Kuopiolaissyntyinen Ilari Johansson aloittaa Suomen laajuisen keikkakiertueen

Ilari Johansson oli viimeksi stand up -keikalla Kuopiossa Pannuhuoneella viime lauantaina. Ennen keikkaa mies oli rentoja hyväntuulinen (kuva: Aija Pirinen)

Kuopiossa lapsuutensa viettänyt koomikko ei osaa kuvitella paluuta Savon sydämeen.

Vuonna 1968 Kuopioon, tarkemmin Puistokadulle, syntyi yksi Suomen hauskimmista miehistä. Hän varttui ja aloitti koulunsa Männistössä, jatkoi yläkouluun Linnanpellolle ja kirjoitti ylioppilaaksi Yhteiskoulun lukiosta. Kyseessä on koomikko-näyttelijä Ilari Johansson, jonka sukulaisia asuu edelleen Kuopiossa.

– Isä, isän siskot, eno ja pari serkkua asuvat Kuopiossa. Isä ei enää asu lapsuuteni asunnoissa, vaan on muuttanut sen jälkeen kun olen lähtenyt omilleni. Ja kaupunginteatterin näyttelijä Ilkka Pentti on muuten serkkuni, Ilari täydentää.

Kun Ilarilta kysyy, missä hän nuorena Kuopiossa hengaili, on ensimmäinen vastaus uimahalli. Hänen isänsä oli uimavalmentaja, ja poika itsekin harrasti uintia. Oma isä ei kuitenkaan ollut koskaan Ilarin valmentaja.

– Huomasin onneksi aika pian, ettei minusta tule ikinä kilpauimaria. Kiinnostuskin oli enemmän muualla. Ja ehkä isä ei siksi valmentanutkaan minua, jos hän näki lahjattomuuteni alusta alkaen, mies vitsailee nauraen.

Meneväinen nuori Ilari harrasti myös muun muassa laskettelua ja jääkiekkoa.

Lapsuusmuistoja
Kuopiosta

Koulumuistoina Ilarille tulevat ensimmäisenä mieleen alakoululaisena tehdyt Telkon retket Itkonniemellä. Samoin se, kun talvella hiihdettiin lenkkiä pellolla koulun vieressä.

– Ja sitä lenkkiä tulikin hiihdettyä ihan muutaman kerran!

Koulun pihalta oppilaat pyydettiin sisälle opettajan soittamalla käsikellolla.

– Ja ikkunoista pääsi karkaamaan ulos.

Ai tuliko se testattua?

– Joo, on omakohtaista kokemusta. Olin aika eläväinen lapsi ja kova höpöttämään, Ilari virnistää.

Hän kertoo lukeneensa kouluaikana pitkän saksan. Saksan opiskelijoita ei ollut kuin yhden luokallisen verran, ja koulu määrittyi sen mukaan, missä saksaa opetettiin.

Liian harvoin
Kuopiossa

Ilari sanoo käyvänsä liian harvoin Kuopiossa, ja myöntää, että se vähän harmittaa häntä. Yleensä vierailut Savon sydämeen tapahtuvat silloin, kun työ tuo tänne.

– Vapaalla on jäänyt turhan vähälle Kuopioreissut, kun isäkin tulee monesti ennemmin Helsinkiin päin käymään.

Silloin kun koomikko kuitenkin pääsee Kuopiossa pyörähtämään, on pakko toteuttaa muutamat asiat.

– Ensinnäkin aina pitää syödä Hanna Partasen lihapiirakka. Niitä olen mainostanut myös työkavereille. Ja pitää käydä Sampossa.

Alkaapa se savon murrekin edelleen sujua, kun Kuopiossa päin viettää aikaa.

– Kyllä se murre Kuopiossa nopeasti tarttuu. Aikanaan minun piti siitä opetella pois näyttelijäntyön takia, sillä ei kaikkia rooleja voinut vetää savoksi. Vaikka sen opetteli pois, niin minnekkä se nyt kokonaan lähtisi. Mukavahan sitä on välillä huastella.

