Kuopiolaisnainen kertoo, miksi halusi kääntyä muslimiksi

Kuopiolainen Sara Kraft kääntyi muslimiksi vuonna 2010.

Sara Kraft halusi ensin vain tutustua islamiin, mutta uskonto vakuuttikin hänet niin täydellisesti, että hän halusi lopulta itsekin kääntyä muslimiksi.

2000-luvun alkupuolella Sara Kraft kiinnostui islamin uskosta. Hän oli tuolloin töissä kansainvälisessä it-firmassa, jossa hänellä oli työkavereinaan muutamia muslimeja. Samoihin aikoihin Sara teki myös matkan muslimimaahan. Uteliaisuudesta islamia ja myös kiinnostuksesta eri kulttuureja kohtaan hän hankki lopulta Koraanin.
– Halusin tietää mistä on kyse ja huomasin, etten voi todella ymmärtää tiettyjä kulttuureita, jos en ymmärrä islamia. Kaikki lähti uteliaisuudesta, Sara kertoo.

Koraani vakuutti totaalisesti

Sara sanoo, että islamin mukaan Koraani on Jumalan viimeinen sana ihmisille. Niinpä hän uskoo, että se on varmasti toimivin ja paras vaihtoehto.
– Koraaniin tutustuminen sai minut vakuuttumaan totaalisesti. Tajusin, ettei niitä kaikkia asioita olisi voinut ihminen keksiä, joten Jumalan on oltava olemassa. Islamin uskon löytyminen oli minulle helpotus. Olen aina ollut syvällinen ja miettinyt elämän ja kuoleman kysymyksiä, joihin lopulta aloin saada Koraanista vastauksia.

”Ei islam alista naista”

Sara oli tutustunut islamiin kuutisen vuotta, ennen kuin kääntyi muslimiksi kesällä 2010. Taustalla oli siis monen vuoden tutustuminen uskontoon ja asioiden pohtiminen. Suomalaisnaisia saattaa ihmetyttää, miten joku toinen haluaa vapaaehtoisesti alkaa käyttää huivia ja kääntyä muslimiksi. Mielessä saattaa myös pyöriä, miten naisen asema nähdään islamin uskonnossa.
– Itseänikin jarrutti pitkään mielikuva siitä, että naisen asema olisi islamin uskonnossa huonompi. Myös huivin käyttöä mietin pitkään ja ensin olin sitä mieltä, että en ala käyttää huivia.
Kuitenkin kun Sara luki lisää islamista, alkoi hän ymmärtää, että monesti sekoitetaan islam ja muu islamilaisten maiden kulttuuri ja ihmisten keksimät tavat.
– Ei islam alista tai kohtele naista väärin, vaan se johtuu ihmisistä, jotka eivät mielestäni toteuta islamin oppia. Islamia on käytetty hyväksi naisen alistamisen välineenä, enkä siksi purematta niele esimerkiksi kaikkia tapoja, joita vain sanotaan ikiaikaisiksi islamilaisiksi tavoiksi. Haluan selvittää, miten asia oikeasti on. Halusin myös alkaa käyttää huivia kun olin lukenut siitä lisää. Huivin tarkoitus aukesi minulle ja ymmärsin, että se kuuluu musliminaiselle.
Sara sanoo, että Koraanin mukaan peittävä pukeutuminen olisi suositeltavaa myös miehille, eikä sääntö ole tehty vain naisten kiusaksi.
– Ja itse asiassa huivin on ollut tarkoitus suojata uskovaa naista. Se on merkkinä siitä, että nainen on uskovainen ja hänet tulee jättää rauhaan. Huivi on minulle myös hyvä jokapäiväinen muistutus uskostani.

Täydellinen elämänmuutos

Kun Sara kääntyi muslimiksi, seurasi siitä käytännössä täydellinen elämänmuutos. Hän kuvaa islamia kokonaisvaltaiseksi elämäntyyliksi. Ulospäin näkyvimpänä muutoksena tuli huivin käyttö, mutta myös esimerkiksi ruokailutottumukset muuttuivat. Merkittävimpänä se, että muslimit eivät syö sikaa.
– En juurikaan voi enää syödä valmisruokia, mikä tietysti on sinällään hyvä asia, koska niissä on usein sianlihaa ja ovat ne muutenkin epäterveellisiä. Alkoholille on nollatoleranssi enkä enää halua olla paikoissa, joissa muut käyttävät alkoholia.
Nykyisin rukous rytmittää vahvasti Saran päivää. Muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä, ensimmäisen kerran aamun sarastaessa ja viimeisen kerran muutama tunti auringonlaskun jälkeen.
– Se oli aluksi iso haaste, vaatii paljon rytmittää päivänsä rukouksien ympärille. Rukousajat vaihtelevat Suomessa vuodenajan mukaan, koska ne riippuvat auringosta. Talvella kaikki rukoukset ovat melkein läjässä, kesällä taas auringon laskua saa odotella ihan tosissaan.

Toisten käytös muuttui

Muslimiksi kääntyminen muutti Saran elämää myös tavoilla, joita ei toivoisi. Monet katsovat pitkään huivipäistä naista ja eleistä saattaa huomata, että he eivät välttämättä pidä näkemästään.
– Palvelu muuttui, kun laitoin huivin päähän. Nykyisin myyjät saattavat jättää minut huomioimatta, vaikka menevät tarjoamaan apuaan muille asiakkaille. Minulle ei jutustella tai kiitetä samalla tavalla kuin muita asiakkaita.
Huivi vaikutti myös työnsaantiin. Kaikkiin hommiin ei haluta huivipäistä edustusta. Nykyisin Sara pyörittääkin omaa nettikauppaa, jossa myydään tuotteita muslimeille.
Sara sanoo, että paljon on myös kiinni omasta olemuksesta. Hän pyrkii aina kulkemaan pystypäin ja katsomaan ihmisiä silmiin. Jotkut tulevat rohkeasti kyselemään ja juttelemaan, kun huomaavat huivin takana länsimaisen ja ihan savoa huastelevan naisen.
– Mutta ei se tunnu mukavalle, kun tuntee olevansa ulkopuolinen.
Sara on kiitollinen lähimmäisilleen siitä, miten hyvin he suhtautuivat hänen muslimiksi kääntymiseensä. Tosin hän oli puhunut aiheesta jo niin kauan, että kääntyminen tuskin tuli kenellekään suurena yllätyksenä.
– Osa tosin saattoi ajatella, että kyseessä on hetken mielijohde ja kohta käännyn takaisin. Mutta ihanasti he ovat huomioineet myös esimerkiksi muuttuneet elämäntapani.

Kuopiossa kehitettävää

Kuopiolainen Sara Kraft sanoo, että Kuopiossa on muslimin näkökulmasta vielä paljon kehitettävää. Täällä toimii moskeija, mutta se on jo liian pieni kaupungin nykyiselle muslimimäärälle.
– Moskeijan sijainti on huono. Minusta sen olisi parempi olla keskeisemmällä paikalla, kuten keskustan tuntumassa.
Kuopiosta on myös hankalaa saada halal-lihaa, varsinkaan tuoretta. Pakasteena sitä on jonkin verran.
– Itse haluaisin syödä tuoretta lihaa, en pakastetta. Siksi liha on oikeastaan jäänyt melkein pois ruokavaliostani.
Sara sanoo, että hänen lastensa kohdalla heidän muslimitaustansa on otettu päiväkodissa hyvin vastaan.
– Olen huomannut, että moni haluaisikin tietää ihan perusjuttuja islamista ja siitä, miten muslimitaustan voi ottaa huomioon vaikka päiväkotiarjessa.