Italiasta Kuopioon viime viikolla palannut kuopiolaisnainen: ”Tuntuu kuin olisin jokin rutto, vaikka olen ihan terve”

Korona, koronavirus, sairaudet, virukset, varautuminen, Varkauden lukio, opiskelijat, käsihygienia, käsienpesu, saippua, käsidesi

Italiasta palannut kuopiolaisnainen kokee, että Suomessa ei tähän mennessä ole ehkäisty virusta riittävästi.

Maailmanlaajuinen koronavirus on vaikuttanut jo monen kuopiolaisenkin elämään. Yksi heistä on kuopiolainen Tanja (nimi muutettu), joka on ollut maanantaista asti kotona työnantajansa käskystä, koska hän oli hiihtolomaviikolla laskettelumatkalla Italian Alpeilla. Nainen kertoo olevansa terve eikä hänellä ole maailmanlaajuisesti ja erityisen voimakkaasti Italiassa jylläävän koronaviruksen oireita.
– Olen nyt kotona ainakin kaksi viikkoa. Tällä viikolla kokeilemme, voisinko tehdä työtäni etänä, Kumpulainen kertoo.

Tanja palasi matkaltaan viime perjantaina. Matka Lombardian ja Trentinon rajalle oli varattu ja reissuun lähdetty ennen kuin ulkoministeriö kehotti välttämään tarpeetonta matkustamista Lombardiaan.
– Menin sinne maanantaina ja mietin sunnuntaihin saakka, lähdenkö vai en. Päätökseni lähteä tuli siitä, että matka oli varattu jo kauan sitten ja näin samalla reissulla italialaisia vanhempiani, jotka olivat lähdössä joka tapauksessa ja ajattelin, että tämä voi olla viimeinen kerta kun pääsen heidän kanssaan laskettelemaan ja näin jälkikäteen mietittynä edes tapaamaan. Isäni on yli 70-vuotias.

Kuopiolaisnainen ei halua esiintyä omalla nimellään, koska kokee, että häneen on matkan jälkeen suhtauduttu kuin ruttoon, vaikka hän ymmärtääkin ihmisten pelon. Tanja on myös alunperin kotoisin Italiasta, mutta muuttanut Suomeen vuosia sitten.
– Tuntuu kuin olisin jokin rutto, vaikka olen ihan terve.

Koko matkan Tanja kertoo olleensa äärimmäisen pedantti hygienian suhteen. Hän kertoo käyttäneensä jatkuvasti lateksihanskoja ja varoneensa koskettamasta käsillä kasvojaan. Hän sanoo, ettei koskenut edes vanhempiaan ja pysyi kaikista ihmisistä vähintään kahden metrin etäisyydellä julkisilla paikoilla.
– En käyttänyt lainkaan julkisia kulkuvälineitä ja Milanosta matkustin Alpeille autolla. Kaikki päivät olin aamusta iltaan rinteessä ja hotelli sekä alueen ravintolat olivat käytännössä tyhjiä, koska niin moni oli perunut matkansa. Lentokoneessa takaisin tullessa, otin paikan mahdollisimman kauas muista, enkä edes halannut vanhempiani lähtiessäni.

Aluksi karanteeniin joutuminen harmitti Tanjaa ja tuntui jopa hätävarjelun liioittelulle. Nyt hänen mielensä on kuitenkin muuttunut. Nainen on huolissaan Italiassa asuvista läheisistään ja kokee, että Suomi ei tähän mennessä ole tehnyt riittävästi viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
– Minulla on Helsingissä ystävä, jolla on kuumetta, kuivaa yskää ja hengitysvaikeuksia. Hän ei päässyt kuitenkaan testiin, koska ei ole käynyt Italiassa.

Tanjasta on uskomatonta, että Suomessa ei vielä alkuviikosta oltu peruttu massoittain tapahtumia. Häntä pelottaa, että toistamme Italian virheet.
– Juuri kaverini kaltainen tilanne oli Italiassa, kun uskottiin, että virus oli vain Kiinassa. Täällä ei testata riittävästi. Minusta on uskomatonta, että täällä ei vielä alkuviikosta oltu peruttu juuri mitään. Jos nyt jo ei tehdä mitään, niin varmasti joudutaan perumaan kaikki kesän tapahtumat myös.

Kaupunki ohjeistaa

• Kuopion kaupunki kehottaa työntekijöitään, jotka ovat olleet epidemia-alueella, jäämään kotiin. Suositus koskee koko kaupungin henkilökuntaa.
  • Kuopion kaupunki on päättänyt, että ainakin toukokuun loppuun saakka kaikki kaupungin vieraanvaraisuuteen liittyvät vastaanotot perutaan, eikä uusia järjestetä. Kaupunki ei myöskään ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja.
  • Kaupunki kieltää työntekijöiltään ulkomaille suuntautuvat työmatkat.
  • Ulkomaille suuntautuvat luokkaretket ja koulujen matkat perutaan toistaiseksi. Myös kansainväliset vierailut kouluille ja päiväkodeille perutaan toistaiseksi.
  • Kaupunki suosittelee työntekijöitään käyttämään etätyön mahdollisuutta.