänä olemisessa. Olen silloin pienen koululaisen isä. En pysty myöskään sanomaan, palaanko joskus kuntasektorille, aika näyttää.

Toni Auvinen oli Tuusniemen kunnanjohtajana reilu neljä vuotta. Kuva: Marko Happo

Toni Auvinen

  • 41-vuotias YTM.
  • Digijohtajana Pohjois-Savon liitossa, siirtyy syyskuussa yrittäjäksi.
  • Kotipaikka: Rantasalmi, asunut myös Tuusniemellä. Nykyinen kotikunta Siilinjärvi.
  • Perhe: Puoliso ja yksi lapsi, tullut vastikään ensimmäisen kerran isäksi.
  • Työuraan kuulunut mm. eräoppaana toimimista, viestintäalan yrittäjyyttä ja kuntajohtajuutta.