Kuopiolaisyrittäjän grilli poltettiin: ”Jos joku halusi satuttaa, niin onnistui siinä”

Drive In Grillin yrittäjä Marko Koistinen toivoo, että tuhopolttaja saataisiin kiinni ja että vastaava ei kävisi kenenkään muun kohdalle.

Drive In Grilli jatkaa toimintaansa tuhopoltosta huolimatta. Purku- ja rakennustöiden ajaksi paikalle halutaan tilapäinen grillivaunu.

Torstaina 7.9. aamuyöllä neljän aikoihin soi yrittäjä Marko Koistisen puhelin. Puhelimen päässä on poliisi joka kertoo, että miehen yritys Drive In Grilli on palanut käyttökelvottomaksi.
– Olin puhelun tullessa Hyvinkäällä, koska olin siellä töissä Maxpo-messuilla. Puhelun jälkeen oli vähän erilaiset fiilikset lähteä messuille kuin aikaisempina vuosina.

Marko sanoo, että poliisin puheita oli vaikea uskoa todeksi. Mistä niin käsittämätön viha? Grilli oli yritetty polttaa vain kaksi päivää aiemmin, mutta silloin naapuritalon asukas oli havainnut palon ajoissa ja soittanut hätäkeskukseen. Nyt yritys onnistui.
– Tekijällä on ollut todella suuri viha tai hänelle on maksettu todella hyvin poltosta, koska tuhotyössä oli todella paljon kiinnijäämisen riskejä. Olisimme esimerkiksi voineet asentaa lähipuihin riistakameroita tai vartija olisi voinut olla paikalla.

Marko on ollut Drive In Grillin yrittäjänä yhteensä yli 10 vuotta. Hänellä on hyvin vahva tunneside grilliä kohtaan ja suuri halu tehdä yrityksestä menestyvä. Ja siinä hän oli jo onnistunutkin. Grilli teki tulosta.
– Jos joku halusi satuttaa, niin onnistui siinä. Ja jos tämä tehtiin minulle, niin on unohtunut, että ei tällainen teko vain minua kosketa. Työntekijöillä on perhettä ja työ on heille tärkeä. Myös sijoittajat ovat tulleet hyvin läheltä. Teolla satutettiin useampaa ihmistä.

”Uskaltaako tässä kaupungissa enää yrittää”?

Koskaan aikaisemmin Markolla ei ole ollut vaikeuksia nousta sängystä aamuisin. Ei vaikka päivä olisi todella pitkä. Tuhopolton jälkeen herääminen tuntui turhalle. Voimaa on kuitenkin tullut tuhansista kannustusviesteistä.
– Olen saanut tukea myös kaupungin päättäjiltä ja isojenkin yritysten johtajilta. Kyllähän tuollainen teko jättää varjon, että uskaltaako tässä kaupungissa enää yrittää. Mutta silloin ajattelen työntekijöitäni ja tuhansia asiakkaitani, jotka vielä haluavat syödä sen grilliherkun.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta grilli jatkaa toimintaansa. Vakuutusyhtiö maksaa uuden, paloturvallisen grillin rakentamisen entisen tilalle. Uusi rakennus on pystyssä luultavasti kolmen kuukauden sisällä. Grillirakennuksen omistaa Kuljetusliike One Way Oy, joka hankki kiinteistön vuonna 2015 sijoitusmielessä.
– Vakuutusyhtiö suostui uuden grillin rakentamiseen sillä ehdolla, että kaupunki jatkaa tontin vuokrasopimusta 10 vuotta vielä nykyisestä ja omistaja haki sitä.
Loppukädessä päätös jatkamisesta tuli kiinteistön omistajalta. Olisihan hän voinut ottaa korvaukset ja jättää uuden grillin rakennuttamatta, mutta hän halusi toiminnan jatkuvan.

Ketään ei irtisanottu

Drive In Grillillä ei ollut keskeyttämisvakuutusta, joten firma kärsii jokaisesta päivästä kun kioski on kiinni. Tienatut eurot valuvat pelkkiin kuluihin ja palkkoihin, vaikka työntekijät eivät voi tehdä töitä.
– Ketään ei irtisanottu, vaikka siihen kyllä tehtiin paperit valmiiksi.
Koska jokainen päivä ilman myyntiä on pelkkää tappiota, Marko on hakenut kaupungilta poikkeuslupaa tilapäiselle grillivaunulle. Vaunu tulisi nykyisen kioskin henkilökunnan parkkipaikalle.
– Olisi äärimmäisen tärkeää, että vaunu saataisiin paikalle, jotta toimintaa voisi jatkaa. Lisäksi olemme mukana Sami Hedbergin Grillit huurussa -ohjelmassa ja jakso tulee ulos syksyllä. Siksikin olisi tärkeää, että olisi paikka, mistä ohjelmassa näkyvää annosta voisi ostaa, Koistinen sanoo.