Ilari ei kuitenkaan muuten tunne kaipuuta Kuopioon, eikä osaa kuvitella, että muuttaisi tänne. Perhe ja elämä ovat vieneet miehen pysyvästi muualle.

– Olen ollut niin pitkään poissa, että kaikki täytyisi Kuopiossa aloittaa alusta. Se olisi aika iso juttu, kun on lapset ja kaikki.

Kuopiossa
hyvä yleisö

Ilari kehuu kuopiolaista stand up -yleisöä. Hän sanoo, että täällä ihmiset tietävät mitä stand up on, eikä lajia tarvitse esitellä, vaan voi vetää täysillä.

– Kuopiossa osataan arvostaa stand upia ja yleisö on osaavaa ja tietäväistä. Klassinen sanonta, etteivät savolaiset osaa nauraa itselleen, on puppua. Kyllä osaavat nauraa itselleen ja muille! Hyvää työtä kuopiolaiset, pidetään stand up -kulttuuria yllä!

Kuopiossa ei Ilarin mukaan tarvitse myöskään arastella aiheissa. Täällä voi vääntää huumoria mistä vaan.

– Ei tarvitse välttää mitään aiheita, vaan voi tehdä keikan rennosti.

Eka keikka
pakotettuna

Stand upin pariin Ilari joutui aikanaan vähän pakotettuna. Oppia hän toki oli saanut Tanskasta saakka, missä hän opiskeli Copenhagen Comedy Schoolissa. Koulutus pohjautui komedian eri tyylilajeihin.

– Olin siis mennyt töihin Hämeenlinnan teatteriin ja silloinen johtaja vain ilmoitti päivämäärän, milloin minun piti tehdä stand up -keikka. Oli sen tekeminen minua aieminkin kiinnostanut, mutta pelotti liikaa ja olin peruslaiska.

Ilari muistelee, että ensimmäinen keikka oli lähiöbaarissa, jossa pyöri samaan aikaan Turkin ja Suomen välinen jalkapallo-ottelu.

– Ja se ottelu kiinnosti yleisöä paljon enemmän. Olin lavalla ehkä puoli minuuttia ja jo sitten kuului ensimmäinen ”painu v**tuun” -huuto. Mutta silti oli onni, että minut oli pakotettu siihen, koska joku kipinä siitä jäi. Liekö masokismia vai mitä, Ilari nauraa.

Suuri
kiertue alkaa

Piakkoin Ilari on lähdössä koko maan kattavalle stand up -kiertueelle. Avohakkuu-nimisen kiertueen teema on Suomen satavuotinen historia stand up -komiikan silmin. Kiertue vierailee kaikkiaan 29 paikkakunnalla ja tulee myös Kuopioon.

– Vaikea sanoa, kuinka monta keikkaa yleensä teen vuodessa. Varmaan 100–150. Keikkatahti menee sykleissä, syksyllä on kaikista eniten kiirettä.

Suuren kiertueen lisäksi miehellä ei ole muita yhtä massiivisia työkuvioita tällä hetkellä. Näyttelijäntöitä hän tekee pieninä piipahduksina, silloin kun ehtii.

– Mielellään teenkin välillä muuta. Ihanne olisi, että saisin tehdä monipuolisesti kaikenlaista, mutta nyt stand up syö leijonanosan ajasta.

Kiertue-elämä tarkoittaa jatkuvaa reissaamista, ja kaiken liikenevän ajan Ilari haluaa nyt viettää kotona.

– Lapset ovat pieniä vielä, joten haluan olla kotona aina kun pystyn. En halua jäädä heille tuntemattomaksi.

Ilari Johansson

49-vuotias koomikko-näyttelijä.

Syntynyt Kuopiossa ja asunut täällä lapsuuden ja nuoruuden.

Perheessä vaimo ja kaksi alle kouluikäistä lasta.

Tulee Kuopioon Avohakkuu-kiertueellaan 17.11.