Kuoleman kauppiaat

Päivi Mononen-Mikkilä on Philip Morris Finlandin tupakkalobbari, entinen turkislobbari. Kummassakaan hommassa hän ei näe eettisiä ongelmia (HS 18.2.). Hän on nainen ilman omatuntoa. Murhaajaksikin kuulema joskus leimattu.

Turkistiloilla käydessään hän ei säälinyt eläimiä. Vaikka käytännössä hän todisti julmaa eläinrääkkäystä, kolkkoa moraalittomuutta ja räikeitä epäkohtia. Turkistarhat ovat avuttomien eläinten keskitysleirejä. Portilta puuttuu vain jousiorkesteri.

Tupakka tappaa maailmassa vuosittain miljoonia ihmisiä ja sairastuttaa moninkertaisesti enemmän. Tämän kanssa Mononen-Mikkilä ylpeilee olevansa ”sopusoinnussa”. Hän kieroilee, että tupakointi on ihmisen oma valinta. Kun jopa lapsiin ja nuoriin kohdistetulla mainonnalla ja muilla törkytempuilla tupakkafirmat yrittävät saada ihmiset takertumaan nikotiinikoukkuun.

Heikki Hiilamon kirjassa Maailma tupakkayhtiöiden vallassa (2017) kerrotaan erään tupakkayhtiön johtajan hämmästyneen nähtyään yhtiönsä mainoksissa esiintyvän näyttelijän tupakoimassa. “Emme polta tuota paskaa, me vain myymme sitä. Varaamme oikeuden tupakoida nuorille, köyhille, mustille ja tyhmille.”

Juristiryhmä vaati taannoin poliisia selvittämään, onko tupakkateollisuuden ex-lobbari, ”huomaavainen tupakoitsija” Lasse Lehtinen syyllistynyt murhiin puhuessaan julkisuudessa toistuvasti tupakan vaarattomuudesta (IL 23.8.2012). Tupakkajuristi Erkki Aurejärven mukaan Lehtinen on väittänyt, ettei tupakka ole sen haitallisempaa kuin kahvi, makeiset tai voi.

Harry ”Belmont” Harkimo kiersi maailman ympäri Philip Morrisin tupakan mannekiinina purjeveneellä, jonka nimi oli Belmont of Finland. Myös monet suomalaiset ralli- ja formulakuskit ovat kaasutelleet eri tupakkafirmojen myyntitykkeinä.

Tupakkateollisuus on maksanut kautta aikain rutosti rahaa monille tutkijoille, jotta nämä tehtailisivat teollisuuden kannalta ”hyviä tutkimuksia”. Samoin on voideltu poliitikkoja ja muita vaikuttajia, jotta tupakointia ei rajoitettaisi liiaksi lainsäädännöllä.

Yrsa Stenius kirjoitti yhdestä Hitlerin tuhokoneiston pääarkkitehdeistä Albert Speeristä: ”Hän ei halunnut nähdä eikä tietää, mitä juutalaisille tapahtui. Hän oli tavattoman kyvykäs ja omistautunut työlleen. Hän ei välittänyt mistään muusta. Voiko olla sekä ylpeä että pohjimmiltaan tietoinen siitä, että elämästä tuli rikos?”

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.