Kuopiolaismies aikoo juosta Kuopiosta Helsinkiin

Tsega Kiflie on harjoitellut kuukausia juostakseen Kuopiosta Helsinkiin reilussa viikossa.

Kuopiossa vuosikausia asunut Tsega Kiflie aikoo juosta Helsinkiin Suomi 100 -juhlavuoden ja kotikaupunkinsa kunniaksi.

Monikulttuurikeskus Kompasissa työskentelevä Tsega Kiflie tunnetaan myös kestävyysurheilijana ja voimailijana. Etiopialaistaustaisesta Tsegasta on muokkautunut savolainen ja myös KuPSin kannattaja. Hän asuu pysyvästi kaupungissa suomalaisen vaimonsa ja lastensa kanssa.

Kiflie tuntee kiitollisuutta ja on myös ylpeä Savonia-ammattikorkeakoulusta saamastaan tradenomin tutkinnosta.

– Suomessa on poikkeuksellinen oikeus. Jokaisella on mahdollisuus kouluttautua kykyjensä mukaan. Monessa maassa ihmisten lahjat jäävät käyttämättä, kun he eivät pääse opiskelemaan.

Kovakuntoisella miehellä on nyt suunnitelmissa raju haaste. Hän aikoo tänä keväänä juosta Kuopiosta Helsinkiin.

50 kilometriä päivässä

Kiflie mietti jo viime vuonna, miten hän voisi kunnioittaa samalla sekä Suomi 100 -juhlavuotta että rakastamaansa kotikaupunkia Kuopiota.

– Päätin tehdä sitä, mikä on minulle luontaista, eli juosta.

Tsegan suunnitelmissa on juosta Kuopiosta Helsinkiin noin 50 kilometrin päivävahdilla. Tällöin juoksutempaukseen kuluisi aikaa reilu viikko.

Juhannukseen mennessä

Kovakuntoinen mies on juossut aikaisemmin ultramatkoja. Hän haluaisi juosta Helsinkiin juhannukseen mennessä.

– Juoksu edellyttää kuitenkin yhteistyötahojen tukea. Sen verran kuluja tulee pakollisista huoltotoimista ja hotelliöistä. Toivon saavani kerättyä tukea yöpymis-, hieromis- ja huoltoautokuluihin.

Kiflie ei halunnut puhua hankkeestaan julkisesti aikaisemmin, koska hän oli tänä keväänä mukana kokoomuksen kantavaaliehdokkaana.

– Olen kuitenkin harjoitellut monta kuukautta tätä projektia varten siten, että voimaharjoittelu on ollut vähäisempää ja juoksuharjoittelu on ollut etusijalla.

”Olen kiitollinen Kuopiolle”

Juoksutempaus on Kiflielle ennen kaikkea kiitollisuudenosoitus Suomelle ja Kuopiolle. Kiitollisuus tulee siitä, että Tsega on saanut Kuopiossa pätevän koulutuksen ja vielä turvallisessa ympäristössä. Seurallisena ihmistyyppinä Kifliellä on Kuopiossa laaja ystäväverkosto erityisesti urheilupiireissä.

– Kuopiolaiset eivät itsekään osaa aina arvostaa, että heillä on turvallinen  asuinympäristö, jollaisesta monien maiden kansalaiset eivät osaa edes unelmoida.  Minä elän unelmaani Kuopiossa.