Kuopiolaisella avioparilla suuri ikäero: Raimo on yli 30 vuotta Anitaa vanhempi

Raimo (61) ja Anita (28) Tuomainen eivät stressaa ikäeroasioista. Perheen kuopus Inka on nyt 8 kuukauden ikäinen. Kuva: Laura Ruuskanen

Raimo (61) ja Anita (28) Tuomaisen perhe on sukupolvien sekoitus. Mutta se ei haittaa ketään, eikä juuri vaikuta perheen arkeen.

Kuopiolainen Raimo Tuomainen on 61 vuotta. Hänen vaimonsa, Nepalista kotoisin oleva Anita Tuomainen on 28 vuotta. Raimolla on yhteensä 8 lasta, joista kolme nuorinta Anitan kanssa. Raimon vanhin lapsi täyttää 39, nuorin on 8-kuinen. Anita on ollut yhtä aikaa raskaana Raimon toiseksi vanhimman lapsen kanssa kaksi kertaa. Lisäksi Raimo on vielä Anitan vanhempiakin vanhempi.
– Ja vielä vähän lisää hauskoja yksityiskohtia, niin minun vanhin sisarukseni on 71-vuotias ja Anitan nuorin sisarus 13-vuotias, Raimo luettelee.
Vähemmästäkin jo menee hieman sekaisin, mutta Raimon ja Anitan uusioperheessä sukupolvet sekoittuvat toden teolla. Se ei kuitenkaan ole kenellekään ongelma, eikä asia loppupeleissä ole arjessa paljoakaan esillä.

Ennakkoluuloja perheen moninaisuutta kohtaan sen sijaan varmaan on ollut, ainakin niillä, jotka eivät kunnolla tunne Tuomaisia. Anita kertoo, että kyllä ikäero aluksi mietitytti myös häntä.
– Mietin sitä, että mitä jos Raimolle sattuu jotain. Mitä minulle käy, jos jään yksin lasten kanssa vieraassa maassa, Anita muistelee suhteen alkuaikoja.
Nepalissa suomalainen sosiaaliturva oli täysin vieras asia. Moni nepalilainen näki vain kauhukuvia siitä, mitä Anitalle käy, jos mies joskus kuolee. Kun Raimo kertoi suomalaisista systeemeistä Anitalle, huoli hieman helpotti.
– Ei täällä Suomessa joudu niin surkeaan asemaan, jos puolisolle käykin jotain, Raimo kommentoi.

Raimo sanoo, että luonnollisestikaan ikä ei ole ollut puolisoiden ainut, eikä edes suurin ero. Nepalissa Anita ei ollut käynyt päivääkään koulua, ja hän oli luku- ja kirjoitustaidoton. Raimo sen sijaan on korkeasti koulutettu. Pariskunta tapasi nepalilaisessa orpokodissa työskennellessään.
– Menin orpokotiin vapaaehtoiseksi vuonna 2011 ja siellä tiemme kohtasivat. Suhteemme oli aluksi täysin ammatillinen, mutta pian Anitan kaunis ulkomuoto ja lämmin persoona saivat minut ihastumaan, Raimo muistelee.
Raimo sanoo vaikuttuneensa siitä, miten ihanasti Anita oli lasten kanssa, ja tuli kaikkien kanssa toimeen. Se herätti Raimossa arvostusta Anitaa kohtaan.
– Minä taas ihastuin Raimon hyvään ja lämpimään sydämeen, Anita kertoo.

Suhteen alkuvaiheissa ikäero oli enemmän esillä. Raimolle ja Anitalle oli tärkeää, että sukulaiset ja läheiset hyväksyvät suhteen.
– Nepalissa vanhempien arvostus on tärkeää, joten jos Anitan vanhemmat olisivat olleet suhdettamme ja avioliittoamme vastaan, häitä ei varmaan olisi tullut. Sama kyllä pätee minuunkin siinä mielessä, että jos aikaisemmat lapseni olisivat olleet suhdetta vastaan, tuskin olisimme yhdessä, Raimo sanoo.
Kukaan pariskunnan elämän tärkeistä ihmisistä ei kuitenkaan sanonut poikkipuoleista sanaa, joten rakastavaiset saivat hyvillä mielin jatkaa suhdettaan.
– Itse asiassa uskon, että presidenttimme Sauli Niinistön liitto ja viimeisin isäksi tuleminen on varmasti karsinut ihmisten ennakkoluuloja ikäerollisia suhteita kohtaan, Raimo heittää.

”Kuntosalilla ikäeron huomaa”

Raimo ja Anita Tuomainen sanovat, ettei pariskunnan ikäero juurikaan vaikuta, tai ole mitenkään keskeinen asia jokapäiväisessä arjessa. Perheen arki pyörii ihan normaalisti riippumatta vanhempien iästä. Yhdessä paikassa ikäeron kuitenkin huomaa, Raimo tunnustaa.
– Nimittäin kuntosalilla. Minä en ihan samalla tavalla ole enää nuoruuteni kunnossa, Raimo nauraa.
Pariskunta on myös aiemmin harrastanut lenkkeilyä yhdessä. Raimo sanoo, että siinä missä hänen piti treenata Kuopio Maratonin lyhyemmille matkoille, Anita jaksoi mukana kylmiltäänkin.

Raimon ja Anitan kuopus on 8 kuukautta vanha. Hänen kohdallaan Raimo myöntää miettineensä tulevaisuutta. Kun kuopus täyttää 18 vuotta, Raimo on jo 79-vuotias.
– Siinä on omat riskinsä. Olenko enää huippukunnossa, kun nuorimmainen kasvaa?
Mutta pariskunnasta kuitenkin huokuu luottamus tulevaan, eikä sitä pidäkään jäädä turhaan pelkäämään tai murehtimaan etukäteen.
– Samalla ajatus antaa motivaatiota ainakin pitää itsestään huolta, jotta saisi olla terveenä mahdollisimman kauan. Ja lasten kanssa touhutessa mieli pysyy virkeänä, se on taattu, Raimo miettii.

Raimo aikoo jatkaa työelämässä vielä hyvän tovin. Alustavia suunnitelmia eläkepäivien varalle on kuitenkin jo tehty.
– Kunhan Raimo jää eläkkeelle, aiomme mennä vähän pidemmäksi aikaa Nepaliin. Minun vanhempani odottavat jo kovasti sitä, että menemme jälleen käymään. He eivät ole vielä nähneet kaikkia lapsenlapsiaankaan, Anita kertoo.
Anitan haaveena tulevaisuudessa on toimia kokkina, ja opiskelut jatkuvatkin jälleen elokuussa.

Moninainen perhe

• Raimo Tuomainen (61) on kahdeksan lapsen isä. Kolme nuorinta on Anitan kanssa.
  • Anita Tuomainen (28) on Nepalista kotoisin.
  • Pariskunta tapasi työskennellessään nepalilaisessa orpokodissa.
  • Pariskunta avioitui 2011 ja Anita tuli Suomeen.
  • Raimon ja Anitan nuorin lapsi syntyi kesällä.
  • Raimo on vielä mukana työelämässä ja Anita opiskelee nyt kokiksi.
  • Raimo on tuore Kuopion Kaupunkilehden kolumnisti.